Κλιματική αλλαγή: 3 πράγματα που θα κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητά σου

Μαρία Ροδίτη

Μερικές αλλαγές στις συνήθειές σου αρκούν για να συμβάλεις στη διάσωση του πλανήτη!

Ολοένα και περισσότερο ακούμε τελευταία για την κλιματική αλλαγή. Για τις αλλαγές, δηλαδή, που παρατηρούμε καθημερινά στη «συμπεριφορά» του περιβάλλοντος, όπως οι πυρκαγιές που κατέκαψαν όλο τον κόσμο το καλοκαίρι και οι πολυήμεροι καύσωνες που βιώσαμε.

Όλα αυτά μόνο τυχαία δεν είναι! Αντιθέτως, είναι αποτέλεσμα συμπεριφορών και ενεργειών του ανθρώπου και γι’ αυτό ακριβώς πρέπει όλοι μας να κάνουμε κάτι εδώ και τώρα. Να συμβάλουμε στη διάσωση του πλανήτη!

Οι Ισλανδοί δημιούργησαν το πρώτο εργοστάσιο που προστατεύει το περιβάλλον

Η κλιματική αλλαγή το πιο σοβαρό πρόβλημα του πλανήτη

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2021, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν την κλιματική αλλαγή ως το πιο σοβαρό πρόβλημα του πλανήτη.

Η πλειονότητα (64 %) των πολιτών της ΕΕ έχουν, μάλιστα, αναλάβει ήδη σε ατομικό επίπεδο δράση για το κλίμα και προβαίνουν συνειδητά σε βιώσιμες επιλογές στην καθημερινή τους ζωή.

Διάβασε εδώ την έρευνα

Εσύ το έχεις κάνει αυτό; Αν όχι, δες παρακάτω τις τρεις βασικές αλλαγές που πρέπει να κάνεις στη ζωή σου για να συμβάλεις στην προστασία του περιβάλλοντος και στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

via GIPHY

Οι 3 αλλαγές στη ζωή σου που θα κάνουν τη διαφορά στον πλανήτη

Υπάρχουν τρία βασικά μέρη της καθημερινότητάς σου: το σπίτι, οι μετακινήσεις, το φαγητό. Αλλάζοντάς αυτά, λοιπόν, θα συμβάλεις κι εσύ με τον τρόπο σου στην προστασία του περιβάλλοντος βάζοντας ένα «φρένο» στην κλιματική αλλαγή.

Σπίτι

Το βασικότερο που μπορείς να κάνεις όσο είσαι στο σπίτι σου είναι να φροντίζεις για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Κάθε φορά που βγαίνεις, λοιπόν, από ένα δωμάτιο, κλείσε το φως.

Βγάλε από την πρίζα συσκευές που δεν χρησιμοποιείς το βράδυ, όπως τον υπολογιστή σου ή την τηλεόραση.

Και κάτι ακόμα… Αναζήτησε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στην εταιρεία ηλεκτροδότησης στην οποία είσαι.



Μετακινήσεις

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις στην καθημερινότητά σου και όπου αυτό είναι εφικτό είναι να χρησιμοποιείς τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή το ποδήλατό σου. Άσε στην άκρη το αυτοκίνητο!

Βλέπεις, η μετακίνηση με αυτοκίνητο αυξάνει το καυσαέριο της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα να απειλείται και το περιβάλλον, αλλά και η υγεία μας.

Αν το αυτοκίνητό σου, ωστόσο, είναι άκρως απαραίτητο… οδήγησε συνετά και οικολογικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να πλησιάζεις πολύ το προπορευόμενο όχημα, διότι έτσι θα πατάς διαρκώς γκάζι-φρένο και άρα θα καταναλώνεις περισσότερα καύσιμα (και κακό στην τσέπη σου κάνεις έτσι).



Επίσης, φρόντισε να μην ανάβεις διαρκώς το air condition, αλλά όταν το έχεις σε λειτουργία να είναι κλειστά όλα τα παράθυρα για να μην… κάνεις υπερκατανάλωση καυσίμου.

Τώρα, αν σκέφτεσαι να αγοράσεις νέο αυτοκίνητο, μήπως να επέλεγες ένα ηλεκτρικό;

Μη φύγεις! Στην gallery σού εξηγώ όσα μπορείς να κάνεις και με την καθημερινή διατροφή σου, ώστε να σώσεις το περιβάλλον.