3 γυναίκες που μας εμπνέουν

3 γυναίκες που μας εμπνέουν

Βρεθήκαμε στα φετινά βραβεία L'Oréal-Unesco Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη και γεμίσαμε περηφάνια και ελπίδα

Από το 2006, κάθε χρόνο, η L'Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO βραβεύουν 3 νεαρές Ερευνήτριες ηλικίας μέχρι 38 ετών στους κλάδους των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών, αναγνωρίζοντας έτσι την αφοσίωση και τη συνεισφορά τους στην Επιστήμη. Τα Βραβεία εκτός από την ηθική επιβράβευση συνοδεύονται και από οικονομική ενίσχυση αξίας 10.000 ευρώ το καθένα που σκοπό έχει να ενθαρρύνει τις νέες Γυναίκες Επιστήμονες στη συνέχιση της ερευνητικής τους σταδιοδρομίας στην Ελλάδα.


Τα συγκεκριμένα Βραβεία τα παρακολουθώ κάθε χρόνο- και κάθε φορά νιώθω την ίδια συγκίνηση, περηφάνεια και αισιοδοξία για το μέλλον. Ιδιαίτερα φέτος, ο θεσμός αυτός και οι 3 σπουδαίες αυτές γυναίκες, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Οι Ερευνήτριες που διακρίθηκαν είναι: στις Βιοεπιστήμες, η Δρ Μαριάνθη Γεωργίτση, Ερευνήτρια στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας & Ανοσολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία ασχολείται με την "Φαρμακογονιδιωματική μελέτη της ανταπόκρισης ασθενών με σπάνια νοσήματα στη φαρμακευτική αγωγή" (με απλά λόγια: μελετά τους μηχανισμούς του DNA και γιατί δύο άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά στην ίδια μορφή θεραπείας) και η Δρ. Γεωργία Σφυρόερα, Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» η οποία ασχολείται με την "Ανάπτυξη εμβολίων νέας γενιάς για την αντιμετώπιση του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου", ενός μικροοργανισμού που είναι πολύ απλός στη δομή του όμως μπορεί να καταστρέψει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, όπως εξήγησε. Στις Φυσικές Επιστήμες, το Βραβείο πήρε η Δρ. Ελένη Κατράγκου,Λέκτορας στον τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η οποία ασχολείται με την "Φυσική κλιματολογία, μελέτη του κλίματος, της κλιματικής αλλαγήςκαι των επιπτώσεων στην ποιότητα του αέρα με την εφαρμογή αριθμητικών (κλιματικών) μοντέλων".


Η Επιτροπή Κρίσης με τους 5 διακεκριμένους καθηγητές Πανεπιστημίου και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κρίσης -Ομότιμο Καθηγητή Βιομηχανικής Χημείας- κύριο Νίκο Χατζηχρηστίδη επέλεξε τις 3 δικαιούχους έχοντας πολύ αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης και σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς προγράμματος L'ORÉAL-UNESCO.
«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η επιστημονική έρευνα αποτελεί μια πορεία αριστείας και στις δύσκολες εποχές που ζούμε,έχουμε ακόμα περισσότερη ανάγκη από ταλαντούχα θηλυκά μυαλά" είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσης, Ομότιμος Καθηγητής κύριος Νίκος Χατζηχρηστίδης. «Το να στηρίξουμε όλα τα κορίτσια που ενδιαφέρονται για την επιστήμη και να δώσουμε την ευκαιρία στις νέες γενιές να ταυτιστούν με αυτές τις νέες γυναίκες, είναι η ανεκτίμητη αξία αυτού του προγράμματος. Οι 20 βραβευμένες με το Βραβείο L'ORÉAL-UNESCO αποτελούν έξοχα πρότυπα για μια νέα γενιά γυναικών επιστημόνων, μια γενιά που θα παίξει ρόλο στην προαγωγή της Επιστήμης και θα βελτιώσει την επιρροή των γυναικών», δήλωσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κυρία Αικατερίνη Τζιτζικώστα.


Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της L'Oréal Hellas, Elie Sagiv, είπε μεταξύ άλλων: «Το πρόγραμμα για τις Γυναίκες στην Επιστήμη βασίζεται σε μια αδιαμφισβήτητη, αναπόφευκτη αλήθεια: η επιστήμη βρισκόταν ανέκαθεν στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της L'Oréal. Για το σκοπό αυτό αναλάβαμε και στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία με στόχο να υποστηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε διακεκριμένες Ελληνίδες επιστήμονες. Το πρόγραμμα αυτό δημιουργεί για κάθε μία από αυτές ένα υπόβαθρο αυτοπεποίθησης και επιτυχίας. Μέσα σε 7 χρόνια, έχει ήδη αναγνωρίσει 20 γυναίκες Επιστήμονες. Σήμερα, αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα δέσμευσης της εταιρείας μας στην εταιρική κοινωνική ευθύνη και ηθική. Είμαι περήφανος που εργάζομαι για αυτό τον ευγενή σκοπό».