Αναδόμηση μαλλιών: Μύθοι, πραγματικότητες και η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο hair care

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Αναδόμηση μαλλιών: Μύθοι, πραγματικότητες και η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο hair care

Πολλά ακούγονται για την αναδόμηση των μαλλιών και είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τι είναι αλήθεια και τι απλά… μύθος. Σήμερα θα σου εξηγήσουμε τα πάντα, θα καταρρίψουμε τους μύθους και θα σου συστήσουμε ένα συστατικό που πραγματικά μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά στην αναδόμηση των ταλαιπωρημένων μαλλιών.

Το υπερβολικό styling, η επανειλημμένη έκθεση στη θερμότητα, οι τεχνικές εργασίες (βαφή, περμανάντ κοκ), αλλά και άλλες συνήθειες ταλαιπωρούν τα μαλλιά και αφαιρούν βίαια την υγρασία και τα φυσικά τους έλαια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αυτό που ονομάζουμε «κατεστραμμένα μαλλιά». Η τρίχα βλέπεις έχει τη δική της δομή και όταν αυτή η δομή διαταράσσεται μετά από συνεχόμενες «επιθέσεις» τα μαλλιά δεν δείχνουν υγιή και λαμπερά, δεν είναι δυνατά και όμορφα.

Van-Der-Kemp-HC-bbt-F19-010.jpg

Κάπως έτσι καταλήγουμε να αναζητούμε προϊόντα που επανορθώνουν τη ζημιά που έχουμε προκαλέσει (έμμεσα ή άμεσα) στα μαλλιά μας, δεν μπορούν όλα όμως τα προϊόντα να μας βοηθήσουν. Η αναδόμηση των μαλλιών βλέπεις, είναι μία κατηγορία του hair care η οποία συνοδεύεται από πολλούς μύθους. Ήρθε η ώρα λοιπόν αν τους καταρρίψουμε, να σου εξηγήσουμε τι λειτουργεί και τι όχι και να σου μιλήσουμε για ένα νέο συστατικό που πραγματικά μπορεί να βοηθήσει τα ταλαιπωρημένα σου μαλλιά.

Η δομή της τρίχας

Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στα μαλλιά, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πρώτα από όλα την τρίχα και τη δομή της. Μην ανησυχείς, δεν θα σου κάνουμε κάποιο επιστημονικό μάθημα, τα πράγματα είναι απλά:

Ο θύλακας της τρίχας είναι το «ζωντανό» τμήμα που βρίσκεται κάτω από το δέρμα του κεφαλιού.

Ο άξονας της τρίχας, το μήκος της δηλαδή, είναι το «νεκρό» τμήμα που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής. Ο άξονας, με τη σειρά του, αποτελείται από τρία στρώματα:

1649421517121-632692167-image003.jpg

Τον μυελό: Το εσωτερικό μέρος της τρίχας, που αποτελείται από αέρα και έναν λεπτό πυρήνα κυψελών.

Τον φλοιό: Το μεσαίο μέρος της τρίχας, που αποτελείται από μακριές ίνες κερατίνης, οι οποίες συγκρατούνται μεταξύ τους με δεσμούς (κράτα αυτή την πληροφορία), γεγονός που δίνει στα μαλλιά δύναμη, ευελιξία και ελαστικότητα.

Την επιδερμίδα: Το εξωτερικό μέρος της τρίχας, που αποτελείται από νεκρά κύτταρα, τα γνωστά λέπια. Προστατεύει τα εύθραυστα εσωτερικά στρώματα από ζημιές. Μια υγιής επιδερμίδα είναι λεία και επίπεδη, διατηρώντας την υγρασία και την ελαστικότητα της τρίχας.

Το μεγαλύτερο μέρος της φθοράς το υφίσταται η επιδερμίδα, ενώ ο φλοιός και ο μυελός της τρίχας φθείρονται μετά από εξαιρετικά extreme έκθεση σε βλαβερά στοιχεία όπως η θερμότητα.

Μύθος: Η θερμότητα είναι πάντα βλαβερή

Η πρώτη συμβουλή που διαβάζει κανείς σχετικά με την αναδόμηση της τρίχας, είναι η αποφυγή των θερμών εργαλείων. Η φράση «αφήστε τα μαλλιά σας να στεγνώσουν φυσικά» επαναλαμβάνεται συνεχώς, αλλά δεν πρόκειται για μία καλή συμβουλή. Ναι, είναι γεγονός ότι η υπερβολική ζέστη, μπορεί να βλάψει τα μαλλιά και ότι τα εργαλεία styling ευθύνονταν για μεγάλο μέρος της φθοράς, όμως το φυσικό στέγνωμα είναι ίσως ακόμα χειρότερο.

