Βιωσιμότητα και μόδα: 4 tips για να επιλέγεις οικολογικά jeans

Μαρία Ροδίτη
Βιωσιμότητα και μόδα: 4 tips για να επιλέγεις οικολογικά jeans

Μπορείς να φροντίσεις τον πλανήτη ακόμα και με τη σωστή επιλογή ενός denim παντελονιού.

Ο όρος «sustainability» (aka βιωσιμότητα) στο χώρο της μόδας ηχεί έντονα στα αυτιά μας τα τελευταία χρόνια και αφορά τη δημιουργία μιας γκαρνταρόμπας που είναι διαχρονική και σέβεται το περιβάλλον. Ανάμεσα στις άπειρες εταιρείες ρούχων και τα μεγάλα Fashion Houses, έχουν υπάρξει εδώ και αρκετά χρόνια εκείνα τα labels που έχουν επιλέξει η παραγωγή των ρούχων τους να έχει όσο το δυνατόν μικρότερη παραγωγή ρύπων, να απουσιάζουν τα φυσικά δέρματα, να χρησιμοποιούνται οικολογικά υλικά και ανακυκλώσιμα υφάσματα, τα οποία- όμως- δε θα υστερούν σε στυλ και κομψότητα.

Σε αυτό το θέμα, όμως, εμείς δε θα μιλήσουμε γενικά για τη βιωσιμότητα της μόδας, αλλά ειδικά για το πώς θα καταφέρεις να επιλέγεις eco-friendly jeans πράττοντας το «ηθικά σωστό». Ήξερες ότι- συχνά- για να δημιουργηθεί ένα denim παντελόνι χρειάζονται 10.850 λίτρα νερού και πολλές βλαβερές χημικές ουσίες; Κατά τη διάρκεια της παραγωγής, λοιπόν, χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες χημικών και συνθετικών ουσιών, τα jeans πλένονται πολλές φορές για να αποκτήσουν το επιθυμητό χρώμα, ενώ χρησιμοποιούνται οξέα, χημικά λευκαντικά και πλύσιμο με πέτρες για να αποκτήσει ένα denim ρούχο ένα συγκεκριμένο εφέ.

Στην αντίπερα όχθη, λοιπόν, των εταιριών που ακολουθούν τις παραπάνω πρακτικές για να αποκτήσεις εσύ ένα πολύ κομψό- αλλά όχι οικολογικό- denim κομμάτι, υπάρχουν άλλα brands, που χρησιμοποιούν πολύ μικρότερες ποσότητες νερού, χημικών ουσιών και ενέργειας σεβόμενα το περιβάλλον και τον πελάτη τους.

Θα μας πεις τώρα… Και πώς εγώ θα ξέρω αν το denim shorts ή παντελόνι που ετοιμάζομαι να βάλω στο πραγματικό ή ηλεκτρονικό καλάθι μου υπόκειται στις αρχές της βιωσιμότητας της μόδας; Κάνοντας ένα scroll στην παρακάτω gallery θα μάθεις τα 4 tips που πρέπει να ακολουθείς πριν κάνεις οποιαδήποτε αγορά denim. Και πίστεψέ μας! Αν τα ακολουθήσεις πιστά και τα κάνεις μέρος του shopping therapy σου, θα νιώσεις πολύ καλύτερα σκεπτόμενη ότι βάζεις κι εσύ το λιθαράκι σου στη φροντίδα του πλανήτη μας.

Διάβασε ακόμα: 6 style tips από τις street style εμφανίσεις της Εβδομάδας Μόδας Κοπεγχάγης