Αναδάσωση: Κι όμως, οι επιστήμονες λένε πως δεν συμβάλει στην κλιματική αλλαγή

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Αναδάσωση: Κι όμως, οι επιστήμονες λένε πως δεν συμβάλει στην κλιματική αλλαγή

Πώς το τεκμηριώνουν...

Η αναδάσωση είναι ένας αναξιόπιστος τρόπος απομόνωσης του ατμοσφαιρικού άνθρακα, λένε οι ειδικοί. Ενώ τα δέντρα συλλαμβάνουν τεράστιες ποσότητες άνθρακα, πρέπει να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ζωντανά για να έχουμε αποτελεσματικές συνέπειες, υποστηρίζουν.

Επιπλέον, τα δέντρα που μεγαλώνουν πρέπει να τεθούν σε μακροχρόνια χρήση για να αποτρέψουν την γρήγορη επιστροφή του άνθρακα που υπεισέρχεται στην ατμόσφαιρα όταν αυτά σαπίζουν ή καίγονται. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αποτραπεί με πολλούς τρόπους και η αναδάσωση δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός. «Η φύτευση δέντρων είναι ίσως η πιο δύσκολη πιθανή μέθοδος από την άποψη της μέτρησης και της επαλήθευσης», δήλωσε ο Paul Gambrill, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Nori σε συνέντευξή του στο Dezeen.

dentrofiteysi3

Τι συμβαίνει με την αναδάσωση

«Τα δάση πρέπει να έχουν διάρκεια 100 ετών για να είναι αποτελεσματικά», λέει ο Gambrill. «Φυτεύετε το δάσος, αλλά δεν αρχίζετε να βλέπετε την κατακράτηση άνθρακα που γίνεται για τουλάχιστον 10 χρόνια μετά τη φύτευσή τους», εξηγεί ο Gambrill. «Και τότε πρέπει να διατηρήσετε αυτό το δάσος και να βεβαιωθείτε ότι δεν θα καεί ή κοπεί. Τα δάση πρέπει να έχουν μόνιμη διάρκεια 100 ετών για να είναι αποτελεσματικά σε αποθέματα άνθρακα», είπε.



Η απομόνωση του εδάφους, με την οποία ο ατμοσφαιρικός άνθρακας εισέρχεται στη γη μέσω της γεωργίας, είναι μια πολύ πιο αποτελεσματική λύση, υποστήριξε, καθώς ο άνθρακας παραμένει στο έδαφος για εκατοντάδες χρόνια. Λειτουργεί επίσης ως ένα πολύ αποτελεσματικό λίπασμα, μειώνοντας την ανάγκη για συνθετικά λιπάσματα, η παραγωγή των οποίων παράγει μεγάλες ποσότητες εκπομπών.

«Ο άνθρακας του εδάφους είναι μακράν η πιο προσιτή και επεκτάσιμη μέθοδος μείωσης άνθρακα που γνωρίζουμε σήμερα», λέει.

Τι συμβαίνει με τα ξύλα που κόβονται

Σε πρόσφατο άρθρο για τον Dezeen, ο συγγραφέας Fred Bernstein επεσήμανε τα ελαττώματα στο επιχείρημα ότι η κατασκευή κτιρίων από ξυλεία είναι ένα αποτελεσματικό μέσο μακροπρόθεσμης αποθήκευσης άνθρακα. «Δεν μπορείτε να σπαταλήσετε κανένα ξύλο», έγραψε στο άρθρο, το οποίο εξέτασε τους ισχυρισμούς αειφορίας ενός ξύλινου σπιτιού που σχεδιάστηκε από την Perkins & Will. «Αυτό είναι πρόβλημα γιατί η μετατροπή ενός δέντρου σε ξυλεία μετατρέπει συνήθως το μισό ξύλο σε πριονίδι, κάτι που θα μπορούσε να καταλήξει στο να καεί ή να αποσυντεθεί. Αυτό το πρόβλημα από μόνο του υποδηλώνει ότι οι αριθμοί δέσμευσης άνθρακα πρέπει να κόβονται στο μισό».


https://www.instagram.com/p/CQ_-yUCNaew

Επιπλέον, έγραψε: «Το ξύλο πρέπει να παραμείνει μέσα ή πάνω στο κτίριο για πολύ καιρό. Εάν το κτίριο χρειάζεται επισκευές και αφαιρεθεί η ξυλεία, μπορεί να ανακυκλωθεί, αλλά μπορεί επίσης να καεί».

Η αναδάσωση πρέπει να γίνει "με έξυπνο τρόπο"

Η φύτευση των δασών μπορεί να προκαλέσει οικολογική ζημιά εάν δεν γίνει προσεκτικά, σύμφωνα με τον Jon Khoo, ηγέτη της αειφορίας στην επωνυμία χαλιού Interface. «Δεν θέλετε να είναι μια μονοκαλλιέργεια όπου οτιδήποτε θα είναι καταστροφικό», δήλωσε ο Khoo, ο οποίος βοηθά την Interface να είναι μια εταιρεία μηδενική σε εκπομπές άνθρακα. «Εάν κάποιος πρόκειται να φυτέψει δέντρα, θέλει να φυτευτούν με έναν έξυπνο τρόπο που να αναδημιουργεί το δάσος και που επιφέρει ένα ισορροπημένο οικοσύστημα».