5 tips για να κάνεις τα ψώνια σου με σεβασμό στο περιβάλλον

Μαρία Ροδίτη
5 tips για να κάνεις τα ψώνια σου με σεβασμό στο περιβάλλον

Sustainable shopper σημαίνει να ξέρεις το background αυτού που ψωνίζεις… Και όχι μόνο!

Είναι σαφές ότι η βιομηχανία της μόδας έχει «συνεισφέρει» σημαντικά στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Δυστυχώς, τα εργοστάσια που παράγουν fashion items ρυπαίνουν τα νερά ή υπερφορτώνουν τις χωματερές με όλα αυτά μόνο απαρατήρητα να μην μπορούν να περάσουν.

Τι μπορείς εσύ να κάνεις για αυτό το πρόβλημα; Φυσικά και δεν μπορείς να σταματήσεις ή να αλλάξεις τον τρόπο παραγωγής ρούχων και αξεσουάρ. Στο χέρι σου είναι, όμως, να επιλέγεις με προσοχή ό,τι μπαίνει στο καλάθι με τα ψώνια σου. Να γίνεις, δηλαδή, μία sustainable shopper.

6 tips για να κάνεις eco-friendly το σπίτι σου

Sustainable shopping για τον πλανήτη και… το πορτοφόλι σου

Η διαμόρφωση βιώσιμων αγοραστικών συνηθειών μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για να αφήσεις το οικολογικό αποτύπωμά σου στον πλανήτη. Λάβε μόνο υπόψη σου πόσα ρούχα αγοράζεις κάθε χρόνο, πόσα άλλα χαρίζεις και πόσα ακόμη καταλήγεις… να πετάς. Συνειδητοποιείς πόσο βλάπτεις το περιβάλλον;

Εκτός αυτού, όμως, το sustainable shopping μπορεί να ωφελήσει σημαντικά και την τσέπη σου. Ναι, ναι! Ψωνίζοντας συνετά, μετά από σκέψη και έρευνα, θα μπορείς να κάνεις και καλύτερη διαχείριση των οικονομικών σου, αλλά και να βγαίνεις κερδισμένη.

https://www.instagram.com/p/CQPbHgDHq3c/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Τώρα θα μου πεις… Πώς γίνεται στην πράξη το sustainable shopping; Τα πέντε tips που θα βρεις παρακάτω θα σε βοηθήσουν να μάθεις να ψωνίζεις με οικολογική συνείδηση εδώ και τώρα.

Tips για eco shopping

#1 Αναζήτησε items που είναι φτιαγμένα από φυσικά, οργανικά υλικά

Μην επιλέγεις, δηλαδή, συνθετικά ρούχα, καθώς κατά την κατασκευή τους στα εργοστάσια απελευθερώνονται πολύ βλαβερές ουσίες για το περιβάλλον.

#2 Αγόρασε λιγότερα και καλύτερης ποιότητας items

Όσο λιγότερα αγοράζεις περισσότερο καλό κάνεις στο περιβάλλον. Άσε που δεν ξοδεύεσαι κιόλας!

#3 Επίλεξε second hand και vintage ρούχα

Όταν αγοράζεις μεταχειρισμένα ρούχα τούς δίνεις ζωή, ενώ συγχρόνως τα κρατάς μακριά από χωματερές προστατεύοντας έτσι το περιβάλλον.



#4 Πες «ναι» στη μεταποίηση

Αν δεν χρειάζεσαι ένα παλιό φούτερ ή κάποιο άλλο item της γκαρνταρόμπας σου, δες πώς μπορείς να το μεταποιήσεις, ώστε να δημιουργήσεις ίσως και κάτι άλλο που είχες ανάγκη εδώ και καιρό.

#5 Στήριξε τοπικές επιχειρήσεις

Γιατί να μην ψωνίσεις από την boutique της γειτονιάς σου και να επιλέξεις ρούχα από ένα μεγάλο, fast fashion brand; Συνήθως, οι γειτονικές boutiques έχουν items από ελληνικές εταιρείες και όχι από το εξωτερικό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει γίνει μεγάλο ταξίδι για να φτάσει ένα ρούχο στο κατάστημα. Και μικρότερο ταξίδι σημαίνει λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Cover photo: @nawalbonnefoy