Βρες το προσωπικό σου WOW στυλ πριν επενδύσεις σε μια sustainable γκαρνταρόμπα

Μαρία Ροδίτη
Βρες το προσωπικό σου WOW στυλ πριν επενδύσεις σε μια sustainable γκαρνταρόμπα

Δεν αρκεί να επενδύεις μόνο σε ρούχα από οικολογικά υλικά!

Η βιωσιμότητα της μόδας (aka sustainable fashion) έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Σαν όρος τουλάχιστον.

Στην ουσία, μιλάμε για την προσπάθεια που θέλει να κάνει ο κάθε άνθρωπος για να δημιουργήσει μια γκαρνταρόμπα, η οποία σέβεται απόλυτα το περιβάλλον και δεν αφήνει αρνητικό αντίκτυπο στον πλανήτη.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η fast fashion βιομηχανία… μπαίνει στην άκρη με διαχρονικά ρούχα, τα οποία είναι κατασκευασμένα από οικολογικά ή οργανικά υλικά, να βρίσκονται ανάμεσα στις πρώτες επιλογές του κάθε καταναλωτή.

Ένα σπίτι πλημμυρισμένο με φυτά αποτελεί το νέο σχεδιαστικό μοντέλο του μέλλοντος

Η μόδα καταστρέφει το περιβάλλον

Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια πως η βιομηχανία της μόδας ευθύνεται για ένα μεγάλο κομμάτι της καταστροφής του πλανήτη. Βλέπεις, τα εργοστάσια που κατασκευάζουν fashion items είναι υπεύθυνα για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων επιφέρει ρύπανση των υδάτων, που αντιστοιχεί στο 20% της παγκόσμιας ρύπανσης καθαρών υδάτων. Τα προϊόντα βαφής και φινιρίσματος είναι οι κύριοι υπαίτιοι.

Το πλύσιμο των συνθετικών υφασμάτων απελευθερώνει ετησίως περίπου 0.5 εκ. τόνους μικροϊνών στους ωκεανούς και ευθύνεται για το 35% των πρωτογενών πλαστικών που βρίσκουμε στο περιβάλλον γύρω μας και τους οργανισμούς που κατοικούν σε αυτό.

via GIPHY

Εν ολίγοις, τα ρούχα που φοράς μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Και τι κάνεις όταν έρχεται η στιγμή που πρέπει να σκεφτείς τον πλανήτη μέσα από την επιλογή ρούχων, αλλά συγχρόνως θέλεις να δημιουργείς stylish και trendy outfits; Πφφ… Ένα μπέρδεμα. Ή μήπως όχι;

Αυτό που θέλω να σου πω είναι πως μπορείς να αφήσεις το θετικό αντίκτυπό σου στον πλανήτη μέσα από το shopping και τη διαμόρφωση του προσωπικού σου στυλ.

Ναι, γίνεται!

Τα tips για να ντύνεσαι με οικολογικό τρόπο

Παρακάτω, θα ανακαλύψεις πέντε tips που θα σε βοηθήσουν να βρεις το προσωπικό σου στυλ και σε δεύτερο στάδιο να δημιουργήσεις μια πιο οικολογική γκαρνταρόμπα.

#1 Κάνε ένα ξεσκαρτάρισμα στην γκαρνταρόμπα σου

Άνοιξε τις ντουλάπες σου και δες τι πραγματικά φοράς και τι δεν έχεις βάλει για χρόνια. Αυτά που δεν έχεις φορέσει τα τελευταία χρόνια είναι σίγουρο ότι δεν θα τα φορέσεις ούτε στο μέλλον. Απαλλάξου, λοιπόν, από αυτά τα ρούχα.

#2 Εμπνεύσου

Άνοιξε το Instagram, το Pinterest και άλλες πλατφόρμες για να εμπνευστείς για το στυλ σου. Βρες Influencers που θαυμάζεις και πάρε από εκείνες ιδέες για τα outfits σου.

#3 Συνειδητοποίησε όσα σου αρέσουν

Σκέψου ποια χρώματα λατρεύεις να φοράς, ποια αξεσουάρ σου αρέσουν, ποια δεν σου αρέσουν. Έτσι, σιγά-σιγά θα βρεις τα στυλιστικά πατήματά σου.



#4 Απόρριψε τα trends

Αν ακολουθήσεις όλα τα τελευταία trends, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να γεμίσεις την ντουλάπα σου με designer labels και fast fashion ρούχα. Αυτό δεν το θέλεις! Άσε, λοιπόν, για λίγο στην άκρη τις τάσεις και φόρεσε ρούχα που σε εκφράζουν.

#5 Μη φοβάσαι να κάνεις αυτό που σου αρέσει

Δεν υπάρχει λόγος να φοράς ό,τι φορούν οι άλλοι. Φόρεσε τα χρώματα που σου αρέσουν, τις υφές και τα στυλ ρούχων που σου αρέσουν και έτσι- βρίσκοντας τον στυλιστικό σου χαρακτήρα- θα μπορέσεις και να αποκτήσεις μια sustainable γκαρνταρόμπα.

Photos: Imaxtree