Πώς θα φυτέψεις ginger για να το χρησιμοποιείς στις συνταγές σου (και να βοηθάς το περιβάλλον!)

Μαρία Ροδίτη
Πώς θα φυτέψεις ginger για να το χρησιμοποιείς στις συνταγές σου (και να βοηθάς το περιβάλλον!)

Το ginger είναι ένα φυτό που μπορείς εύκολα να καλλιεργήσεις στο μπαλκόνι σου, φροντίζοντας παράλληλα για τον πλανήτη και για την υγεία σου.

Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε το 2015, η Γη θερμαίνεται πιο γρήγορα από ποτέ λόγω της τεράστιας ποσότητας αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Τι περιλαμβάνει αυτή η δραστηριότητα; Ενέργειες, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων (άνθρακας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο), η κίνηση των αυτοκινήτων και η αποψίλωση των δασών.

Μπορείς να διαβάσεις τη μελέτη σε αυτό το link!

Δεν πρέπει, λοιπόν, κι εσύ να βάλεις το λιθαράκι σου και να συμβάλεις με τον οποιοδήποτε τρόπο στη διάσωση του πλανήτη; Το περιβάλλον καλεί σε βοήθεια με κάθε τρόπο τα τελευταία χρόνια και ήρθε η ώρα – επιτέλους – κι εσύ να νοιαστείς. Φυσικά, δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, ούτε και να αλλάξεις δραματικά τις συνήθειες της καθημερινότητάς σου. Τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο νομίζεις.

Ξεκίνα να φυτεύεις προϊόντα που μπορείς να καταναλώσεις στη διατροφή σου

Ξεκίνα να φυτεύεις στο μπαλκόνι σου λαχανικά ή φυτά, που μπορούν να έχουν θέση στη διατροφή σου. Αυτή η ενέργεια- όσο παράξενο κι αν σου ακούγεται- θα δώσει μια ανάσα οξυγόνου στη γεμάτη καυσαέριο ατμόσφαιρα.

Μια καλή αρχή είναι… το ginger! Το ginger μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ρόφημα στην καθημερινότητά σου, αλλά και ως μπαχαρικό στα φαγητά σου προσφέροντας συγχρόνως τεράστια οφέλη στην υγεία σου. Για την ακρίβεια, το ginger μπορεί να σε βοηθήσει στην πέψη τις μέρες που… έχεις βαρυστομαχιάσει. Έχει, επίσης, την ικανότητα να μειώνει τη ναυτία και την αδιαθεσία, να καταπολεμά τα βακτήρια και να σε προστατεύει από ιώσεις και κρυολογήματα.



Φυτεύοντάς το, λοιπόν, στο μπαλκόνι σου συμβάλλεις και στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού δίνεις μια «ανάσα» ζωής στον πλανήτη, ενώ έχεις ανά πάσα στιγμή στα χέρια σου, χωρίς να μετακινηθείς, ένα βάλσαμο για τον οργανισμό σου.

Ξέρεις να καθαρίζεις το ginger; Δες εδώ πώς θα το κάνεις!

Πώς θα φυτέψεις το ginger σε γλάστρα

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να πάρεις ginger από το μανάβικο ή τη λαϊκή της γειτονιάς σου. Φρόντισε αυτό να έχει ρίζες που σε μέγεθος να φτάνουν τον αντίχειρά σου. Έπειτα, κόψε τη ρίζα σε μικρά κομματάκια και άσε τη για μερικές μέρες σε ένα ζεστό και ξηρό μέρος του σπιτιού.

Η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει το ginger να δημιουργήσει έναν σκληρό μανδύα γύρω του, ο οποίος το προστατεύει από εξωγενείς παράγοντες και το καθιστά έτοιμο για μεταφύτευση.

https://www.instagram.com/p/CCuw6t8DXFl

Πάρε τώρα μία γλάστρα γεμάτη με χώμα, φύτεψε τα κομμάτια του ginger σε βάθος δύο-τριών εκατοστών και σε απόσταση περίπου τριάντα με σαράντα εκατοστών μεταξύ τους.

Η σωστή τοποθεσία για να φυτέψεις ginger

Το ginger δεν ευδοκιμεί όπου κι όπου! Θα πρέπει να βρεις ένα σημείο του μπαλκονιού με αρκετή σκιά και η γλάστρα θα πρέπει να έχει αρκετή απόσταση από τα υπόλοιπα φυτά.

Αμέσως μετά τη φύτευση του ginger, καλό είναι να ποτίζεις με λίγο νεράκι καθημερινά για να βοηθήσεις το φυτό να ριζώσει. Περίπου μία με δύο εβδομάδες μετά τη φύτευση το ginger θα αρχίσει να βγάζει βλαστούς. Αφού φυτρώσει το φυτό του ginger, ποτίζεις περίπου μία φορά την εβδομάδα με άφθονο νερό. Αν το χώμα στεγνώνει γρήγορα, μπορείς να ποτίζεις και πιο συχνά.

Cover photo: @prospermeals