6 items που δεν ήξερες ότι θα βρεις και στη sustainable εκδοχή τους

Μαρία Ροδίτη
6 items που δεν ήξερες ότι θα βρεις και στη sustainable εκδοχή τους

Δεν είναι μόνο οι υφασμάτινες και επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες που πρέπει να έχουν μια θέση στην καθημερινότητά σου.

Κάθε τρεις και λίγο κοιτάζεις γύρω σου, μιλάς με φίλους και συναδέλφους, ακούς ειδήσεις και συνειδητοποιείς ότι και η παραμικρή ενέργειά σου είναι ικανή να βλάψει το περιβάλλον. Έτσι είναι!

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS, ζητά τη βοήθεια και τη συμπόνοια μας και εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να συμβάλλουμε στη σωτηρία του. Αλήθεια, έχεις σκεφτεί ποτέ ότι από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα items της καθημερινότητάς σου μπορούν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη Γη; Ή ότι μπορούσες να επενδύσεις σε αυτά τα αντικείμενα, αλλά επιλέγοντας τη sustainable εκδοχή τους;

Βασικά, αυτό θα έπρεπε ήδη να το έχεις κάνει. Αν, βέβαια, δεν το είχες σκεφτεί, μην ανησυχείς. Εμείς είμαστε εδώ και παρακάτω σου έχουμε τα έξι items που θα βρεις και στην οικολογική εκδοχή τους. Δεν μπορείς να αντικαταστήσεις μόνο τα πλαστικά καλαμάκια σου με μεταλλικά ή χάρτινα. Υπάρχουν πολλά ακόμα που αξίζει να κάνεις... για έναν καλύτερο πλανήτη.

Η Μαδρίτη σχεδιάζει ένα δάσος για να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι

Τα sustainable items που πρέπει να αποκτήσεις

#1 Ρούχα από οικολογικά ή φυσικά υλικά

Το πλαστικό δεν βρίσκεται μόνο στις συσκευασίες. Μπορεί να βρεθεί… και στα ρούχα μας με τη μορφή του πολυεστέρα. Συνεπώς, μην επιλέγεις fashion items που περιέχουν polyester στη σύνθεσή τους.

Αντ’ αυτού, λοιπόν, προτίμησε να επενδύεις και να προσθέτεις στην γκαρνταρόμπα σου ρούχα από οικολογικά ή οργανικά υλικά, όπως το βαμβάκι, το μετάξι, το μαλλί και η βισκόζη.

#2 Θήκη και αξεσουάρ κινητού από eco-friendly υλικά

Δεν υπάρχουν μόνο πλαστικές θήκες κινητών και tech accessories. Στην αγορά θα βρεις και τέτοια items φτιαγμένα από υλικά που σέβονται το περιβάλλον. Γιατί, λοιπόν, να μην τα επιλέξεις;



#3 Προτίμησε καφέ χωρίς γεύση

Ναι! Ο καφές με γεύση καραμέλα ή φουντούκι είναι τόσο μα τόσο λαχταριστός. Δυστυχώς, όμως, ο κάθε καφές με γεύση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο περιβάλλον λόγω της χημικής ουσίας προπυλενογλυκόλης που περιέχει. Για να καταλάβεις, το PG (προπυλενογλυκόλη)- όταν φτάσει στο περιβάλλον- σκοτώνει τα υδρόβια ζώα καταναλώνοντας το οξυγόνο τους.

via GIPHY

#4 Οικολογική οδοντόβουρτσα

Το ήξερες ότι μπορείς να αντικαταστήσεις την πλαστική οδοντόβουρτσά σου με μία κατασκευασμένη από bamboo; Κι όμως!

#5 Πες «ναι» σε βινύλ ντοσιέ

Αν έχεις στη συλλογή σου δερμάτινα ντοσιέ, όπου και φυλάς τα έγγραφά σου, ήρθε η ώρα να τα αντικαταστήσεις με βινύλ. Βλέπεις, η βινύλ εκδοχή τους σέβεται το περιβάλλον, ενώ είναι και ανθεκτική στο νερό.

Αντίθετα, μέχρι το δέρμα του ζώου να επεξεργαστεί και να γίνει αυτό το δέρμα που εσύ αγγίζεις στο ντοσιέ σου το περιβάλλον γεμίζει με χημικές ουσίες. Άσε που χρησιμοποιούνται και τεράστιες ποσότητες ορυκτών καυσίμων κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του ζωικού δέρματος.

https://www.instagram.com/p/CMxrvm2BfQ5/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

#6 Προτίμησε να φτιάξεις το πάτωμα των δωματίων σου από οικολογικά υλικά

Όπως με τα καλαμάκια και τις οδοντόβουρτσες, το bamboo μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο πάτωμα. Επίσης, για την κατασκευή δαπέδου μπορείς να επιλέξεις ανακυκλωμένα υλικά, όπως το ανακυκλωμένο ξύλο ή τα κεραμικά πλακάκια. Μπορείς, όμως, να φτιάξεις και δάπεδο από φυσικό λινέλαιο.

Το λινέλαιο είναι ένας από τους πιο ανθεκτικούς τύπους οικολογικών δαπέδων, ιδανικός για χώρους με μεγάλη κίνηση και για υπνοδωμάτια, χολ και κουζίνες.

Cover photo: freepik.com