5 εναλλακτικές & οικολογικές λύσεις για να μη χρησιμοποιήσεις σελοφάν στην αποθήκευση φαγητού

Μαρία Ροδίτη
5 εναλλακτικές & οικολογικές λύσεις για να μη χρησιμοποιήσεις σελοφάν στην αποθήκευση φαγητού

Το σελοφάν δεν είναι μονόδρομος για τη διατήρηση και αποθήκευση των φαγητών.

Ακούμε καθημερινά ότι χρειάζεται όλοι μας να περιορίσουμε τη χρήση πλαστικού σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, αν θέλουμε να φροντίσουμε για το καλό του πλανήτη. Βλέπεις, τόνοι πλαστικών από τις δικές μας δραστηριότητες καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς και στις χωματερές μην μπορώντας να αποσυντεθούν.

Το αποτέλεσμα; Να βλάπτονται τόσο τα ζώα της θάλασσας όσο και της στεριάς και το οικοσύστημα να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κάθε μέρα, λοιπόν, μπορούμε να κάνουμε κι από κάτι για να φροντίσουμε για το καλό του περιβάλλοντος.

Είναι χρέος μας να αλλάξουμε τις συνήθειές μας και να υιοθετήσουμε eco-friendly πρακτικές που θα αφήνουν ένα οικολογικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Αλήθεια, σκέφτηκες ποτέ πόσο κακό κάνεις σκεπάζοντας με σελοφάν τα πιάτα με το περισσευούμενο φαγητό σου;

5 DIY οικολογικά καθαριστικά για να λάμψει το σπίτι σου χωρίς να επιβαρυνθεί το περιβάλλον (video)

Κάθε κουζίνα έχει σελοφάν- Δυστυχώς!

Σαν λαός έχουμε μάθε να μαγειρεύουμε μπόλικες ποσότητες. Να φτιάχνουμε περισσότερο φαγητό κι ας είμαστε δυο-τρία άτομα στην οικογένεια. Αυτό μπορείς να πεις ότι είναι και καλό, διότι όποτε πεινάμε βρίσκουμε στο ψυγείο κάτι να φάμε.

Υπάρχει, όμως, και ένα αρνητικό σε όλο αυτό και είναι ο τρόπος που αποθηκεύουμε στο ψυγείο τα τρόφιμα που έχουν περισσέψει. Κι εσύ δεν βάζεις σελοφάν; Λογικά ναι!

https://www.instagram.com/p/CQjJqA-FutE/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Αυτό, λοιπόν, είναι το λάθος: Η επαναλαμβανόμενη χρήση πλαστικού, το οποίο καταλήγει στον κάδο απορριμμάτων και στο περιβάλλον. Ειδικότερα, μάλιστα, το σελοφάν θα έπρεπε να το... βγάλεις από τον χάρτη της κουζίνας σου μιας και δεν ανακυκλώνεται, ούτε μπορεί να αποσυντεθεί.

Για σκέψου… Δεν θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιούσες πιο οικολογικούς τρόπους αποθήκευσης των φαγητών σου; Τόσα σκεύη, άλλωστε, κυκλοφορούν μέσα στο σπίτι.

Οι εναλλακτικές & eco-friendly λύσεις του σελοφάν

Υπάρχουν πέντε τρόποι να αποθηκεύσεις το φαγητό που περίσσεψε στο ψυγείο, αλλά χωρίς να χρησιμοποιήσεις καθόλου σελοφάν.

#1 Βάλε το φαγητό που θέλεις να αποθηκεύσεις σε ένα μπολ και αντί για σελοφάν σκέπασέ το με ένα μεγάλο, ρηχό πιάτο. Για θυμήσου… Μήπως αυτό το trick το έκανε παλιά και η γιαγιά σου;

#2 Βάλε ένα μπολ πάνω από το πιάτο σου. Αν δεν τέλειωσες το γεύμα σου και θέλεις αργότερα να συνεχίζεις, σκέπασε το πιάτο με ένα μπολ.



#3 Χρησιμοποίησε ένα δοχείο που σου ξέμεινε από takeaway ή delivery. Συνήθως αυτά τα πλαστικά σκεύη πλένονται και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

#4 Σκέπασε το πιάτο με μια πετσέτα κουζίνας και σταθεροποίησέ το πιάνοντάς το με ένα λαστιχάκι.

#5 Αν σου περίσσεψε φαγητό τοποθέτησέ το όπως είναι στο ψυγείο με την κατσαρόλα και σκέπασέ τη με το καπάκι της.