Γιατί τα πεπτίδια πρέπει να γίνουν μέρος της skincare ρουτίνας σου;

Μαρία Ροδίτη
Γιατί τα πεπτίδια πρέπει να γίνουν μέρος της skincare ρουτίνας σου;

Δες εδώ όσα πρέπει να ξέρεις για αυτά τα αντιγηραντικά «superfoods»!

Όσο μεγαλώνουμε περιποιούμαστε όλο και πιο πολύ την επιδερμίδα μας, αναζητάμε και δοκιμάζουμε νέα προϊόντα και ενδιαφερόμαστε για την αντιγήρανση. Το δέρμα μας είναι η περιουσία μας, άλλωστε, και γι’ αυτό πρέπει να το φροντίζουμε σχολαστικά. Μπορεί να έχεις ακούσει πολλά για τη ρετινόλη ή τη βιταμίνη C, καθώς είναι από τα πιο hot skincare trends αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, υπάρχει κάτι ακόμα που μπορεί ήδη να έχεις ακούσει και – αν, όχι- θα το ακούς πολύ συχνά από εδώ και στο εξής: τα πεπτίδια.

Τα πεπτίδια υπάρχουν στο δέρμα μας και πλέον υπάρχουν και σε πολλά προϊόντα skincare. Τι είναι, όμως, τα πεπτίδια και γιατί είναι σημαντικά για την επιδερμίδα μας;

skin copy

Τι είναι τα πεπτίδια;

Τα πεπτίδια είναι τα δομικά στοιχεία των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης που βρίσκονται στο δέρμα μας. Στην ουσία, είναι μικρές αλυσίδες αμινοξέων και δίνουν την εντολή στο σώμα να ξεκινήσει να παράγει ακόμα περισσότερο κολλαγόνο. «Όταν τα πεπτίδια απλώνονται στο δέρμα σε μορφή ορού ή ενυδατικής κρέμας, δρουν ως αγγελιαφόρος και μεταφέρουν ενώσεις που είναι σημαντικές για την παραγωγή κολλαγόνου», εξηγεί η δερματολόγος, Michele Green. Χάρη σε αυτήν τη δράση τους, τα πεπτίδια βοηθούν στη μείωση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Δύο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να ξέρεις…

Υπάρχουν εκατοντάδες πεπτίδια, αλλά αυτά που θα «φροντίσουν» την επιδερμίδα σου είναι τα τετραπεπτίδια και τα εξαπεπτίδια. Τα εξαπεπτίδια έχουν την ιδιότητα να χαρίζουν λάμψη στην επιδερμίδα, ενώ τα τετραπεπτίδια ενιχύουν την ελαστικότητα του δέρματος. Και τα δύο μαζί λειτουργούν για να μας δώσουν ένα πιο σφιχτό και νεανικό δέρμα.

Για να έχουν αποτέλεσμα, όμως, τα πεπτίδια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα skincare συστατικά, ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, μπορείς να δοκιμάσεις μια κρέμα με πεπτίδια σε συνδυασμό με ένα serum που περιέχει υαλουρονικό οξύ ή βιταμίνη C, ώστε να ενισχυθεί η δράση του προϊόντος.

care

Από ποια ηλικία και μετά μπορείς να χρησιμοποιείς πεπτίδια;

Τα πεπτίδια δεν έχουν ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις όταν καταλάβεις ότι τα έχει ανάγκη το δέρμα σου. Δηλαδή, αν έχεις αφυδατωμένο δέρμα, με έλλειψη ελαστικότητας και χρειάζεσαι ανανέωση, τότε μπορείς να τα εντάξεις στη skincare routine σου.

Διάβασε ακόμα: Η ρουτίνα ομορφιάς της Hailey Baldwin είναι τόσο απλή που… μπορείς να την ακολουθήσεις κι εσύ