Ακολουθήστε τον οδηγό για το ιδανικό ενυδατικό προσώπου

Ακολουθήστε τον οδηγό για το ιδανικό ενυδατικό προσώπου

Η υπερβολική διαφήμιση δερμοκαλλυντικών προϊόντων δημιουργεί σύγχυση στον καταναλωτή που συχνά αναρωτιέται ποιο είναι το καλύτερο. Η γνώμη της δερματολόγου, Θέμις Σγόντζου, ξεδιαλύνει το τοπίο.

«Η κυρίαρχη φόρμα είναι αυτή του γαλακτώματος» λέει και συνεχίζει «Η πλειοψηφία είναι σε μορφή λοσιόν (λάδι σε νερό) με εφαρμογή συνήθως τη μέρα ή κρέμας (νερό σε λάδι) που επαλείφονται το βράδυ και λιγότερο συχνά ελαιώδη μίγματα, σπρέι, οροί, γέλες όπου η ακριβής φύση και τα συστατικά τους πολλές φορές δεν αναγράφονται. Τα ενυδατικά προσώπου κατά κανόνα δεν είναι «γλιστερά» ή φαγεσωρογόνα και είναι μαλακτικά. Συγκεκριμένα προϊόντα με παράγωγα σιλικόνης (διμεθικόνη, κυκλομεθικόνη) προορίζονται για καταναλωτές με λιπαρό δέρμα. Άλλα συστατικά που προστίθενται για να μειώσουν τη «γυαλάδα» του προσώπου είναι η καολίνη και η τάλκη. Τα καλύτερα ενυδατικά προϊόντα πρέπει να περιέχουν συστατικά τόσο αποφρακτικά που μειώνουν το TEWL, όπως η κίτρινη βαζελίνη, το ορυκτέλαιο, τα παράγωγα σιλικόνης όσο και υγραντικά όπως η γλυκερίνη, η σορβιτόλη, η προπυλενογλυκόλη, το υαλουρονικό οξύ κ.α.».


Το ιδανικό ενυδατικό, όπως καταλήγει η Θέμις Σγόντζου, πρέπει να είναι:
1. Αποτελεσματικό - η ενυδάτωση της κερατίνης στοιβάδας του δέρματος μειώνει και προφυλάσσει τη διαδερματική απώλεια νερού (TEWL).
2. Μαλακτικό - κάνει απαλό το δέρμα και μειώνει το TEWL.
3. Ουσιαστικό στην αποκατάσταση του λιπιδαιμικού φραγμού.
4. Αισθητικά αποδεκτό.
5. Υποαλλεργικό, μη ερεθιστικό, χωρίς άρωμα, μη φαγεσωρογόνο,
6. Ανεκτό.
7. Μακροχρόνιο.
8. Γρήγορα απορροφήσιμο παρέχοντας άμεση ενυδάτωση.