Mabille-HC-bbt-F22-056.jpg

Μύθος: Τα έλαια αναδομούν την τρίχα

Τα φυσικά έλαια αλλά και τα έλαια μαλλιών που μπορείς να βρεις σε καταστήματα και κομμωτήρια, μπορούν να κάνουν τα μαλλιά πιο λεία και απαλά, αλλά δεν προσφέρουν κάποια αναδόμηση. Τα μόρια των ελαίων βλέπεις, δεν έχουν τη δύναμη να αναδομήσουν την τρίχα, αλλά ακόμα και αν την είχαν, είναι τόσο μεγάλα που δεν μπορούν να φτάσουν στον πυρήνα της. Επομένως, τα έλαια προσφέρουν θρέψη και βελτίωση της όψης των μαλλιών, όχι αναδόμηση.

Yamamoto-ham-S18-002.jpg

Μύθος: Τα κατεστραμμένα μαλλιά δεν μπορούν να αναδομηθούν

Τα μαλλιά, τεχνικά δεν είναι… ζωντανά. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν θεωρητικά να αναδομηθούν. Μόλις τα μαλλιά καταστραφούν, η βλάβη δεν μπορεί να αναστραφεί ή να «θεραπευθεί» με τον ίδιο τρόπο που μπορούν να αναγεννηθούν οι ζωντανοί ιστοί.

Η επιστήμη του haircare ωστόσο, έχει προχωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια και δεν είμαστε πλέον περιορισμένοι στον καθαρισμό των μαλλιών. Τα αγαπημένα μας brands όπως η Redken, επενδύουν πόρους στην έρευνα και την ανάπτυξη, αναζητώντας λύσεις για να θεραπεύσουν τα κατεστραμμένα μαλλιά στον πυρήνα τους, σε μοριακό επίπεδο. Κάπως έτσι, φτάσαμε να έχουμε στα χέρια μας τη σειρά Acidic Bonding Concentrate all-in-one, τη νέα σειρά περιποίησης μαλλιών από τη Redken, η οποία υπόσχεται να μεταμορφώσει τα κατεστραμμένα μαλλιά και το κάνει! Το μυστικό της; Το κιτρικό οξύ. Μην ανησυχείς, θα σου εξηγήσουμε τα πάντα για αυτό το νέο miracle συστατικό.

Redken-2023-EU-Acidic-Bonding-Concentrate-5min-Liquid-Mask-ATF-Regimen-2000x2000.jpg

Acidic Bonding Concentrate με κιτρικό οξύ

Οι όξινες δραστικές ουσίες όπως το κιτρικό οξύ μπορούν -αποδεδειγμένα- να βοηθήσουν στη βελτίωση της όψης και της αίσθησης των μαλλιών καθώς και στην ενίσχυση της δύναμής τους, λειτουργώντας ως διαφορετικός τύπος ενίσχυσης δεσμών. Αν θυμάσαι, αναφέραμε νωρίτερα ότι ο φλοιός της τρίχας αποτελείται από δεσμούς. Αυτοί οι δεσμοί και η ενίσχυσή τους είναι το «κλειδί» για την αναδόμηση των μαλλιών. Πώς; Πολύ απλά…

sdfdsfsdffs.jpg

Το εξωτερικό στρώμα της τρίχας, η επιδερμίδα, αποτελείται από λέπια. Όταν τα μαλλιά είναι στεγνά και υγιή, τα λέπια είναι λεία και επίπεδα. Με την πάροδο του χρόνου ωστόσο, μπορούν να ανασηκωθούν και να «τραυματιστούν», οδηγώντας σε θαμπά, ξηρά, κατεστραμμένα μαλλιά. Όταν είναι υγρά βλέπεις, τα λέπια διογκώνονται ή «ανοίγουν», μια διαδικασία που επηρεάζεται από το pH. Όσο υψηλότερο ή πιο αλκαλικό είναι το pH, τόσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα. Αντίθετα, όσο χαμηλότερο ή πιο όξινο είναι το pH των μαλλιών, τόσο λιγότερο διογκώνονται τα λέπια. Αυξημένες ποσότητες όξινων παραγόντων όπως το κιτρικό οξύ που είναι το star συστατικό της σειράς Acidic Bonding Concentrate εξισορροπούν και μειώνουν το pH της τρίχας (το βέλτιστο pH των μαλλιών κυμαίνεται από 4,5 έως 5,5, λέει) οδηγώντας σε πιο λεία, απαλά και λαμπερά μαλλιά.

Redken-2023-EU-Acidic-Bonding-Concentrate-5min-Liquid-Mask-ATF-Ivy-2000x2000.jpg

Ταυτόχρονα, το κιτρικό οξύ ενισχύει τους δεσμούς της τρίχας. Κανονικά, οι δεσμοί διαταράσσονται εύκολα από την παρουσία μορίων νερού (για παράδειγμα στην υγρασία ή κατά τη διάρκεια ενός ντους), γεγονός που κάνει τα βρεγμένα μαλλιά πιο αδύναμα. Οι όξινοι δεσμοί μπορούν να σχηματίσουν δεσμούς υδρογόνου με τις πρωτεΐνες των μαλλιών, εμποδίζοντας ορισμένα από τα μόρια του νερού να διαταράξουν αυτούς τους δεσμούς και να εξασθενήσουν περαιτέρω τα μαλλιά.

