Το πιο εύκολο & οικολογικό καθαριστικό για τα δερμάτινα έπιπλά σου

Μαρία Ροδίτη
Το πιο εύκολο & οικολογικό καθαριστικό για τα δερμάτινα έπιπλά σου

Τα πιο απλά υλικά της κουζίνας σου θα καθαρίσουν τα δερμάτινα έπιπλά σου αφήνοντας συγχρόνως ένα θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Όσο να’ ναι τα έπιπλά μας λερώνονται, ειδικά όταν τα χρησιμοποιούμε καθημερινά. Πάρε, για παράδειγμα, τον δερμάτινο καναπέ του σαλονιού σου. Ειδικά τα Σαββατοκύριακα «λιώνεις» πάνω σε αυτόν απολαμβάνοντας την αγαπημένη σου ταινία και ένα μπολ ποπ κορν.

Οι καλεσμένοι σου, επίσης, κάθονται εκεί όταν έρχονται στο σπίτι και κάπως έτσι… καταλήγει ο καναπές σου λερωμένος και με χαμένη τη λάμψη του. Τι θα κάνεις, λοιπόν, για να γίνει όπως την πρώτη μέρα που τον αγόρασες;

5 DIY οικολογικά καθαριστικά για να λάμψει το σπίτι σου χωρίς να επιβαρυνθεί το περιβάλλον (video)

Τα περισσότερα καθαριστικά είναι επιβλαβή για τον πλανήτη

Θα τον καθαρίσεις, ναι! Όχι, όμως, με ένα συμβατικό καθαριστικό του εμπορίου, το οποίο μπορεί και να μη σέβεται το περιβάλλον. Αντ’ αυτού θα χρησιμοποιήσεις ένα DIY οικολογικό καθαριστικό που είναι ιδανικό για δερμάτινα έπιπλα και θα δεις και πάλι τον δερμάτινο καναπέ σου… να μοιάζει ολοκαίνουριος. Και θα καθαρίσει, λοιπόν, το έπιπλό σου και το καθαριστικό θα αφήσει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Γιατί μην ξεχνάς ότι εσύ χρησιμοποιείς ένα οποιοδήποτε καθαριστικό, ξεπλένεις και… πού πάνε αυτά τα υπολείμματα; Στον πλανήτη. Επιστρέφουν στο περιβάλλον ως οικιακά απόβλητα μολύνοντάς το ακόμη περισσότερο, αφού διεισδύουν στο οικοσύστημα μέσα από το έδαφος, τους υδάτινους πόρους, με αποτέλεσμα να αφανίζονται πολλοί μικροοργανισμοί, ζώα και πουλιά.

via GIPHY

Η συνταγή για το eco-friendly καθαριστικό δερμάτινων επίπλων

Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι τα εξής:

Χαρτοπετσέτα ή σφουγγάρι

Ένα μπολ

10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι ή πορτοκάλι (προαιρετικά)

¼ της κούπας ελαιόλαδο

¼ της κούπας ξύδι

Η διαδικασία για να καθαρίσεις τα δερμάτινα έπιπλα

Ξεκίνα απομακρύνοντας την επιφανειακή βρωμιά από τα δερμάτινα έπιπλά σου με ένα πανάκι. Στη συνέχεια, σκούπισε τον καναπέ με μια νωπή πετσέτα.

Ανακάτεψε το ξύδι με το ελαιόλαδο μέσα στο μπολ. Μην παραξενευτείς που δεν θα ομογενοποιηθεί το μείγμα μιας και τα δύο υλικά έχουν διαφορετική πυκνότητα. Πρόσθεσε το αιθέριο έλαιο, αν θέλεις να προσδώσεις μια ευχάριστη, φρέσκια μυρωδιά στο οικολογικό καθαριστικό δερμάτινων επίπλων.



Πάρε μια χαρτοπετσέτα, βούτηξέ τη στο μείγμα και καθάρισε μια μικρή επιφάνεια του δερμάτινου καναπέ σου. Άσε το να στεγνώσει είκοσι λεπτά και παρατήρησε αν έχει ξεβάψει. Πιθανότατα, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, αλλά θα πρέπει να είσαι βέβαιη.

Συνέχισε, λοιπόν, με απαλές κυκλικές κινήσεις και με την εμποτισμένη με το καθαριστικό χαρτοπετσέτα να καθαρίσεις όλη την επιφάνεια του δερμάτινου καναπέ.

Αφού ολοκληρώσεις, πάρε μια στεγνή χαρτοπετσέτα και πέρασε από πάνω όλο τον δερμάτινο καναπέ, ώστε να απομακρύνεις κάθε ίχνος λιπαρότητας. Τώρα… Κάθισε και απόλαυσε τον πεντακάθαρο και ολοκαίνουριο (ναι, έτσι θα μοιάζει) δερμάτινο καναπέ σου.

Photos: pexels.com