3 προορισμοί που πρέπει να επισκεφθείς πριν εξαφανιστούν από τον χάρτη

Μαρία Ροδίτη
3 προορισμοί που πρέπει να επισκεφθείς πριν εξαφανιστούν από τον χάρτη

Η κλιματική αλλαγή δυσχεραίνει την επιβίωση σε ορισμένα μέρη του πλανήτη, τα οποία θεωρούνται hot τουριστικοί προορισμοί!

Μπορεί να σου ακούγεται κάπως τρομακτικό το γεγονός ότι υπάρχουν μέρη του κόσμου που μπορεί στο μέλλον να εξαφανιστούν από τον χάρτη, αλλά – σύμφωνα με τους επιστήμονες- αυτό πρόκειται να συμβεί. Αναρωτιέσαι γιατί; Λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Τις τελευταίες δεκαετίες το κλίμα του πλανήτη μεταβάλλεται διαρκώς με αυτό να μεταφράζεται με τυφώνες, συνεχιζόμενη αύξηση της θερμοκρασίας της Γης, παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας, συχνότερη εμφάνιση πλημμυρών και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Και σε αυτό ακριβώς θέλω να σταθούμε!

Αναδάσωση: Κι όμως, οι επιστήμονες λένε πως δεν συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή

Γιατί κινδυνεύουν με αφανισμό μέρη του πλανήτη

Μεταξύ 1901 και 2010 η μέση στάθμη της θάλασσας σε όλο τον κόσμο ανέβηκε κατά 19 εκατοστά και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον, καθώς το νερό ζεσταίνεται, διαστέλλεται και καταλαμβάνει περισσότερο χώρο.

Δεύτερον, η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί το ταχύτερο λιώσιμο των παγετώνων και των γιγάντιων στρώσεων πάγου στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική, προσθέτοντας έτσι περισσότερο νερό στους ωκεανούς. Το αποτέλεσμα είναι, λοιπόν, αυτή η άνοδος της στάθμης της θάλασσας να προκαλεί πλημμύρες σε χαμηλές ακτογραμμές και να απειλεί να βυθίσει εντελώς ορισμένα νησιά.



Γι’ αυτό… Μήπως ήρθε η ώρα να ετοιμάσεις βαλίτσες, να κάνεις το google search σου, να βρεις ξενοδοχεία, αεροπορικά εισιτήρια και να φύγεις μακριά; Πού ξέρεις αν τα επόμενα χρόνια θα υπάρχουν στον χάρτη οι παρακάτω τοποθεσίες;

Τρεις προορισμοί που λέγεται ότι θα… εξαφανιστούν

#1 Βενετία, Ιταλία

Η Βενετία είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ιταλίας. Φημίζεται για τα έργα τέχνης της, για την αρχιτεκτονική της και για την ομορφιά της τοποθεσίας. Μάλιστα, θεωρείται ως Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής κληρονομιάς μαζί με τη λιμνοθάλασσά της.

https://www.instagram.com/p/CSHcR-3qxGM/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η πόλη είναι χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 118 νησιών που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια τα επίπεδα της θάλασσας γύρω από τη Βενετία αυξάνονται δραματικά με αποτέλεσμα η περιοχή να πλημμυρίζει περισσότερες από 100 φορές τον χρόνο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι έχει ονομαστεί «βυθισμένη πόλη».

#2 Μαλδίβες, Ινδικός Ωκεανός

Μήπως έχεις ονειρευτεί να πας ταξίδι του μέλιτος στις Μαλδίβες; Μαζί σου, αλλά… βιάσου! Οι Μαλδίβες στον Ινδικό ωκεανό είναι ένα από τα νησιωτικά κράτη που ήδη βιώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και το οποίο, σύμφωνα με προβλέψεις, αργά ή γρήγορα θα σβήσει από τον χάρτη.

https://www.instagram.com/p/CSE1P9xstTr/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Οι Μαλδίβες απαρτίζονται από μια συστάδα νησιών, όπου το ψηλότερο σημείο γης βρίσκεται 2 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέσα στα επόμενα πενήντα χρόνια δεν θα έχει μείνει σπιθαμή γης έξω από το νερό, καθώς ο ωκεανός θα εισβάλλει στη στεριά από όλες τις πλευρές.

#3 Μαϊάμι, Φλόριντα

Σύμφωνα με τον συγγραφέα για περιβαλλοντικά θέματα, Jeff Goodell, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι μέχρι το τέλος του αιώνα θα υπάρχει στον χάρτη το Μαϊάμι.

Η στάθμη της θάλασσας στο Μαϊάμι αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς, συγκριτικά με άλλα μέρη του κόσμου, με αποτέλεσμα οι πλημμύρες, το μολυσμένο πόσιμο νερό, και οι ζημιές σε σπίτια και δρόμους να είναι τεράστιες.

«Ίσως η πόλη να χρειαστεί να αυξήσει τις δομές της αν θέλει να παραμείνει πάνω από το νερό», επισημαίνει ο συγγραφέας.

Cover photo: pexels.com