Eco cook! 5 tips για να μαγειρεύεις πιο οικολογικά στην καθημερινότητά σου

Μαρία Ροδίτη
Eco cook! 5 tips για να μαγειρεύεις πιο οικολογικά στην καθημερινότητά σου

Δεν φαντάζεσαι πόσο κακό μπορείς να κάνεις στο περιβάλλον την ώρα που εσύ μαγειρεύεις!

Καθημερινά συνειδητοποιούμε όλο και πιο πολύ ότι ο πλανήτης μας βρίσκεται σε κίνδυνο. Η Γη υποφέρει και σε αυτό έχουμε βάλει κι εμείς το χεράκι μας. Την έχουμε επιβαρύνει, την έχουμε κακομεταχειριστεί και οι πρόσφατες πυρκαγιές στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, είναι ξεκάθαρα η «κραυγή» της.

Τι οφείλουμε, λοιπόν, να κάνουμε; Να σεβόμαστε σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας το περιβάλλον. Από τον τρόπο που κινούμαστε στην πόλη, από το πώς οδηγούμε μέχρι και το πώς μαγειρεύουμε. Ναι! Η μαγειρική μπορεί να γίνει πιο οικολογική!

Τι είναι οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης και γιατί σε ενδιαφέρει

Το eco-friendly cooking κάνει διπλό καλό

Ο οικολογικός τρόπος μαγειρικής δεν ωφελεί μονάχα το περιβάλλον. Κάνει καλό στην υγεία σου μιας και επιλέγεις φρέσκα είδη διατροφής, χωρίς να έχουν υποστεί τη χρήση χημικών, και άρα να βλάπτουν εσένα, τον αέρα, το έδαφος και τους ποταμούς.

Κάνεις συγχρόνως καλό και…στην τσέπη σου. Και αυτές τις μέρες, πραγματικά ποιος δεν δίνει σημασία στα οικονομικά του; Ρητορική είναι η ερώτηση, όπως καταλαβαίνεις.

via GIPHY

Δες, λοιπόν, παρακάτω πώς θα βάλεις στη ζωή σου το eco-friendly cooking και ξεκίνα ευθύς αμέσως.

Τα tips για να μαγειρεύεις πιο οικολογικά

#1 Αγόρασε προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς

Ακόμα και στην πόλη να ζεις, μπορείς να επισκεφθείς τη λαϊκή αγορά της γειτονιάς σου και να αγοράσεις ντόπια, ελληνικά λαχανικά και φρούτα.

Μιλάμε για μία απόλυτα eco-friendly συνήθεια, καθώς έτσι και παίρνεις και καταναλώνεις πολύ φρέσκα προϊόντα, και δεν στηρίζεις τα τρόφιμα που θέλουν μέρες για να φτάσουν στα χέρια σου έχοντας διανύσει τεράστιες αποστάσεις, αλλά και στηρίζεις τους τοπικούς παραγωγούς.

#2 Προτίμησε τα βιολογικά προϊόντα στη διατροφή σου

Τα βιολογικά προϊόντα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες, ενώ για να καλλιεργηθούν δεν έχει γίνει χρήση χημικών. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, πόσο eco-friendly είναι;

#3 Χρησιμοποίησε δημιουργικά τα φαγητά που σου έχουν περισσέψει

Γιατί να πετάξεις το φαγητό που περίσσεψε; Εκτός από το γεγονός ότι ξοδεύεσαι, βλάπτεις και το περιβάλλον.

Προτίμησε αντ’ αυτού να χρησιμοποιήσεις πιο δημιουργικά ό,τι περίσσεψε. Για παράδειγμα, έχεις μπαγιάτικο ψωμί; Ψήσε το και κάνε το παξιμάδια. Ξέρεις πόσο νόστιμα θα είναι όταν θα φτιάχνεις ντάκο και θα τα απολαμβάνεις βλέποντας ταινία στο Netflix;



#4 Επίλεξε σκεύη μαγειρικής και πιάτα από οικολογικά υλικά

Στην αγορά κυκλοφορούν πιάτα από ανακυκλώσιμα υλικά, όπως bamboo, ξύλινες κουτάλες κ.ο.κ! Επένδυσε σε τέτοια κουζινικά σκεύη.

#5 Υιοθέτησε eco-friendly μαγειρικές συνήθειες

Τι σημαίνει αυτό; Φρόντισε η κάθε κατσαρόλα να εφαρμόζει ακριβώς πάνω στο μάτι, διότι αν είναι μικρότερη, τότε καταναλώνεις 20-30% περισσότερη ενέργεια. Το ίδιο συμβαίνει κι αν ανοιγοκλείνεις όλη την ώρα τον φούρνο για να δεις αν είναι έτοιμο το φαγητό.

Cover photo: freepik.com