Τι είναι οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης και γιατί σε ενδιαφέρει

Μαρία Ροδίτη
Τι είναι οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης και γιατί σε ενδιαφέρει

Το ψήφισμα του ΟΗΕ με τίτλο «Transforming our world: The 2030 Agenda For Sustainable Development» στοχεύει σε έναν καλύτερο και πιο βιώσιμο κόσμο για τον οποίο κι εσύ μπορείς να βάλεις το λιθαράκι σου.

Ο πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι πρόσφατες φωτιές στη Βαρυμπόμπη, στη Μεσσηνία, στην Εύβοια και σε άλλα τόσα μέρη της Ελλάδας μάς έκαναν να το καταλάβουμε για τα καλά. Η κλιματική αλλαγή έρχεται μπροστά μας και δηλώνει την παρουσία της όλο και πιο σθεναρά με την ανάγκη για δραστικά μέτρα να είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

3 προορισμοί που πρέπει να επισκεφθείς πριν εξαφανιστούν από τον χάρτη

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2015 – στη Σύνοδο Κορυφής της Νέας Υόρκης- έχει εγκρίνει το ψήφισμα με τίτλο «Transforming our world: The 2030 Agenda For Sustainable Development» (Μετασχηματισμός του κόσμου μας: το θεματολόγιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030).

Ένα ψήφισμα, που δεν πρέπει να λάβουν υπόψη τους και να θέσουν σε εφαρμογή μόνο οι κυβερνήσεις, αλλά και εμείς οι ίδιοι ως πολίτες αυτού του κόσμου.

Ποιοι είναι οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης

Στη Σύνοδο Κορυφής της Νέας Υόρκης το 2015, ο Αντόνιο Γκουτέρες, ΓΓ ΟΗΕ είπε: «Οι στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί σε έναν κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα, και σε έναν υγιή πλανήτη. Είναι, επίσης, μια πρόσκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο καθήκον από το να επενδύσουμε στην ευημερία των νέων. Είμαι αποφασισμένος να διασφαλίσω πως ένας αποτελεσματικός και μεταρρυθμισμένος ΟΗΕ θα καταφέρει να επιτρέψει στους ανθρώπους παντού, του σήμερα και του αύριο, να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους και να υλοποιήσουν τις προσδοκίες τους».

stoxoi

Οι στόχοι που ψηφίστηκαν είναι οι εξής παρακάτω:

#1 Μηδενική φτώχεια

#2 Μηδενική πείνα

#3 Καλή υγεία και ευημερία

#4 Ποιοτική εκπαίδευση

#5 Ισότητα των φύλων

#6 Καθαρό νερό και αποχέτευση

#7 Φθηνή και καθαρή ενέργεια

#8 Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη

#9 Βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές

#10 Λιγότερες ανισότητες

#11 Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες

#12 Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή

#13 Δράση για το κλίμα

#14 Ζωή στο νερό

#15 Ζωή στη στεριά

#16 Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί

#17 Συνεργασία για τους στόχους

Γιατί σε ενδιαφέρει

Όπως αντιλαμβάνεσαι, μέχρι το 2030 οι χώρες που υπέγραψαν αυτό το ψήφισμα θα πρέπει να έχουν φροντίσει για όλα τα παραπάνω. Η σωτηρία του πλανήτη, ωστόσο, δεν είναι αποκλειστικά και μόνο θέμα κυβερνητικό.

Είναι θέμα κοινωνικό, αλλά και βαθιά προσωπικό. Ο καθένας από εμάς, ως ον του πλανήτη, οφείλει να φροντίσει για τη γη στην οποία κατοικεί ξεκινώντας από τα πιο απλά πράγματα και από μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά του.



Προτίμησε, για παράδειγμα, αντί για πλαστικό καλαμάκι του καφέ ένα μεταλλικό. Άσε το αυτοκίνητο στο parking και πάρε το μετρό για να κινηθείς. Μη χρησιμοποιείς πλαστικές σακούλες για τα ψώνια, αλλά βάλε στη ζωή σου τις επαναχρησιμοποιούμενες και υφασμάτινες.

Βλέπεις; Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο! Ξεκίνα, λοιπόν, από μικρά καθημερινά πράγματα και κάνε τη ζωή σου πιο… οικολογική και τον πλανήτη να πάρει μια ανάσα!

Cover photo: unsplash.com