Μάθε τώρα πώς μπορούν τα ρούχα σου να αντέξουν περισσότερα χρόνια στην ντουλάπα σου

Sabine Camhi
Μάθε τώρα πώς μπορούν τα ρούχα σου να αντέξουν περισσότερα χρόνια στην ντουλάπα σου

Μερικές απλές κινήσεις που θα εξασφαλίσουν περισσότερα χρόνια ζωής για τα ρούχα σου!

H ρουτίνα μας έχει αλλάξει εντελώς από πέρυσι και παρόλο που ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, δεν θέλουμε η ζωή μας να είναι ακριβώς όπως ήταν πριν. Για παράδειγμα, υπάρχει μια κοινά αυξανόμενη επιθυμία για βιώσιμη μόδα και αντί για τα ρούχα μιας χρήσης, επιθυμούμε να αγοράσουμε υφάσματα που διαρκούν περισσότερο.

Η πανδημία μας έκανε να ξανασκεφτούμε τις παλιές μας συνήθειες και συνειδητοποιήσαμε ότι δεν χρειάζεται να αγοράζουμε νέα ρούχα κάθε εβδομάδα. Αντιθέτως, μας αρέσει πολύ να ανανεώνουμε τα αγαπημένα μας κομμάτια με καινούργια styling tricks.

Άρα, αυτό σημαίνει πως δεν θέλουμε να ψωνίζουμε πλέον; Φυσικά και όχι. Αγαπάμε τη μόδα και λατρεύουμε τα ψώνια. Αλλά σίγουρα θέλουμε να αγοράζουμε λιγότερα και καλύτερα κομμάτια. Και θέλουμε να φροντίζουμε καλύτερα τα ρούχα μας, ώστε να αντέχουν περισσότερα χρόνια. Άλλωστε, υπάρχει κάτι καλύτερο από το να φοράς κάτι που άνηκε παλιότερα στην μητέρα σου ακόμα και στην γιαγιά σου;

Δοκίμασε να συνδυάσεις κλασικά, διαχρονικά κομμάτια με μοντέρνα. Επειδή, όσο ωραίο είναι να ακολουθείς τα τελευταία trends της μόδας, αλλά το βρίσκουμε και λίγο κακόγουστο να ντύνεσαι από πάνω μέχρι κάτω με τις τελευταίες συλλογές, δείχνει έλλειψη φαντασίας. Τα vintage ρούχα δεν είναι μόνο βιώσιμα, αλλά και πολύ κομψά.

Οπότε, πώς μπορείς να κάνεις τα ρούχα σου να διαρκέσουν περισσότερο; Για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση, ετοιμάσαμε μια λίστα με συμβουλές από ειδικούς σχετικά με τη βιώσιμη μόδα.

1. Τα ρούχα διαρκούν παραπάνω όταν πλένονται λιγότερο

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα υγρό σφουγγάρι για να καθαρίσεις ένα λεκέ αντί να πλύνεις όλο το ρούχο. Η Stella McCartney, εξηγεί, «εάν κάτι είναι κατασκευασμένο από μαλλί καλής ποιότητας, όπως ένα κοστούμι, έχει σχεδιαστεί για να βουρτσίζεται, όχι να πλένεται». Πρέπει να ακολουθείς πάντα τις οδηγίες πλυσίματος στην ετικέτα για να αποφύγεις καταστροφές, όπως η συρρίκνωση του αγαπημένου σου μάλλινου πουλόβερ. Χρησιμοποίησε χαμηλή θερμότητα όταν είναι δυνατόν και βάλε τα σε θήκες πλυσίματος ρούχων για να προστατεύσεις τα ευαίσθητα υφάσματα από το να σκιστούν.

2. Η μητέρα σου είχε δίκιο: πλύνε τα λευκά σου ρούχα μόνο μεταξύ τους

Αν σου αρέσουν πολύ τα λευκά πουκάμισα, μην τα πλύνεις ποτέ με οποιοδήποτε άλλο χρωματιστό ένδυμα. Επιπλέον, θα πρέπει να πλύνεις τα λευκά σου ρούχα κάθε φορά μετά που τα φορέσεις. Διαφορετικά, ο ιδρώτας και η βρωμιά μπορούν να συσσωρευτούν και να μετατρέψουν το λευκό σου ρούχο σε κίτρινο, κάνοντας το να φαίνεται παλιό.