Με 14% Citric Acid + Bonding Care Complex, σύστημα η Acidic Bonding Concentrate λοιπόν, είναι η πιο συμπυκνωμένη φόρμουλα της Redken μέχρι σήμερα ενισχύει τους εξασθενημένους δεσμούς της τρίχας προσφέροντας άμεση ενδυνάμωση και ανθεκτικότητα, ακόμα και μετά τις υπηρεσίες ξανοίγματος ή μετά τις υπηρεσίες βαφής. Τα πανίσχυρα συστατικά της σειράς, προσφέρουν εντατική επανόρθωση, ενδυνάμωση, πλούσια ενυδάτωση και προστασία από τους εξωτερικούς παράγοντες και τα προϊόντα styling και είναι ό, τι πιο απολαυστικό μπορείς να προσθέσεις στην haircare routine σου.

xccvxcvxcvxcv.jpg

Η ABC ρουτίνα

Το σύστημα Acidic Bonding Concentrate αποτελείται από pre shampoo treatment, shampoo, conditioner, μία μοναδική μάσκα και ένα leave in προϊόν περιποίησης.

dfdddd.jpg

Η Acidic Bonding Concentrate Intensive Treatment είναι μία θεραπεία εντατικής περιποίησης η οποία εφαρμόζεται πριν από το λούσιμο για άμεση μεταμόρφωση των μαλλιών σε 5- 10 λεπτά. Η θεραπεία ολοκληρώνεται με το shampoo και το conditioner Acidic Bonding Concentrate στο μπάνιο και με τη leave in λοσιόν περιποίησης.

shhhhh.jpg

Το Acidic Bonding Concentrate Shampoo είναι το σαμπουάν που περιέχει την πιο συμπυκνωμένη φόρμουλα της Redken για εντατική επανόρθωση σε όλους τους τύπους ταλαιπωρημένων μαλλιών. Ενυδατώνει βαθιά και προστατεύει το χρώμα από το ξεθώριασμα εξαιτίας της θερμότητας των εργαλείων styling, ακόμα και από το νερό!

coooooo.jpg

Το Acidic Bonding Concentrate Conditioner είναι εμπλουτισμένο με ένα Συμπυκνωμένο Σύμπλεγμα, ώστε να ενδυναμώνει τους αδύναμους δεσμούς της τρίχας προσφέροντας άμεσα πιο δυνατά μαλλιά. Ακόμα, χάρη στο όξινο pH του προστατεύει το χρώμα των μαλλιών από το ξεθώριασμα.

Redken-2023-EU-Acidic-Bonding-Concentrate-5min-Liquid-Mask-ATF-Packshot-Texture-Retail-2000x2000.jpg

Η νεότερη προσθήκη στην οικογένεια ABC της Redken, είναι Acidic Bonding Concentrate 5-Min Mask. Μία πολυτελής, μεταξένια μάσκα ειδικά σχεδιασμένη με το πιο εντατικό σύμπλεγμα φροντίδας για περιποίηση των δεσμών που απορροφάται πλήρως από τα μαλλιά. Είναι εμπλουτισμένη με cationic agent και θρεπτικά έλαια, και έτσι βοηθά στο ξεμπέρδεμα των μαλλιών. Το αποτέλεσμα; Δύο φορές περισσότερη λάμψη, τρείς φορές πιο δυνατά μαλλιά και 14 φορές πιο εύκολο ξεμπέρδεμα!

rtyy.jpg

Η leave in Acidic Bonding Concentrate Lotion εφαρμόζεται σε καθαρά, νωπά μαλλιά και δεν ξεβγάζεται. Η σύνθεσή της ενισχύει τους εξασθενημένους δεσμούς και δίνει δύναμη και αντοχή στα μαλλιά. Ακόμα, χάρη στο όξινο pH, εξισορροπεί το pH και προστατεύει από τις αρνητικές επιδράσεις της βαφής, των εργαλείων styling και ακόμη και του νερού. Ελέγχει το φριζάρισμα, δίνει λάμψη και μειώνει το σπάσιμο των μαλλιών.

Συνδυαστικά, όλα τα προϊόντα της σειράς Acidic Bonding Concentrate της Redken λειτουργούν ώστε να επαναφέρουν στα κατεστραμμένα μαλλιά τη χαμένη τους λάμψη, τη δύναμη, την ελαστικότητα και την ομορφιά τους. Γι’ αυτό μιλάμε για ένα σύστημα περιποίησης και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο haircare.

Αναζήτησε όλα τα προϊόντα στο κοντινότερο σε εσένα κομμωτήριο Redken και online σε επιλεγμένους retailers και ακολούθησε τη Redken στον επίσημο λογαριασμό στο Instagram @Redken για να μαθαίνεις όλα τα τελευταία νέα της μάρκας! #Redken #Redkengr #ABC