Ετοιμάζεσαι για διακοπές; 5 eco-friendly hacks για να φτιάξεις τη βαλίτσα σου

Μαρία Ροδίτη
Ετοιμάζεσαι για διακοπές; 5 eco-friendly hacks για να φτιάξεις τη βαλίτσα σου

Ναι! Ακόμα και με το πακετάρισμα της βαλίτσας σου μπορείς να συμβάλεις στην προστασία του πλανήτη.

Η πιο ωραία περίοδος του χρόνου επιτέλους έφτασε. Είναι καλοκαίρι, ναι! Οι διακοπές είναι πιο κοντά από ποτέ, μια ανάσα μακριά για την ακρίβεια, και μπορώ να φανταστώ πόσο χαρούμενη είσαι. Αδημονείς να κάνεις τα τελευταία ψώνια σου και να φτιάξεις βαλίτσα. Και καλά κάνεις, δηλαδή.

Σκέφτηκες, όμως, πώς θα φροντίσεις το περιβάλλον μέσα από… το πακετάρισμα των πραγμάτων σου; Όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται μπορείς να συμβάλεις στη διάσωση του πλανήτη κάνοντας τις σωστές επιλογές σε αντικείμενα που θα βάλεις μέσα στη βαλίτσα σου. Μη φύγεις… Θα σου τα πω όλα παρακάτω!

Eco-friendly γάμος; Κι όμως, γίνεται!

Η οικολογική συνείδηση δεν είναι τάση!

Μπορεί να ακούς διαρκώς τα τελευταία χρόνια ότι καλό είναι να προσαρμόζεις τις καθημερινές δραστηριότητές σου σύμφωνα με τις «ανάγκες» του περιβάλλοντος, ότι οφείλεις να μειώσεις τη χρήση πλαστικού, για να μην κινδυνεύσει άλλο ο πλανήτης, κι ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να σκέφτεσαι διπλά και τρίδιπλα την κάθε κίνησή σου. Ναι, έτσι είναι!

Όλη αυτή η νοοτροπία δεν είναι απλά μια νέα τάση της εποχής. Είναι μια νέα ηθική, ένας νέος τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς στον οποίο όλοι και όλες χρειάζεται να μυηθούμε. Κι αυτό, γιατί το κλίμα αλλάζει και η αλλαγή είναι ανθρωπογενής.



Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, η πολυμορφία της ζωής στη Γη χάνεται με μη βιώσιμο ρυθμό. Κάθε χρόνο, πολλά είδη χαρακτηρίζονται ως είδη υπό εξαφάνιση, καθώς συνεχίζεται η καταστροφή, ο κατακερματισμός και η ρύπανση των οικοτόπων τους.

Οι πληθυσμοί ορισμένων ειδών, όπως οι μέλισσες και οι πεταλούδες, που είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία μας, μειώνονται δραματικά εξαιτίας της ευρείας χρήσης φυτοφαρμάκων. Οι ρύποι που παράγονται από οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες συσσωρεύονται στο περιβάλλον, μειώνοντας την ικανότητα των οικοσυστημάτων να αναγεννηθούν και να μας παρέχουν υπηρεσίες ζωτικής σημασίας.

Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος δεν επηρεάζει μόνο τα φυτά και τα ζώα, αλλά και τους ανθρώπους. Και για όλα αυτά την ευθύνη φέρει κατά κύριο λόγο ο άνθρωπος!

Διάβασε εδώ όλη την έρευνα

Οι διακοπές σου «σύμμαχος» του πλανήτη

Σε κάθε τι που θέλεις να κάνεις μπορείς να βρεις έναν άλλον τρόπο για να το κάνεις. Έναν πιο οικολογικό τρόπο. Ακριβώς αυτό ισχύει και για το πακετάρισμα της βαλίτσας σου.

https://www.instagram.com/p/BJ0UgfojEVd/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ξεκίνα, λοιπόν, να φτιάχνεις βαλίτσα επιλέγοντας να πάρεις μαζί σου second-hand ρούχα και αξεσουάρ ή items που είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Ρούχα που είναι φτιαγμένα από οικολογικά ή οργανικά υλικά, όπως το βαμβάκι και το λινό.

Μην ξεχάσεις κάτι πολύ σημαντικό, επίσης! Τη δική σου επαναχρησιμοποιούμενη κούπα για καφέ. Γιατί να βάζεις τον καφέ σου σε πλαστικό κουπάκι στην παραλία και να μη δίνεις τη δική σου οικολογική κούπα στον barista;

Μη φύγεις… Σου’ χω κι άλλα tips στην gallery!