3. Πώς να πλύνεις τα jeans σου:

Επιλέγουμε να πλένουμε τα jeans μας κατά μέσο όρο μετά από 1 έως 3 φορές που θα τα βάλουμε, αλλά το brand Levi's, για παράδειγμα, συνιστά να τα πλένεις μετά από τις 10 φορές. Επιπλέον, μπορείς να τα πλύνεις μέσα σε κρύο νερό για να διατηρηθεί το αρχικό τους χρώμα.

4. Πώς να κάνεις τα μεταξένια ρούχα να αντέξουν περισσότερο

Το μετάξι απορροφά τον ιδρώτα και τη βρωμιά, γι’ αυτό πρέπει να πλένεται μετά από κάθε φορά που θα το βάλεις. Σου προτείνουμε να τα πλύνεις στο χέρι με το κατάλληλο απορρυπαντικό. Πρόσεχε όμως. Πλύνε κάθε ρούχο ξεχωριστά!

- Γέμισε τον νεροχύτη σου με κρύο νερό.
- Πρόσθεσε το απορρυπαντικό και βάλε το μεταξωτό σου ρούχο στο νερό.
- Ανακάτεψε απαλά και άφησέ το να καθίσει στο νερό για μερικά λεπτά.
- Ξέπλυνέ το και τοποθέτησε το ρούχο πάνω σε μια πετσέτα.
- Σκούπισε το απαλά με την πετσέτα για να αφαιρέσεις το πολύ νερό.
- Κρέμασε το φόρεμα ή το top σου σε μια κρεμάστρα με επένδυση και άφησέ το να στεγνώσει, απέφυγε όμως το φως του ήλιου.

pws_na_kratisoyn_ta_royxa_soy_parapanw1.jpg

5. Πώς να φροντίσεις το cashmere για να σου κρατήσει περισσότερο

Για να το πλύνεις στο σπίτι, ακολούθησε ακριβώς τα ίδια βήματα με το μετάξι.
Ποτέ μην κρεμάσεις ρούχα από cashmere και μόλις στεγνώσουν, διπλωσέ τα και τοποθέτησε τα σε ένα συρτάρι ή ράφι με μερικά τσιπ του κέδρου. Αυτός είναι ένας βιώσιμος τρόπος για να κρατήσεις μακριά τους σκώρους.

6. Αφαίρεσε τους λεκέδες

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις, για τους περισσότερους λεκέδες, είναι να μουλιάσεις το ρούχο σου σε κρύο νερό.

Για λιπαρούς λεκέδες, πασπάλισε ταλκ, ή άμυλο καλαμποκιού πάνω τους για να απορροφήσει το λάδι. Άφησέ το για 10 λεπτά και μετά καθάρισέ το. Κάνε το ίδιο με αλάτι πάνω από λεκέδες από κόκκινο κρασί. Μετά, ξέπλυνε το ρούχο.

Το λευκό ξύδι μπορεί να κάνει θαύματα αναμεμειγμένο με ίση ποσότητα νερού. Χρησιμοποίησέ το στο πλύσιμο για να ανανεώσεις τα ρούχα και να αφαιρέσεις λεκέδες.

pws_na_kratisoyn_ta_royxa_soy_parapanw2.jpg

7. Φρόντισε σωστά τα παπούτσια σου:

- Πρώτον, ψέκασε τα δερμάτινά σου παπούτσια, τις τσάντες, ακόμη και τα σακάκια σου με ένα σπρέι αδιαβροχοποίησης κάθε λίγους μήνες.
- Σκούπισε αμέσως κάθε λεκέ καθώς το δέρμα απορροφά εύκολα το υγρό.
- Γυάλιζε τακτικά τα παπούτσια σου και χρησιμοποίησε ένα μαλακτικό δέρματος
- Εάν είναι δυνατόν, αγόρασε ξύλινα καλαπόδια για να αποφύγεις το τσαλάκωμα
- Είναι καλύτερα να αποφεύγεις να φοράς τα ίδια παπούτσια δύο μέρες συνεχόμενα.
- Τέλος, αντικατέστησε την σόλα μόλις αρχίσει να φαίνεται φθαρμένο.

Δες επίσης: Τέσσερα αξεσουάρ μαλλιών που πρέπει να δοκιμάσεις φέτος το καλοκαίρι