Eco mood! 5 tips για να δημιουργήσεις μια πιο βιώσιμη γκαρνταρόμπα

Μαρία Ροδίτη
Eco mood! 5 tips για να δημιουργήσεις μια πιο βιώσιμη γκαρνταρόμπα

«Σύμμαχός» σου στον σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον μπορεί να γίνει και η μόδα!

Εμπορικά κέντρα με άπειρους διαδρόμους γεμάτους καταστήματα, open air εκπτωτικά χωριά, ατέλειωτο σκρολάρισμα σε online καταστήματα και ψώνια. Πολλά, πολλά ψώνια! Σαν παράδεισος για την κάθε γυναίκα δεν μοιάζει όλο αυτό; Η απάντηση είναι ναι.

Κάθε γυναίκα που προσέχει τον εαυτό της και την εμφάνισή της θέλει να έχει ποικιλία ρούχων, να πηγαίνει συχνά για shopping και, συνεπώς, επενδύει αρκετά χρήματα στην γκαρνταρόμπα της. Μήπως κάνεις κι εσύ το ίδιο;

Οκ! Μπορεί όλο αυτό να είναι μια ψυχοθεραπεία για εσένα και μια «ανάσα» ξεκούρασης στην πίεση της καθημερινότητας. Ωστόσο… με αυτήν την πληθώρα ρούχων και αξεσουάρ που αγοράζεις και με το αλόγιστο shopping που κάνεις, ταλαιπωρείς και το περιβάλλον. Άθελά σου, βέβαια, αλλά του προκαλείς μεγάλο κακό.

Το fast fashion και η καταστροφή του περιβάλλοντος

Το fast fashion είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που ο πλανήτης Γη υποφέρει. Πρόκειται, στην ουσία, για τη «γρήγορη μόδα», για τις τάσεις που λανσάρονται με ταχύτητα φωτός σε ορισμένα brands και τους καταναλωτές που επενδύουν κάθε τρεις και λίγο σε νέα fashion items. Σε ρούχα και αξεσουάρ που δεν έχουν διάρκεια στον χρόνο. Τώρα είναι και λίγο αργότερα απλά δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

Η συνέπεια; Τραγική. Αυτή η αλόγιστη παραγωγή ρούχων και οι μη eco-friendly πρακτικές που χρησιμοποιούν τέτοιου είδους εταιρείες έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή πολλών ρύπων, οι οποίοι με τη σειρά του προκαλούν μεγάλη ζημιά στο οικοσύστημα.



Ξέρεις πώς θα επιλέγεις οικολογικά jeans; Μάθε εδώ!

Η βιωσιμότητα της μόδας

Ο όρος «sustainability» (aka βιωσιμότητα) ακούγεται έντονα τα τελευταία χρόνια στον χώρο της μόδας. Ουσιαστικά, η βιωσιμότητα αφορά τη δημιουργία μιας γκαρνταρόμπας που είναι διαχρονική και που σέβεται το περιβάλλον.

https://www.instagram.com/p/COvPja1jT2n

Έχει να κάνει με την επιλογή all-time classic κομματιών στην ντουλάπα και items, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα και οικολογικά υλικά, που δεν υστερούν καθόλου σε στυλ και κομψότητα.

Τι θα πει αυτό στην πράξη; Ρίξε μια ματιά στην παρακάτω gallery και δες πώς ακριβώς θα κάνεις πιο sustainable την γκαρνταρόμπα σου, ώστε να ξέρεις ότι το οικολογικό σου αποτύπωμα μόνο θετικό μπορεί να είναι για το περιβάλλον.