Κομποστοποίηση: Τι είναι και 5 έξυπνα tips για να την κάνεις σωστά

Μαρία Ροδίτη
Κομποστοποίηση: Τι είναι και 5 έξυπνα tips για να την κάνεις σωστά

Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για αυτήν τη sustainable πρακτική!

Θέλεις να έχεις μια πιο «πράσινη» καθημερινότητα; Ώρα να βάλεις στη ζωή σου την κομποστοποίηση και να βοηθήσεις τον πλανήτη και πάλι να «ανθίσει», να μην υποφέρει και να μην ταλαιπωρείται τόσο πολύ από εμάς. Από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Κομποστοποίηση, διάσπαση, ανακύκλωση: Τι θα κάνεις με τα σκουπίδια για να βοηθήσεις το περιβάλλον

Τι είναι η κομποστοποίηση

Κομποστοποίηση είναι η διαδικασία κατά την οποία αγαθά διασπώνται και γίνονται ένας σωρός από πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά χώμα.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά ευεργετική διαδικασία για το περιβάλλον, διότι τα αγαθά που κομποστοποιούνται γίνονται πολύ καλής ποιότητας λίπασμα για το χώμα, χωρίς- μάλιστα- να αφήνουν πίσω τους τοξικά κατάλοιπα.

Κι αν αναρωτιέσαι τι κομποστοποιείται, σου έχω την απάντηση: το κέλυφος των αυγών, τα υπολείμματα λαχανικών, οι φλούδες φρούτων, οι κόκκοι καφέ και τα φύλλα τσαγιού είναι μόνο μερικά αγαθά που μπορούν να διασπαστούν και να… βρουν μια θέση στο περιβάλλον.

via GIPHY

Πώς θα κάνεις σωστή κομποστοποίηση

Έχει και η κομποστοποίηση τα μυστικά της. Τι νόμισες; Δες, λοιπόν, παρακάτω πώς θα κάνεις σωστή κομποστοποίηση, ώστε να αφήνεις το οικολογικό αποτύπωμά σου στον πλανήτη.

#1 Κάνε την έρευνά σου και δες πού μπορείς να κομποστοποιήσεις

Πολλοί δήμοι έχουν διαθέσιμους σε διάφορα σημεία κάδους κομποστοποίησης. Βρες, λοιπόν, τα… hot spots και μάθε πού θα πηγαίνεις τα αγαθά που πρέπει να κομποστοποιηθούν.

Διαφορετικά, μπορείς να αγοράσεις έναν δικό σου, ειδικό κάδο για κομποστοποίηση που θα βρεις στην αγορά. Θα τον βάλεις δίπλα στον κάδο ανακύκλωσης στο σπίτι σου κι έτσι δεν θα ξεχνάς να κάνεις την κομποστοποίησή σου.



#2 Σταμάτα να πετάς το φαγητό

Ο κάδος κομποστοποίησης πρέπει να γίνει ο νέος «φίλος» σου. Εκεί μπορείς να ρίχνεις λαχανικά, κελύφη αυγών, κόκκους καφέ, κρέας, κόκκαλα και τα υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού. Απλώς θυμήσου να αφαιρείς κάθε φορά υπολείμματα αλουμινόχαρτου ή πλαστικού από τα φαγητά.

#3 Πέταξε τη συσκευασία

Αν οποιοδήποτε packaging είναι φτιαγμένο από ξύλο, χαρτί ή κομποστοποιημένο πλαστικό, τότε ανήκει… στον κάδο κομποστοποίησης. Προσοχή! Αν υπάρχει η ένδειξη biodegradable (aka βιοδιασπώμενο), δεν πρέπει να το πετάξεις στον κάδο κομποστοποίησης.

#4 Απαλλάξου από τη δυσοσμία και τις μύγες

Ναι, ξέρω! Αν βάλεις όλα τα υπολείμματα τροφών σε μια σακούλα, το σίγουρο είναι ότι θα μυρίσει το σπίτι και οι μύγες θα κάνουν πάρτι. Σώζεται η κατάσταση, μην ανησυχείς.

Πώς; Θα τοποθετείς τη σακούλα κομποστοποίησης στην κατάψυξη μέχρι να γεμίσει εντελώς και να την πετάξεις στον ειδικό κάδο. Έτσι, δεν θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα.

via GIPHY

#5 Δες τα υπέροχα αποτελέσματα

Αν ανακυκλώνεις και κομποστοποιείς, σύντομα θα δεις πως δεν θα έχεις σχεδόν καθόλου σκουπίδια. Χάρη στην κομποστοποίηση τα σκουπίδια σου… θα αποτελούν παρελθόν σε λίγο καιρό μιας και ο κάδος απορριμμάτων σου θα περιέχει μόνο μη ανακυκλώσιμες συσκευασίες, πλαστικά περιτυλίγματα και σακούλες. Cheers to composting, λοιπόν!

Cover photo: freepik.com