Οι Ισλανδοί δημιούργησαν το πρώτο εργοστάσιο που προστατεύει το περιβάλλον

Μαρία Ροδίτη

Το Orca είναι το εργοστάσιο που απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα.

Ένα εργοστάσιο επεξεργασίας, που σχεδιάστηκε για να απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και να το εναποθέτει υπόγεια, ξεκίνησε να λειτουργεί την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021 στην Ισλανδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Daily Sabah, πρόκειται για το μεγαλύτερο εργοστάσιο στον κόσμο στην κατηγορία του.

Οι μικρές αλλαγές που θα κάνουν το σπίτι σου πιο eco-friendly

Η δομή του Orca και η λειτουργία του

Το εργοστάσιο, το οποίο ονομάστηκε Orca, από την Ισλανδική λέξη «Orka», που σημαίνει ενέργεια, περιλαμβάνει τέσσερις μονάδες, κάθε μία από τις οποίες αποτελείται από δύο μεταλλικά κιβώτια, όμοια στην εμφάνιση με τα containers, που χρησιμοποιούνται στις θαλάσσιες μεταφορές.

Κατασκευασμένο από την Ελβετική Climeworks και την Ισλανδική Carbfix, το εργοστάσιο θα αντλεί 4000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο από το περιβάλλον. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (ΕΡΑ), αυτό ισοδυναμεί με εκπομπές από περίπου 870 αυτοκίνητα.

via GIPHY

Για να συλλέξει διοξείδιο του άνθρακα, το εργοστάσιο χρησιμοποιεί ανεμιστήρες και συγκεντρώνει αέρα σε έναν συλλέκτη, ο οποίος έχει εσωτερικά φίλτρα.

Άπαξ και τα φίλτρα γεμίσουν με διοξείδιο του άνθρακα, ο συλλέκτης κλείνει και η θερμοκρασία αυξάνεται για να απελευθερωθεί το αέριο από το υλικό.

Το διοξείδιο του άνθρακα, έπειτα, αναμειγνύεται με νερό, πριν εγχυθεί σε βάθος 1000 μέτρων, σε κοντινή βραχώδη περιοχή, όπου και απολιθώνεται.

Σημαντικό εργαλείο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα εργοστάσια που έχουν δεσμευτεί να τηρούν τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, μπορούν να γίνουν ένα σημαντικό εργαλείο ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Και το συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι τεράστιο «όπλο» για την προστασία του περιβάλλοντος.

Δες εδώ ποιοι είναι και τι είναι οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης

Και μπορεί να πρόκειται για μια εξαιρετικά δαπανηρή τεχνολογία, ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι μία από τις λίγες τεχνολογίες που εξάγουν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, διαδικασία που είναι ζωτικής σημασίας για τον πλανήτη.



Κι αυτό, γιατί ένα τέτοιο εργοστάσιο θα συμβάλει στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που οδηγεί σε πολυήμερους καύσωνες και κατ’ επέκταση σε πυρκαγιές, αλλά και σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας και πλημμύρες.