6 tips για να κάνεις eco-friendly το σπίτι σου

Μαρία Ροδίτη
6 tips για να κάνεις eco-friendly το σπίτι σου

Δεν αρκεί μόνο να μη χρησιμοποιείς πλαστικά για να προστατεύσεις το περιβάλλον!

Ακούμε καθημερινά ότι χρειάζεται να περιορίσουμε τη χρήση πλαστικού στη ζωή μας, διότι κινδυνεύουν τα έμβια όντα της θάλασσας και της στεριάς από αφανισμό. Κι έτσι είναι! Το πλαστικό – από πλαστικές σακούλες μέχρι πλαστικά μπουκάλια- είναι υπεύθυνο για την καταστροφή του πλανήτη και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να το αφαιρούμε όλο και περισσότερο από τις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Δεν αρκεί, όμως, μόνο αυτό. Με το να χρησιμοποιούμε υφασμάτινες σακούλες ή μεταλλικά μπουκάλια για νερό δεν θα καταφέρουμε και πολλά πράγματα. Η λύση; Να ξεκινήσουμε από το σπίτι μας… Να αρχίσουμε από τον δικό μας, προσωπικό χώρο και να υιοθετήσουμε οικολογικές συνήθειες.

16 απλοί τρόποι να συμβάλλεις στη διάσωση του πλανήτη κάθε μέρα

Το σπίτι «σύμμαχος» του περιβάλλοντος

Όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται το σπίτι σου είναι μία «βόμβα» για το περιβάλλον. Λίγο-λίγο και καθημερινά τού προκαλεί τεράστια ζημιά.

Η ενέργεια που καταναλώνεις με το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό που χρησιμοποιείς για τις απλές δουλειές και για το μπάνιο σου, το πλυντήριο, τα διάφορα προϊόντα μιας χρήσης, ακόμα και τα καθαριστικά όλου του σπιτιού μπορούν να κάνουν μεγάλο κακό στον πλανήτη.

Βλέπεις, με έναν τρόπο ό,τι από αυτά φεύγει από το σπίτι σου καταλήγει στο οικοσύστημα και δεν πάει ο νους σου πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η φθορά.

https://www.instagram.com/p/CRt8rcELUU3/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Τι μπορείς να κάνεις; Πολλά πράγματα! Ξεκίνα υιοθετώντας eco-friendly συνήθειες μέσα στο σπίτι!

Τα μυστικά για να κάνεις το σπίτι σου πιο οικολογικό

#1 Προτίμησε τις led λάμπες

Μπορεί να κοστίζουν λίγα περισσότερα χρήματα, όμως θα δεις τεράστια διαφορά και στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Κι αυτό, γιατί καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια από ό,τι οι συμβατικές λάμπες.

#2 Βγάλε από τη ζωή σου τα προϊόντα μίας χρήσης της κουζίνας

Αντί, δηλαδή, να σκουπίσεις με χαρτί κουζίνας έναν λεκέ που έπεσε στο τραπέζι, προτίμησε το σφουγγαράκι του νεροχύτη, που το ξεπλένεις και το χρησιμοποιείς ξανά.



#3 Πλύνε με κρύο νερό τα ρούχα στο πλυντήριο

Χρειάζεται περισσότερη κατανάλωση ενέργειας όταν επιλέγεις πολύ υψηλή θερμοκρασία στο πλυντήριο. Άσε που το καυτό νερό φθείρει τα ρούχα πιο γρήγορα από το κρύο νερό.

#4 Καλύτερα να βάζεις πλυντήρια τις νυχτερινές ώρες

Τότε καταναλώνεται πολύ λιγότερη ενέργεια, ενώ σου έρχεται και πολύ πιο οικονομικός ο λογαριασμός του ρεύματος.

#5 Μην το παρακάνεις με τα καθαριστικά προϊόντα

Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς άπειρη ποσότητα από τα καθαριστικά του εμπορίου, διότι περιέχουν χημικά. Αν δεν σου είναι τόσο απαραίτητα, προτίμησε φυσικές λύσεις που υπάρχουν στο σπίτι σου, όπως η μαγειρική σόδα και το ξύδι.

#6 Βάλε σε ένα σημείο μία γλάστρα με aloe vera

Το φυτό aloe vera καθαρίζει τον αέρα, ενώ απομακρύνει και τα χημικά που έχουν διαχυθεί στον χώρο από τα καθαριστικά προϊόντα.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: freepik.com