5 DIY οικολογικά καθαριστικά για να λάμψει το σπίτι σου χωρίς να επιβαρυνθεί το περιβάλλον (video)

Μαρία Ροδίτη
5 DIY οικολογικά καθαριστικά για να λάμψει το σπίτι σου χωρίς να επιβαρυνθεί το περιβάλλον (video)

Τα περισσότερα απορρυπαντικά του εμπορίου-δυστυχώς- είναι επιβλαβή για τον πλανήτη. Γιατί, λοιπόν, να μη φτιάξεις το δικό σου, eco-friendly καθαριστικό;

Όλες μας θέλουμε να έχουμε ένα καθαρό και λαμπερό σπίτι με αποτέλεσμα- πολλές φορές- να αγοράζουμε και να καταναλώνουμε άπειρα προϊόντα καθαρισμού που βρίσκουμε στο supermarket.

Παραδέξου το! Κι εσύ δεν έπεσες στην παγίδα τού να πάρεις κι αυτό το καθαριστικό για τις γυάλινες επιφάνειες και το άλλο που είναι ειδικό για το ξύλο… χωρίς, βέβαια, να σκεφτείς πόσο βλαβερά μπορεί να είναι για το περιβάλλον; Σίγουρα ναι. Ήρθε η ώρα, όμως, να αλλάξει αυτό! Το περιβάλλον αξίζει τον σεβασμό μας περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Το πιο αποτελεσματικό καθαριστικό χαλιών που σέβεται και το περιβάλλον

Τα χημικά καθαριστικά βλάπτουν το περιβάλλον και την υγεία

Θα σου πω τη δική μου εμπειρία! Έχει τύχει πολλές φορές να αγοράσω καθαριστικά, να ξεκινήσω να καθαρίζω το μπάνιο μου ή την κουζίνα μου και σε κάποια στιγμή να μην μπορώ να αναπνεύσω. Να νιώθω φαγούρα στο δέρμα μου και μια μικρή ζάλη.

Ναι! Αυτό ήταν αποτέλεσμα των καθαριστικών που χρησιμοποίησα, τα οποία-ψάχνοντας λίγο το πράγμα- είδα ότι βλάπτουν, εκτός από την υγεία, και το περιβάλλον.

https://www.instagram.com/p/CNv6PJAnthm

Σκέψου το απλά! Εσύ ρίχνεις το εκάστοτε χημικό καθαριστικό στο μπάνιο σου ή στην κουζίνα, τρίβεις καλά και έπειτα ξεπλένεις. Πού πάνε αυτά τα υπολείμματα; Στον πλανήτη.

Για την ακρίβεια, μετά τη χρήση τους επιστρέφουν στο περιβάλλον ως οικιακά απόβλητα μολύνοντάς το ακόμη περισσότερο, αφού διεισδύουν στο οικοσύστημα μέσα από το έδαφος, τους υδάτινους πόρους, με αποτέλεσμα να αφανίζονται πολλοί μικροοργανισμοί, ζώα και πουλιά.

Τα DIY, οικολογικά καθαριστικά

Παρακάτω- και στο βίντεο- θα δεις τις DIY, οικολογικές συνταγές για να φτιάξεις τα δικά σου καθαριστικά προϊόντα για το σπίτι. Γιατί ένα πεντακάθαρο σπίτι μπορεί να συμβάλλει ακόμα και στην προστασία του περιβάλλοντος.

#1 Φλούδες από εσπεριδοειδή

Μάζεψε μερικές φλούδες από τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα lime που καταναλώνεις. Ρίξε τα σε ένα βάζο, πρόσθεσε ένα κλωνάρι ρίγανη, λευκό ξύδι και… έτοιμο το καθαριστικό σου.

Με αυτό μπορείς να απολυμάνεις τους πάγκους της κουζίνας, το τραπέζι και κάθε είδους έπιπλο. Κι αυτό, γιατί απολυμαίνει, σκοτώνει τα μικρόβια, χαρίζει λάμψη και φρεσκάρει. Άσε που είναι κι ένα τέλειο μείγμα για μαρινάρισμα θαλασσινών προϊόντων.



#2 Κολλώδες καθαριστικό για αυτοκόλλητα

Ανακάτεψε δύο κουταλιές φυτικό έλαιο και τρεις κουταλιές μαγειρική σόδα. Έτοιμο το καθαριστικό σου με το οποίο μπορείς να αφαιρέσεις ετικέτες από γυάλινα βάζα και να απομακρύνεις κάθε ίχνος κόλλας από διάφορες επιφάνειες.

Ό,τι σου περισσέψει από το καθαριστικό… κάνε το pancakes. Ω, ναι!

Δες τα υπόλοιπα eco-friendly καθαριστικά στην gallery!