Γιατί η υγρασία στο περιβάλλον αποτελεί τέτοια απειλή για τα μαλλιά;

Γιατί η υγρασία στο περιβάλλον αποτελεί τέτοια απειλή για τα μαλλιά;

Μόλις αντιλαμβάνεστε ότι «πέφτει» υγρασία αγχώνεστε για την εμφάνιση των μαλλιών σας και με το δίκιο σας!

Το φριζάρισμα το μισούν όλες οι γυναίκες ανεξαιρέτως. Έχετε, όμως, αναρωτηθεί ποτέ τι είναι ακριβώς και γιατί συμβαίνει; Ας δούμε την επιστημονική του εξήγηση. Ένα χτένισμα δημιουργείται με τη βοήθεια των δεσμών υδρογόνου στο εσωτερικό κάθε τρίχας. Οι δεσμοί υδρογόνου είναι χημικοί δεσμοί που συνθέτουν την εσωτερική δομή της τρίχας, σαν μια εσωτερική σκαλωσιά. Όταν τα μαλλιά σας είναι βρεγμένα και πιασμένα με κάποιον τρόπο ενώ στεγνώνουν, έχουν την τάση να διατηρήσουν τη συγκεκριμένη φόρμα.

Σε αυτήν τη διαδικασία, σχηματίζονται δεσμοί υδρογόνου, δίνοντας προσωρινό σχήμα και μορφή στα μαλλιά. Παρόλο που οι δεσμοί υδρογόνου είναι αδύναμοι, είναι τόσοι πολλοί που η συνδυασμένη δύναμή τους είναι αρκετή για να κρατήσει τα μαλλιά σε ένα νέο σχήμα όταν στεγνώσουν. Η αδυναμία τους έχει επίσης ως αποτέλεσμα να χαλάνε αμέσως και να δημιουργούνται ξανά, απλώς με μια αύξηση στην περιεκτικότητα υγρασίας της τρίχας.

Αλλαγές στην περιεκτικότητα νερού στις τρίχες των μαλλιών, που προκαλούνται είτε από αύξηση, είτε από μείωση της σχετικής υγρασίας οδηγεί σε μεταφορά νερού προς το εσωτερικό ή εξωτερικό της τρίχας. Καθώς τα επίπεδα υγρασίας της τρίχας αλλάζουν, οι δεσμοί υδρογόνου που έχουν δημιουργηθεί σε ένα συγκεκριμένο χτένισμα διακόπτονται και δεν μπορούν πλέον να κρατήσουν την καθορισμένη μορφή των μαλλιών. Οι μοριακές αναδιατάξεις που συμβαίνουν με τις αλλαγές στους δεσμούς υδρογόνου, έχουν ως αποτέλεσμα την επιστροφή των μαλλιών στη φυσική τους κατάσταση, που σε πολλές περιπτώσεις σημαίνει φριζάρισμα. Τώρα, τουλάχιστον ξέρετε τι είναι αυτό που σας ταλαιπωρεί!