4 tips για να έχεις ένα καθαρό περιβάλλον μέσα στο σπίτι

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
4 tips για να έχεις ένα καθαρό περιβάλλον μέσα στο σπίτι

Πώς να ελαχιστοποιήσεις την εισχώρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέσα στο σπίτι σου και να το μετατρέπεις σ' ένα ασφαλές μέρος με καθαρό αέρα.

Πόσα πράγματα είναι ικανά να μολύνουν τον αέρα που αναπνέουμε μέσα στο σπίτι μας; Μικρά σωματίδια από σκόνη, καυσαέριο που εισχωρεί από το εξωτερικό περιβάλλον, γύρη, προϊόντα καθαρισμού, καλλυντικά, αρώματα και σπρέι μαλλιών, όλα αποτελούν αιτίες που μπορούν να μολύνουν τον αέρα που αναπνέουμε μέσα στο σπίτι μας και να έχουν αντίκτυπο στο αναπνευστικό μας. Τέτοιες αιτίες μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικό ή χρόνιο άσθμα, πνευμονοπάθειες, βρογχίτιδα και διάφορες άλλες ασθένειες.

6 tips για να αποκτήσεις ένα eco-friendly μπάνιο

Πώς να καταπολεμήσεις την ατμοσφαιρική ρύπανση σε εσωτερικούς χώρους

1. Άνοιξε ένα παράθυρο

«Το μόνο που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την ποιότητα του αέρα στο σπίτι σου είναι να τον διατηρείς καλά αεριζόμενο, ειδικά όταν μαγειρεύεις και καθαρίζεις», λέει ο Harriet Edwards, υπεύθυνος πολιτικής για την ποιότητα του αέρα στο British Lung Foundation. Το άνοιγμα των παραθύρων για μόλις 10 λεπτά κάθε φορά θα επιτρέψει την κυκλοφορία καθαρού αέρα μέσα από το σπίτι σου.



2.Τα φυτά μπορούν να βοηθήσουν

«Υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να απομακρύνουν ορισμένες τοξικές ενώσεις», λέει η Tijana Blanusa, περιβαλλοντική επιστήμονας της Royal Horticultural Society. «Φυτά όπως κισσός, ο κρίνος της ειρήνης, το σπαθίφυλλο, η ορχιδέα, η αλόη κ.α βρέθηκαν ότι απομακρύνουν τις τοξικές οργανικές ενώσεις που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα ενώ μπορούν να μειώσουν την ξηρότητα του αέρα σε ένα δωμάτιο».

3. Προμηθεύσου «έξυπνα κεριά»

Τα κεριά μυρίζουν υπέροχα, αλλά μπορούν να εκπέμπουν τοξίνες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα κεριά παραφίνης απελευθερώνουν χημικές ουσίες που δημιουργούν κακή ποιότητα στον αέρα που αναπνέουμε στο εσωτερικό του σπιτιού μας και η μακροχρόνια έκθεσή μας σε αυτά μπορεί να είναι επιβλαβής. Αν παρόλ' αυτά αγαπάς τα κεριά για την μυρωδιά και την ατμόσφαιρα που δημιουργούν, επίλεξε κεριά σόγιας.

4. Απομάκρυνε τη σκόνη

Τα ακάρεα οικιακής σκόνης είναι μια κοινή αιτία για αλλεργίες και αποτελούν μεγάλο μέρος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των εσωτερικών χώρων μας. «Όταν οι άνθρωποι λένε ότι είναι αλλεργικοί στη σκόνη, στην πραγματικότητα είναι αλλεργικοί στα ακάρεα σκόνης ή, για να είμαστε ακριβείς, στα "απόβλητά" τους. Εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα», λέει ο Dr. Gill Jenkins, αλλεργιολόγος. Αυτά τα ακάρεα ευδοκιμούν σε υψηλή υγρασία, οπότε προσπάθησε να διατηρείς στο σπίτι σου μια θερμοκρασία μεταξύ 17-22 βαθμών κελσίου. Επίσης μια καλή λύση είναι να καθαρίζεις πολύ συχνά με την ηλεκτρική σκούπα ή με ένα ειδικό πανάκι, τις επιφάνειες που συγκεντρώνουν περισσότερη σκόνη στο σπίτι σου.