6 ιδέες για να κάνεις πιο eco-friendly το barbeque του κήπου σου

Μαρία Ροδίτη
6 ιδέες για να κάνεις πιο eco-friendly το barbeque του κήπου σου

Ώρα για barbeque; Μάθε πώς θα το απολαύσεις σεβόμενη συγχρόνως και το περιβάλλον!

Οι τελευταίες εξελίξεις με τις φωτιές ανά την Ελλάδα έκαναν απολύτως σαφές σε όλους μας ένα πράγμα: ότι πρέπει, ότι οφείλουμε να σεβόμαστε το περιβάλλον, ώστε κι αυτό να μας σέβεται με τη σειρά του. Αυτό σημαίνει πως σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας χρειάζεται να προσπαθούμε για το καλύτερο του πλανήτη.

Τι θα έλεγες να έκανες αυτήν την ιδέα πράξη και… στο barbeque του κήπου σου; Κι όμως, γίνεται να διοργανώσεις ένα πιο οικολογικό barbeque night με τους φίλους σου!

Κομποστοποίηση, διάσπαση, ανακύκλωση: Τι θα κάνεις με τα σκουπίδια για να βοηθήσεις το περιβάλλον

Τα tips για μια «πράσινη» βραδιά barbeque με τους φίλους σου

#1 Χρησιμοποίησε λιγότερα και καλής ποιότητας κρεατικά

Ένας τρόπος να κάνεις το barbeque πιο eco-friendly είναι να μειώσεις την ποσότητα κρεάτων που θα ψήσεις και αντ’ αυτών να ψήσεις και λαχανικά, μανιτάρια ή τυριά. Βεβαιώσου, πάντως, πως τα κρέατα που θα ψήσεις είναι καλής ποιότητας και βιολογικά.

#2 Ψώνισε τοπικά προϊόντα

Το κρέας, τα τυριά, το ψωμί και τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσεις στο τραπέζι που ετοιμάζεις και στο barbeque ψώνισέ τα από μια τοπική αγορά. Έτσι, θα ξέρεις ότι σίγουρα είναι φρέσκα, δεν έχει χρειαστεί να μεταφερθούν από πάρα πολύ μακριά και άρα να καταναλωθούν πολλά καύσιμα ή να έχουν χρησιμοποιηθεί συντηρητικά για τη συντήρησή τους.

Και, βέβαια, μην ξεχάσεις να μεταφέρεις τα ψώνια σου σε υφασμάτινες σακούλες. Πες «όχι» στο πλαστικό!

via GIPHY

#3 Ψήσε στο barbeque τόσα όσα θα φάτε

Κρίμα δεν είναι να πετάξεις φαγητό; Ε, ναι! Γι’ αυτό, ρώτησε τους καλεσμένους σου τι θα ήθελαν να φάνε, ώστε κι εσύ να μπορείς να υπολογίσεις πόσα θα ψήσεις.

Αν, πάλι, σου περισσέψουν αρκετά φαγητά, δεν χρειάζεται να τα πετάξεις. Βάλε τα σε ταπεράκι στους φίλους σου. Ναι, γιατί όχι;

#4 Χρησιμοποίησε κύβους προσανάμματος

Οι κύβοι προσανάμματος είναι ένας εύκολος, γρήγορος και οικολογικός τρόπος να ανάβεις το barbeque, χωρίς στάχτες. Διαφορετικά, στο εμπόριο κυκλοφορούν οικολογικά κάρβουνα, τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις.



#5 Μην επιλέξεις πιάτα μιας χρήσης

Ξέρω! Σκέφτεσαι ότι δεν θα έχεις μετά πλύσιμο των πιάτων και σου ακούγεται μια τέλεια ιδέα. Δεν είναι, όμως! Το πλαστικό κάνει πολύ κακό στον πλανήτη και καλό είναι να το περιορίζεις σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς σου.

Προτίμησε, λοιπόν, τα γυάλινα πιάτα της… συλλογής σου!

#6 Επίλεξε να κεράσεις τους φίλους σου με «πράσινα» ροφήματα

Γιατί να αγοράσεις πλαστικά μπουκάλια με χυμούς από το supermarket; Μπορείς να φτιάξεις μόνη σου υγιεινά smoothies με φρούτα και λαχανικά ή sangria, ώστε να υποδεχθείς τους καλεσμένους σου.

Photos: pexels.com