Ημέρα της Γης 2021: Οι νέοι ζητούν να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ημέρα της Γης 2021: Οι νέοι ζητούν να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική κρίση είναι το τρίτο σοβαρότερο πρόβλημα στον κόσμο, μετά την οικονομία και τη φτώχεια.

Η γη πεθαίνει, ή μάλλον την πεθαίνουμε εμείς! Μπορεί όλα σε αυτή τη ζωή να έχουν μια αρχή και ένα τέλος όμως το πόσο ποιοτική θα είναι η πορεία αυτή εξαρτάται από τον καθένα μας...

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης είναι μια ημέρα ευαισθητοποίησης, μια στιγμή για να συνειδητοποιήσουμε πως η ζωή μας είναι αλληλένδετη με τη φύση, και εκείνη μαζί μας.

Μια πανευρωπαϊκή εκστρατείας με τίτλο «Όχι στην Κλιματική αλλαγή, Ναι στο Κλίμα Αλλαγής» παρουσιάζει τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη σε 23 χώρες της Ε.Ε. σχετικά με τη στάση των νέων 15-35 ετών απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, για τους νέους στην Ελλάδα, η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική κρίση είναι το τρίτο σοβαρότερο πρόβλημα στον κόσμο, μετά την οικονομία και τη φτώχεια. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κλιματική αλλαγή και θέματα όπως ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές, καθώς και η περιβαλλοντική υποβάθμιση, αποτελούν το σοβαρότερο πρόβλημα στον κόσμο για τους νέους και τις νέες.

klima

Μόλις το 13% πιστεύει πως η μετακίνηση μεγάλων πληθυσμών είναι ανάμεσα στα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Ο όρος «κλιματική μετανάστευση» είναι αρκετά γνωστός στην Ευρώπη με το 33% να δηλώνει ότι έχει ακούσει πολλά ή αρκετά για τους «κλιματικούς μετανάστες», ποσοστό που στην Ελλάδα είναι μόλις το 23%. Παρά το χαμηλό ποσοστό, όμως, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες νέους (55%) συμφωνούν ότι οι κλιματικοί μετανάστες πρέπει να λαμβάνουν την ίδια νομική προστασία με εκείνους που μεταναστεύουν για λόγους πολέμου ή διώξεων.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η προθυμία ανάληψης δράσης είναι υψηλή με περίπου οκτώ στους δέκα νέους και νέες να δηλώνουν ότι έχουν ψηφίσει ή θα ψήφιζαν πολιτικούς που δίνουν προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της κλιματικής μετανάστευσης (75%), ενώ το 67% δηλώνει ότι θα συμμετείχε ή έχει συμμετάσχει σε διαδήλωση για τα θέματα αυτά.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το 72% θεωρεί ότι, εάν στα κυβερνητικά σχέδια δεν περιλαμβάνονται μέτρα κατά της περιβαλλοντικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής, αυτό είναι κακό για την οικονομία. Παράλληλα, οι νέες και οι νέοι αντιμετωπίζουν αρνητικά το τρέχον οικονομικό μοντέλο. Οκτώ στους δέκα (81%) θεωρούν ότι η οικονομία στην Ελλάδα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πλούσιων και ισχυρών και το 75% αισθάνεται ότι οι καταναλωτικές μας συνήθειες δεν είναι βιώσιμες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 29 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2020 από την εταιρεία Ipsos σε αντιπροσωπευτικό δείγμα νέων ηλικίας 15 έως 35 ετών σε 23 ευρωπαϊκές χώρες. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 22.377 συνεντεύξεις, από τις οποίες οι 1.030 διεξήχθηκαν στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα κάθε χώρας σταθμίστηκαν βάσει ηλικίας, φύλου και περιοχής, όπως επίσης και τα αθροιστικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την προσθήκη του μεγέθους του πληθυσμού.

Η πανευρωπαϊκή εκστρατεία «Όχι στην Κλιματική αλλαγή, Ναι στο Κλίμα Αλλαγής» (#ClimateOfChange), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει στόχο να ενημερώσει τους νέους και νέες για την πολυσύνθετη σχέση ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και στη μετανάστευση και για την κλιματική αλλαγή ως παράγοντα που ενισχύει τις παγκόσμιες αδικίες. Ο απώτατος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κίνημα νέων για την κλιματική δικαιοσύνη που θα διεκδικεί την κάλυψη των βασικών αναγκών και την κοινωνική ευημερία για όλους στον πλανήτη.