Ποιες είναι οι δραματικές συνέπειες των πυρκαγιών στο περιβάλλον

Μαρία Ροδίτη
Ποιες είναι οι δραματικές συνέπειες των πυρκαγιών στο περιβάλλον

Η πρώτη εικόνα του εδάφους μετά τις φωτιές στη χώρα μας είναι αποκαρδιωτική, όμως οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Συγκλονισμένοι παρακολουθούμε όλοι από το μεσημέρι της Τρίτης (3/8) τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε Βαρυμπόμπη, Μεσσηνία, Εύβοια και Κω. Οι εικόνες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας από την καμένη γη μόνο αποκαρδιωτικές και λυπηρές μπορούν να χαρακτηριστούν.

Βαρυμπόμπη: Η ανεξέλεγκτη φωτιά συσπείρωσε το Twitter - Απίστευτες εικόνες

Στρέμματα δασικών εκτάσεων κατακάηκαν, σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες και το μόνο ευτυχές σε όλη αυτήν την τραγική κατάσταση είναι το γεγονός πως δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές.

Το περιβάλλον, ωστόσο, «φωνάζει» σε βοήθεια. Η ανυπολόγιστη αυτή ζημιά έχει τεράστιες και θλιβερές συνέπειες για τον πλανήτη, για το έδαφος, για την πανίδα, για τον αέρα που αναπνέουμε και ούτε που μπορούμε να τα φανταστούμε.

https://www.instagram.com/p/CSIZuqmqyuQ/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Συνέπειες στο έδαφος

Όχι! Η συνέπεια μιας πυρκαγιάς δεν είναι μόνο η καμένη γη που βλέπεις με μια πρώτη ματιά. Με μια πυρκαγιά υποβαθμίζεται γενικά το περιβάλλον.

Η αναδάσωση μπορεί να είναι μια λύση, έχει όμως μακροπρόθεσμα οφέλη. Μέχρι τότε; Διαταράσσεται η βιολογική ισορροπία, οι βροχές διαβρώνουν σε χρόνο dt τα εδάφη, ενώ δημιουργούνται χείμαρροι και ενισχύονται οι πλημμύρες.

Στην ουσία, μειώνεται η δυνατότητα του εδάφους να συγκρατήσει το νερό της βροχής, να εμπλουτίσει τα υπόγεια νερά, τα ποτάμια και τις λίμνες. Και όχι μόνο!

Στερούμαστε όλοι την πολύτιμη ξυλεία και τα άλλα δασικά προϊόντα για πολλά χρόνια, μέχρι να ξαναγίνει - αν ξαναγίνει - το δάσος όπως ήταν πριν καεί. Δημιουργούνται διάφορα προβλήματα, κοινωνικά, υγείας, εργασίας, αναψυχής.

Επιπτώσεις στην πανίδα

Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι δασικές πυρκαγιές επιδρούν με διαφορετικό τρόπο στους διάφορους ζωντανούς οργανισμούς, που ζουν είτε στα κατώτερα στρώματα του εδάφους, είτε στην επιφάνεια αυτού, είτε στα ανώτερα στρώματα.

Για να καταλάβεις, μια φωτιά επιδρά άμεσα κατά ορισμένων ζώων προκαλώντας ακόμη και τη θανάτωσή τους. Αλήθεια, μπορείς να ξεχάσεις τα άλογα που έτρεχαν το βράδυ της Τρίτης έντρομα μέσα στην πλατεία Βαρυμπόμπης να σωθούν και έψαχναν καταφύγιο; Γι’ αυτό ακριβώς έγινε όλη η κινητοποίηση, ώστε να μεταφερθούν σε άλλον, κοντινό ιππικό όμιλο. Για να μην τα θρηνήσουμε.



Έμμεσα, επιπλέον, μια φωτιά καταστρέφει τα καταφύγια των ζώων (τις φωλιές τους) και την τροφή τους, επιφέροντας δραματική μεταβολή του βιολογικού (λοιπά φυτά, ζώα) και του αβιοτικού περιβάλλοντός τους (θερμοκρασία, φως, αέρας, βροχή, χιόνι).

Σε αυτό το link θα βρεις την έρευνα

Συνέπειες στον αέρα

Οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα είναι αδιαμφισβήτητο ότι έχουν επηρεάσει και την ποιότητα του αέρα. Σίγουρα, το καταλαβαίνεις κι εσύ όταν αναπνέεις, γιατί νιώθεις αυτήν τη δυσφορία!

Η ποιότητα του αέρα επηρεάζεται σημαντικά, ειδικά όταν καίγονται πολλά στρέμματα, όπως συνέβη στην περίπτωση της Βαρυμπόμπης, της Μεσσηνίας, της Εύβοιας. Ο καπνός αυτός, λοιπόν, που προκύπτει από τις δασικές πυρκαγιές, είναι ένα μείγμα από διαφορετικά μεγέθη σωματιδίων, υδρατμών και αερίων, που συμπεριλαμβάνουν μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του άνθρακα, υδρογονάνθρακες και οξείδια του αζώτου.



Τα μεγαλύτερα σωματίδια συμβάλλουν στη σημαντική μείωση της ορατότητας κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, ενώ μετέπειτα έχουν και επιπτώσεις στην υγεία. Σε πρώτη φάση, μπορεί να αισθανθείς, δηλαδή, ενόχληση στον λάρυγγα και τη μύτη.

Οι επιπτώσεις στην υγεία, όμως, δεν σταματούν εδώ! Στην gallery μπορείς να δεις πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι μια πυρκαγιά και πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία.

Cover photo: unsplash.com