Ένα πανέμορφο πλωτό ερευνητικό σκάφος για την προστασία των ωκεανών

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Ένα πανέμορφο πλωτό ερευνητικό σκάφος για την προστασία των ωκεανών

Το project που κέρδισε το Grand Prix Award 2020.

Η κλιματική αλλαγή και η συνεχιζόμενη άνοδος της στάθμης της θάλασσας επηρεάζουν άμεσα το μέλλον της αρχιτεκτονικής. Είναι αναπόφευκτη αλήθεια ότι τα περιβαλλοντικά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν τώρα.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι σχεδιαστές όπως η Lenka Petráková, και δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην μελέτη της ρύπανσης και στη διατήρηση των ωκεανών. Στην πραγματικότητα, η σχεδιαστική ιδέα της Petráková για έναν πλωτό σταθμό έρευνας και αποκατάστασης ωκεανών, ονομάζεται «The 8th Continent» δηλαδή η8η Ήπειρος, και είναι ένα project που μόλις κέρδισε το βραβείο Grand Prix 2020. Το βραβείο εθνικής αρχιτεκτονικής αναγνωρίζει την εξαιρετική συμβολή στη βιομηχανία και είναι το υψηλότερο γαλλικό βραβείο αρχιτεκτονικής.

Θαρρείς πως πρόκειται για ένα φουτουριστικό σκάφος που ξεπήδησε από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Για ένα σκάφος που πλέει στους ωκεανούς κάποιων άλλων πλανητών. Είναι όμως πραγματικότητα και μπορεί να αλλάξει το μέλλον των ωκεανών μας μια για πάντα.

Το πλωτό κέντρο έχει σχεδιαστεί με τρεις απίστευτες γυάλινες μορφές που αναδύονται από μια κομψή σπειροειδή βάση. Το «The 8th Continent» ελπίζει να επηρεάσει θετικά τον ωκεανό με την απομάκρυνση απορριμμάτων από την επιφάνεια του νερού και την ανακύκλωση πλαστικών ενώ βρίσκεστε στη θάλασσα. Η Petráková σχεδίασε επίσης αυτό το πλωτό σκάφος για να υποστηρίξει ερευνητικά έργα στον ωκεανό αλλά και μια σειρά από δευτερεύουσες χρήσεις που θα βοηθήσουν στον καθαρισμό των ωκεανών μας και στην προώθηση της περιβαλλοντικής έρευνας.

https://www.instagram.com/p/CLLOuensd57/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Και οι δύο αυτές βασικές ανάγκες - για τον καθαρισμό των ωκεανών και για την προώθηση της έρευνας - επηρέασαν την Petráková να σχεδιάσει αυτήν την ιδέα ως ένα ριζοσπαστικό έργο για την αντιμετώπιση της ρύπανσης. Αυτή η σημαντική ανάγκη επηρέασε επίσης την απόφαση της σχεδιάστριας να ονομάσει το έργο της 8η Ήπειρο. «Σήμερα, οι μεγάλες επιφάνειες που καλύπτονται από τη θαλάσσια ρύπανση είναι ίσες με το μέγεθος μιας ηπείρου», εξηγεί η Petráková. «Αυτό που αναπτύσσεται στον Ειρηνικό Ωκεανό ονομάζεται 8η Ήπειρος. Για πολύ καιρό, ζούσαμε μέσα στην αυταπάτη ότι δεν μπορούμε να βλάψουμε τον ωκεανό με τη δράση μας στην ξηρά. Αφήσαμε εκατοντάδες είδη να εξαφανιστούν», λέει η Petráková υποστηρίζοντας πως προσπαθεί να βοηθήσει στη διάλυση αυτών των ζητημάτων μέσω ενός νέου είδους βιώσιμης αρχιτεκτονικής.

Η 8η Ήπειρος χωρίζεται σε πέντε λειτουργικούς τομείς: το «Εμπόδιο», το οποίο συλλέγει απόβλητα και παράγει ενέργεια από τις παλίρροιες, τον «Συλλέκτη», ο οποίος χρησιμοποιείται για τη διαλογή και την ανακύκλωση απορριμμάτων ωκεανού, το «Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης», το «θερμοκήπιο», όπου το νερό μπορεί να υποστεί επεξεργασία και τα φυτά μπορούν να καλλιεργηθούν και το «Living Quarters» για την υποστήριξη προσωπικού και ερευνητών.

Εκτός από τη νίκη του στο Grand Prix, η 8η Ήπειρος κέρδισε επίσης το Innovation of the Sea από το Ίδρυμα Jacques Rougerie.