Ξηροδερμία; 5 εύκολοι τρόποι για να την αντιμετωπίσεις

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Ξηροδερμία; 5 εύκολοι τρόποι για να την αντιμετωπίσεις

Ούτε που είχες φανταστεί πόσο εύκολο είναι να απαλλαγείς

Η ξηροδερμία δεν είναι και ό,τι καλύτερο μπορεί να βιώσει μία γυναίκα, ειδικά αν την αντιμετωπίζει παντού. Το να έχεις ξηρή επιδερμίδα τόσο στο πρόσωπο, όσο και στο υπόλοιπο σώμα είναι κάτι δύσκολο, άσχημο και πολύ ενοχλητικό. Σίγουρα έχεις προσπαθήσει πολλές φορές να απαλλαγείς –έστω και προσωρινά- χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.

Όταν έχεις νιφάδες και –κυρίως- φαγούρα, θέλεις γρήγορη ανακούφιση. Το να ηρεμήσεις από την ξηροδερμία δεν έχει μόνο να κάνεις με το τι θα απλώσεις στην επιδερμίδα σου για να χαλαρώσεις, εξαρτάται επίσης από το πώς καθαρίζεις το δέρμα σου, τον αέρα γύρω σου, τα ρούχα που φοράς, ακόμη και το τι τρως.

Παρακάτω, σου έχουμε μερικούς τρόπους αντιμετώπισης που θα σε διευκολύνουν.

Ναι στο ζεστό νερό, όχι στο καυτό
Ένα πολύ ζεστό ντους σε κάνει να αισθάνεσαι καλά και να ξεκουράζει, αλλά αυτό το ζεστό νερό δεν είναι καλή ιδέα για το ξηρό δέρμα σου. Το πρόβλημα είναι ότι τα ζεστά ντους απογυμνώνουν το σώμα σου από το φυσικό φράγμα ελαίων και αυτό το φράγμα το χρειάζεσαι γιατί βοηθά στο να παγιδεύει την υγρασία και να διατηρεί το δέρμα λείο και υγρό.

Γι’ αυτό ρύθμισε λίγο την θερμοκρασία του νερού και μην μένεις για πολλή ώρα κάτω από αυτό. Οι ειδικοί στην φροντίδα του δέρματος συστήνουν μικρά, ζεστά (και όχι καυτά) ντους που δεν διαρκούν περισσότερο από 5 έως 10 λεπτά. Στη συνέχεια, σκουπίσου απαλά και ενυδάτωσε το σώμα σου με μία κρέμα.

Κάνε σωστό καθαρισμό
Πλύσου με ένα σαπούνι καθαρισμού όταν κάνεις ντους. Τα απαλά σαπούνια που δεν περιέχουν άρωμα είναι μια εξαιρετική επιλογή. Τα προϊόντα με αποσμητικά ή αντιβακτηριακά πρόσθετα μπορεί να είναι σκληρά για το δέρμα.

Όταν κάνεις απολέπιση, μην τρίβεις πάρα πολύ ή πολύ σκληρά το σώμα σου, καθώς αυτό μπορεί να ερεθίσει κι άλλο το δέρμα σου και σίγουρα δεν θέλουμε κάτι τέτοιο.

Ναι στο ξύρισμα (αλλά με προσοχή)
Το ξύρισμα μπορεί να ερεθίσει το ξηρό δέρμα. Καθώς ξυρίζεις τις ανεπιθύμητες τρίχες, απομακρύνεις επίσης και τα φυσικά έλαια του σώματος σου. Η καλύτερη στιγμή για να ξυριστείς είναι μετά το ντους, αφού με το νερό έχουν μαλακώσει οι τρίχες κι έχουν ανοίξει καλύτερα οι πόροι του δέρματος σου.

Χρησιμοποίησε πάντα αφρό ξυρίσματος και ξύρισε τις με την φορά που μεγαλώνουν, προκειμένου να προστατέψεις το δέρμα σου.

Απέφυγε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο
Η έκθεση στον ήλιο είναι μία από τις βασικές αιτίες πίσω από την ξηροδερμία, τις ρυτίδες και την σκληρότητα. Αυτό φυσικά μπορείς να το αποφύγεις χρησιμοποιώντας πάντα το αντιηλιακό σου.

Ναι στην απαραίτητη υγρασία και τον χειμώνα
Ο κρύος και ξηρός αέρας είναι μία κοινή αιτία για το ξηρό, ερεθισμένο δέρμα. Το να ζεσταίνεις το σπίτι σου σε κρατάει κι εσένα ζεστή, απομακρύνει όμως και την υγρασία από τον αέρα, γεγονός που μπορεί να κάνει την ξηρή επιδερμίδα ακόμα χειρότερη.

Για να αναπληρώσεις την χαμένη υγρασία χρησιμοποίησε μια ειδική συσκευή ή άφηνε πάντα ένα παράθυρο ανοιχτό (έστω και λίγο) κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Το φαγητό σου επίσης μπορεί να επηρεάσει και να επιδεινώσει την ξηροδερμία, γι’ αυτό φρόντισε να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, που μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία του δέρματος σου όπως είναι: τα βατόμουρα, οι ντομάτες, τα καρότα, τα φασόλια, ο αρακάς και οι φακές.

Διάβασε και αυτό:

Σκουρόχρωμοι αγκώνες, με έντονη ξηροδερμία; Απαλλάξου με το πιο εύκολο, φυσικό scrub!