Fast Flowers: Τι είναι και πώς συμβάλλουν στην καταστροφή του περιβάλλοντος

Μαρία Ροδίτη
Fast Flowers: Τι είναι και πώς συμβάλλουν στην καταστροφή του περιβάλλοντος

Το ήξερες ότι ένα λουλούδι που θα πάρεις από το ανθοπωλείο μπορεί να έχει προκαλέσει σωρεία ζημιών στον πλανήτη;

Τα λουλούδια μάς φτιάχνουν τη μέρα. Είναι αυτά που θα πάρουμε και θα χαρίσουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα σε χαρούμενες στιγμές, όπως οι γιορτές και τα γενέθλια, η πρόταση γάμου ή η γέννηση ενός παιδιού.

Έχεις αναλογιστεί, όμως, ότι κάποια από τα λουλούδια που αγοράζεις από το ανθοπωλείο και συνοδεύουν τις πιο ευτυχισμένες στιγμές σου μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον; Ότι μπορεί να το βλάπτουν τόσο όσο δεν φαντάζεσαι; Έλα μαζί μου να μάθεις τα πάντα για τα fast flowers, που αγοράζεις στο ανθοπωλείο.

6 items που δεν ήξερες ότι θα βρεις και στη sustainable εκδοχή τους

Τι είναι τα fast flowers

Τα «γρήγορα λουλούδια» είναι εκείνα τα λουλούδια που παράγονται μαζικά, σε τεχνητό περιβάλλον για να αναπτυχθούν ταχύτατα και να καταλήξουν γρήγορα στην αγορά, ενώ συγχρόνως ψεκάζονται με συνθετικά φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα.

Τα συγκεκριμένα λουλούδια ξεκίνησαν να παράγονται στην Ολλανδία, ωστόσο με την παγκοσμιοποίηση έχουν κερδίσει πια έδαφος σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κένυα, η Αιθιοπία, το Εκουαδόρ και η Κολομβία. Οι εν λόγω χώρες έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή fast flowers σε όλο τον πλανήτη και κάνουν τις μεγαλύτερες εξαγωγές.

Για σκέψου… Δεν έχεις δει πολλές φορές σε ανθοπωλείο να πωλούνται τριαντάφυλλα μέσα στο καταχείμωνο; Φυσιολογικά, αυτό δεν γίνεται. Τα τριαντάφυλλα ανθίζουν την άνοιξη.

https://www.instagram.com/p/CQYVbcGLnfH/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Αυτά τα λουλούδια, λοιπόν, είναι fast flowers που έχουν ανθίσει σε τεχνητό περιβάλλον προκαλώντας… μεγάλο κακό στον πλανήτη. Δυστυχώς!

Βλέπεις, τα τοξικά χημικά, τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα με τα οποία έχουν ψεκαστεί μολύνουν την ατμόσφαιρα και τον καθαρό αέρα.

Επίσης, εκκρίνονται σε εδάφη και υπόγεια ύδατα με αποτέλεσμα… να καταλήγουν στο πόσιμο νερό.

Αν συνυπολογίσουμε σε αυτό και τα μέσα μεταφοράς που χρειάζονται για να μεταφερθούν σε κάθε σημείο της Γης αυτά τα «γρήγορα λουλούδια», αλλά και τη συντήρησή τους σε ψυγεία φορτηγών, καταλαβαίνεις για το πόσο μεγάλη καταστροφή του πλανήτη μιλάμε.

via GIPHY

Για να καταλάβεις, η διαδικασία ψύξης έχει ως αποτέλεσμα τα φορτηγά να καίνε περισσότερα καύσιμα και να εκπέμπουν μεγαλύτερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Κατά μέσο όρο, τα φορτηγά ψυγεία καταναλώνουν περίπου 25% καύσιμο από αυτά που δεν έχουν ψυγείο.

Το κίνημα «slow flowers» για την προστασία του πλανήτη

Στην αντίπερα όχθη των «γρήγορων λουλουδιών» έρχονται τα «slow flowers» και το παγκόσμιο κίνημα που έχει συσταθεί για την κυριαρχία τους.

Τα «αργά λουλούδια» καλλιεργούνται πολύ προσεκτικά, στο φυσικό τους περιβάλλον, ενώ δεν ψεκάζονται με χημικές ουσίες, ώστε να αναπτυχθούν πριν την ώρα τους.



Το κίνημα «slow flower» αποτελεί ήδη παγκόσμια τάση, κυριαρχεί στη Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ, ενώ αρχίζει δειλά-δειλά να εφαρμόζεται και στην Αυστραλία.

Photos: pexels.com