Σπυράκι ή επιχείλιος έρπης; Έτσι θα τα ξεχωρίσεις

Μαρία Ροδίτη
Σπυράκι ή επιχείλιος έρπης; Έτσι θα τα ξεχωρίσεις

Και θα πάψεις να ταλαιπωρείσαι…

Από πολύ μικρό κοριτσάκι, σχεδόν από την παιδική μου ηλικία, ταλαιπωρούμαι ανά τακτά χρονικά διαστήματα από επιχείλιο έρπητα. Μιας, λοιπόν, που τις προηγούμενες μέρες έκανε και πάλι την εμφάνισή του στα χείλη μου, αποφάσισα σε αυτό το θέμα να αναλύσουμε το ζήτημα και να λύσουμε μαζί τις πιθανές απορίες σου, αλλά και να μπορέσεις να τον ξεχωρίσεις από ένα απλό, τυπικό σπυράκι.

Η αλήθεια είναι ότι η όψη του κάθε εξανθήματος σε αρχικό στάδιο θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν πρόκειται για σπυράκι ή έρπη στα χείλη. Ο έρπης μπορεί να διαρκέσει αρκετές μέρες, ενώ εμφανίζεται σαν ένα σύνολο από μικρά σπυράκια γεμάτα υγρό σε κάποιο σημείο περιμετρικά των χειλιών. Αυτή η συστάδα με σπυράκια μπορεί να σου δημιουργεί την αίσθηση καψίματος, μουδιάσματος ή και τραβήγματος στα χείλη. Όσο οι μέρες περνούν, δημιουργείται μια πληγή και μια λεπτή κρούστα στα χείλη.

Τα σπυράκια – συγκριτικά με τον έρπη- έχουν έναν μικρότερο κύκλο ζωής, από λίγες μέρες έως μία εβδομάδα, και δεν εμφανίζονται σαν μια συστάδα σπυριών, ούτε και έχουν τα ίδια συμπτώματα με τον έρπητα (κρούστα, πληγή). Τα απλά σπυράκια στην περιοχή των χειλιών εμφανίζονται ως μια φλεγμονή, η οποία είναι γεμάτη με πύον.

Ας επιστρέψουμε, όμως, πάλι στον έρπη... Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι αν μια φορά στη ζωή σου εμφανιστεί έρπης, τότε θα πρέπει να συμφιλιωθείς με την ιδέα ότι θα εμφανίζεται ανά κάποια χρονικά διαστήματα, είτε λόγω άγχους, είτε λόγω καιρικών συνθηκών (ακραίες θερμοκρασίες) και θα διαρκεί περίπου μία εβδομάδα, ενώ συνήθως θα το εντοπίζεις στο ίδιο σημείο των χειλιών σου. Και ξέρεις τι συμβαίνει συνήθως… Ο έρπης εμφανίζεται τις πιο ακατάλληλες στιγμές. Όταν έχεις ένα ραντεβού, μια σημαντική επαγγελματική συνάντηση ή όταν έχεις αποφασίσει να κάνεις το πιο όμορφο μακιγιάζ σου. Ψυχραιμία! Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ…

Στην παρακάτω gallery, λοιπόν, θα μπορέσεις να μάθεις πώς ακριβώς θα αντιμετωπίσεις και τα απλά σπυράκια και τον έρπητα, αλλά και πώς θα τα καμουφλάρεις για να έχεις ένα περιποιημένο αποτέλεσμα στο μακιγιάζ σου.

Διάβασε ακόμα: Αυτό είναι το πιο εύκολο tip για να αποκτήσουν όγκο τα μαλλιά σου (video)