Η έκθεση στον ήλιο, το περιβάλλον και 7 ακόμη λόγοι για την ξηρότητα στα βλέφαρα

Μαρία Ροδίτη
Η έκθεση στον ήλιο, το περιβάλλον και 7 ακόμη λόγοι για την ξηρότητα στα βλέφαρα

Η ξηρότητα στα βλέφαρα (aka ξηροφθαλμία) μπορεί να συμβεί σε όλους! Δες τι πρέπει να κάνεις για να την αντιμετωπίσεις και να μην ταλαιπωρείσαι.

Η ξηροφθαλμία, η ξηρότητα δηλαδή που εντοπίζεται στην περιοχή του βλεφάρου, είναι από τα πιο ενοχλητικά πράγματα που μπορεί να συμβούν στην κάθε μία από εμάς. Νιώθεις έντονη φαγούρα, τρίβεις το μάτι, το σημείο ερεθίζεται και όλο αυτό αποτελεί έναν φαύλο κύκλο.

Η αλήθεια είναι ότι το δέρμα στα βλέφαρα είναι πιο λεπτό και πιο ευαίσθητο από το δέρμα σε άλλα μέρη του σώματος. Κι επειδή ακριβώς το δέρμα είναι τόσο λεπτό, γίνεται πιο ευαίσθητο, άρα και πιο επιρρεπές σε ερεθισμό. Κι εσύ κάποια στιγμή φτάνεις στο σημείο να τρίβεις, να τρίβεις, να τρίβεις, και τελικά να έχεις κόκκινα μάτια. Αν όλα αυτά συμβαίνουν συχνά σε εσένα, πρέπει κάπως να δράσεις. Δες παρακάτω γιατί εμφανίζεις ξηροφθαλμία, αλλά και πώς θα την αντιμετωπίζεις κάθε φορά για να μη βασανίζεσαι.

10 eye patches για ξεκούραστο και λαμπερό βλέμμα

Οι λόγοι που εμφανίζεις ξηρότητα στα βλέφαρα

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

vlefaro.jpg

Ο κρύος, ξηρός καιρός μπορεί να στεγνώσει το δέρμα σε κάθε σημείο πάνω σου, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος στα βλέφαρα. Και η χρήση πολύ ζεστού νερού όμως - κατά τη διάρκεια του ντους, του μπάνιου και της καθημερινής ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας - μπορεί επίσης να στεγνώσει το δέρμα. Στην ουσία, όταν χρησιμοποιείς εξαιρετικά ζεστό νερό, φροντίζεις ώστε να αφαιρεθούν από το δέρμα τα φυσικά έλαιά του κι έτσι κάνεις τα βλέφαρα πιο ξηρά, εμφανίζεις φαγούρα και ξεφλούδισμα.

Ηλικία

Όσο μεγαλώνεις, το δέρμα παράγει λιγότερο σμήγμα - ένα έλαιο που βοηθά στην ενυδάτωση της επιδερμίδας. Αυτό τείνει να συμβαίνει γύρω στην ηλικία των 40 ετών και μπορεί να κάνει το δέρμα σου πιο ξηρό και ευαίσθητο. Επίσης, το λίπος γύρω από τα μάτια μειώνεται όσο μεγαλώνεις, κάνοντας το δέρμα των βλεφάρων ακόμα πιο λεπτό και πιο επιρρεπές σε ξηρότητα και ερεθισμούς.

Έκθεση στον ήλιο

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να κάψει το δέρμα, αφήνοντάς το ξηρό και ξεφλουδισμένο. Και επειδή τα βλέφαρα είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, είναι πολύ εύκολο να επηρεαστούν από την έκθεση στον ήλιο.

Δερματίτιδα εξ επαφής

Εάν το δέρμα στην περιοχή του βλεφάρου έρθει σε επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο ή ερεθιστικό, είναι πιθανό να εμφανίσεις δερματίτιδα εξ επαφής. Να έχεις, δηλαδή, έντονη φαγούρα, ξηρότητα κι ερεθισμό και όλα αυτά να οφείλονται σε κάποιο προϊόν μακιγιάζ ή skincare που δεν σου ταίριαξε τελικά.

Ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια κατάσταση κατά την οποία εμφανίζονται ξηρότητα και ερεθισμοί στο δέρμα. Και παρόλο που η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να μοιάζει πολύ με τη δερματίτιδα εξ επαφής, οι δύο καταστάσεις είναι διαφορετικές. Η δερματίτιδα εξ επαφής είναι μια προσωρινή αντίδραση σε ένα ερεθιστικό ή αλλεργιογόνο, ενώ η ατοπική δερματίτιδα είναι μια πάθηση, που μπορεί να αντιμετωπίσεις κατά τη διάρκεια της ζωής σου.

mati.jpg

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μια δερματική πάθηση που συνήθως επηρεάζει το τριχωτό της κεφαλής. Αλλά μπορεί να επηρεάσει και άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος στα βλέφαρα. Η συγκεκριμένη δερματίτιδα πιστεύεται ότι προκαλείται από ένα είδος ζυμομύκητα και μπορεί να φουντώνει και να σβήνει καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής σου.

Βλεφαρίτιδα

Εάν τα βλέφαρά σου έχουν φλεγμονή, φαγούρα και εμφανίζουν κάτι σαν λέπια που μοιάζουν με πιτυρίδα, μπορεί να έχεις βλεφαρίτιδα. Η βλεφαρίτιδα προκαλείται από βακτήρια, αλλεργίες ή προσβολές από ακάρεα και μπορεί να συνδεθεί με άλλες δερματικές παθήσεις, όπως η ροδόχρους ακμή.

ksirofthalmia.jpg

Ροδόχρους ακμή

Η ροδόχρους ακμή είναι μια δερματική πάθηση που μπορεί να προκαλέσει κοκκινίλα στην επιδερμίδα του προσώπου. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να επηρεάσει και τα βλέφαρα - αυτό ονομάζεται οφθαλμική ροδόχρους ακμή.

Ξηροφθαλμία

Εάν τα μάτια σου δεν παράγουν αρκετά δάκρυα, μπορεί να έχεις ξηροφθαλμία. Αν και η ξηροφθαλμία τείνει να επηρεάζει το εσωτερικό των ματιών, μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα ή ερεθισμό των ματιών και στην περιοχή των βλεφάρων.

Wait! Συνέχισε στην gallery για να δεις πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις την ξηρότητα στην περιοχή των βλεφάρων.