Alchimia: Τα ελληνικά, vegan σανδάλια που μας μαθαίνουν την αξία της επαναχρησιμοποίησης των υλικών

Διονυσία Καλαποθαράκου
Alchimia: Τα ελληνικά, vegan σανδάλια που μας μαθαίνουν την αξία της επαναχρησιμοποίησης των υλικών

Φυσικά υλικά και οικογενειακά εργόχειρα, συνθέτουν τα πιο κομψά και οικολογικά παπούτσια του καλοκαιριού.

alchimia 2

«Είναι πια κοινό μυστικό ότι η λεγόμενη 'fast fashion', με τα διαρκώς νέα αλλά και ταυτόχρονα «ίδια» προϊόντα που καταναλώνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, οδηγεί σε απώλεια των διαφόρων ταυτοτήτων. Όλοι, παντού, φοράμε και χρησιμοποιούμε, πάνω κάτω τα ίδια πράγματα. Μοιάζουμε μεταξύ μας όλο και περισσότερο. Ωστόσο, ο τρόπος που καταναλώνουμε μας προσδιορίζει. Η επανάσταση της 'slow fashion' στέκεται στον αντίποδα. Το χειροποίητο προϊόν που σέβεται και επαναχρησιμοποιεί πρώτες ύλες αντί να παράγει καινούργιες με τα γνωστά ολέθρια για το περιβάλλον αποτελέσματα, μπορεί πράγματι να κάνει την διαφορά σε πολλά επίπεδα. Η χειροποίητη δουλειά εδράζεται στον ίδιο τον δημιουργικό πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης. Πρόκειται για σχεδόν πνευματική διαδικασία που σχετίζεται άμεσα με την βιωσιμότητα», τάδε έφη Νικόλ Δαλάτση, η δημιουργός πίσω από τα πρώτα vegan, ελληνικά σανδάλια, τα «Alchimia».

Σχέδια κομψά και άνετα που συνδυάζουν τις αρχές της βιωσιμότητας με την ελληνική παράδοση, φτιάχνονται εξολοκλήρου στο χέρι από υλικά που έχει ήδη ή συλλέγει από τη φύση η δημιουργός τους και αποτελούν μία νότα διαφορετικότητας σε κάθε «ηθική» γκαρνταρόμπα.

alchimia 5

«Η καλοκαιρινή συλλογή του brand είναι ένας χειροποίητος φόρος τιμής στην φύση που, ιδίως κατά την διάρκεια της πανδημίας, αποτελεί πηγή δύναμης και ελπίδας. Θέλοντας να της εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, δημιούργησα flat σανδάλια από φυσικά υλικά που συνέλεξα από δάση και αγρούς. Τα συνδύασα με υλικά που βρίσκουμε παντού γύρω μας, όπως μία πλαστική σακούλα, τα σακιά από τη βιομηχανία τροφίμων αλλά και τα παλιά οικογενειακά εργόχειρα που έχω στη συλλογή μου. Το νήμα που συνδέει παλαιότερες και νέες δημιουργίες, συνεχίζει να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά: βιωσιμότητα, low waste, διαφάνεια, χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα», μας εξήγησε η Νικόλ.

Και σε αυτήν τη συλλογή, μέρος της οποίας θα δεις στην παρακάτω gallery, η δημιουργός ανατρέχει σε αισθητικές αναφορές από την παιδική της ηλικία, όπως τα κεντητά της μητέρας της ή το φυτολόγιο που φτιάχναμε όλοι στο δημοτικό και τα συνδυάζει με neo-romantic στοιχεία και ethnic χαρακτηριστικά που κάνουν τα vegan σανδάλια «Alchimia» εκτός από βιώσιμα και ultra stylish.

https://www.instagram.com/p/CMDMBL8l7dH

Όσο αφορά τα αληθινά φυτά που βλέπεις πάνω σε κάποια από τα νέα της σχέδια, η Νικόλ μας εξήγησε τον τρόπο που εργάστηκε: «Μάζεψα μερικά φυλλαράκια με συστολή και τα φύλαξα προσεκτικά για αρκετό καιρό μέσα σε χοντρά βιβλία. Στα ιδία βιβλία έβαλα και άνθη από πανσέδες. Όταν αποξηράθηκαν, τα επεξεργάστηκα ώστε να μπορώ να τα πλέξω με το βελονάκι. Οι παρεμβάσεις έγιναν με υπομονή με στόχο την διατήρηση της ομορφιάς τους. Κάθε βελονιά γίνεται αργά, για όσο χρόνο απαιτεί η συνειδητοποίηση ότι στην φύση συνυπάρχουν ιδανικά μικρές αντιφατικές ιδιότητες όπως η ευπάθεια και η ανθεκτικότητα. Επιλέγοντας να κάνεις κάτι με το χέρι, αντιστέκεσαι στους τρέχοντες φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας.»

Τα «Alchimia» sandals δεν είναι απλά, καλοκαιρινά παπούτσια, είναι statement κομμάτια που το καθένα διηγείται μία μοναδική ιστορία. Μία ιστορία που κρύβεται πίσω από τα επαναχρησιμοποιημένα υλικά του, από τα σεμέν, από τα κεντήματα και τα λουλούδια που τα διακοσμούν. Είναι σανδάλια που ενώνουν την παράδοση με το βιώσιμο μέλλον της μόδας και αυτός ο συνδυασμός είναι ό,τι πιο ελπιδοφόρο για την εγχώρια fashion σκηνή.
Δες επίσης: «Ghost Forest»: Ένα δάσος στην καρδιά του Μανχάταν που αντικατοπτρίζει την κλιματική αλλαγή