6 tips για να αποκτήσεις ένα eco-friendly μπάνιο

Μαρία Ροδίτη
6 tips για να αποκτήσεις ένα eco-friendly μπάνιο

Κάθε χώρος του σπιτιού σου μπορεί να αφήνει ένα οικολογικό αποτύπωμα στον πλανήτη. Έτσι και το μπάνιο σου!

Οι περισσότεροι από εμάς τα τελευταία χρόνια έχουμε αφυπνιστεί όσον αφορά την προστασία του πλανήτη. Ακούγοντας καθημερινά από ειδικούς ότι η αλόγιστη χρήση πλαστικού έχει δραματικές συνέπειες για τη ζωή των έμβιων όντων της ξηράς και της θάλασσας, αλλά και για τη δική μας, όλοι κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να προστατεύσουμε τη Γη.

Μπορούμε κι άλλο, όμως! Έχουμε τη δυνατότητα να μεριμνήσουμε για τον πλανήτη σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, σε κάθε χώρο που βρισκόμαστε. Ακόμα και στο μπάνιο!

7 celebrities που έχουν υιοθετήσει eco friendly συνήθειες

Η αρχή του τέλους των πλαστικών

Τα αποτελέσματα των ερευνών για τη χρήση του πλαστικού στον πλανήτη μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Παρόλο, λοιπόν, που εδώ και αρκετά χρόνια όλο και περισσότεροι πολίτες αυτού του κόσμου ευαισθητοποιούνται και ακολουθούν οικολογικές συνήθειες, τελικά μόνο το 9% του συνολικού πλαστικού επαναχρησιμοποιείται.

Δεν είναι τυχαία, συνεπώς, η πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου που αφορά την απαγόρευση 10 τύπων πλαστικών προϊόντων, μιας χρήσης. Τα πλαστικά αυτά είναι τα εξής:

μαχαιροπίρουνα,

πιάτα

καλαμάκια

περιέκτες από φελιζόλ

κυπελάκια ποτών από φελιζόλ

περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ

αναδευτήρες ποτών

μπατονέτες

στηρίγματα για μπαλόνια

πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα πλαστικά).



Και για να ξέρεις αυτά τα πλαστικά είδη μιας χρήσης αντιπροσωπεύουν το 70% όλων των θαλάσσιων απορριμμάτων στην ΕΕ. Καταλαβαίνεις, άρα, πόσο σημαντικό είναι σε κάθε έκφανση της ζωής σου να ενδιαφέρεσαι για το περιβάλλον;

Eco-friendly μπάνιο: Ναι, γίνεται!

Κάθε κίνηση που κάνεις μέσα στον χώρο του μπάνιου σου, αλλά και κάθε υλικό που χρησιμοποιείς έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον. Ακολούθησε, λοιπόν, τα παρακάτω tips για να αφήνεις… ένα οικολογικό αποτύπωμα στον πλανήτη και μέσα από αυτόν τον χώρο του σπιτιού σου.

https://www.instagram.com/p/CMcV5-WBweu

#1 Μείωσε την κατανάλωση νερού. Δεν χρειάζεται να ρίχνεις άπειρο τρεχούμενο νερό όσο κάνεις μπάνιο, αλλά και ούτε να αφήνεις ανοιχτή τη βρύση όσο πλένεις τα χέρια και τα δόντια σου.

#2 Μην ανάβεις φως την ημέρα. Αν το μπάνιο διαθέτει παράθυρο, ποιος ο λόγος να καταναλώνεις περίσσια ενέργεια;

#3 Προτίμησε LED λάμπες. Καίνε λιγότερο κι έτσι φροντίζεις για το περιβάλλον, αλλά… και για την τσέπη σου.

Διάβασε περισσότερα στην gallery!