Τρως βιολογικά προϊόντα; Συγχαρητήρια! Δες τα οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον

Μαρία Ροδίτη
Τρως βιολογικά προϊόντα; Συγχαρητήρια! Δες τα οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον

Η βιολογική διατροφή πρέπει να υπάρχει στην to do list σου για χίλιους δυο λόγους!

Με την κλιματική αλλαγή να μας δείχνει το «κακό» πρόσωπό της σχεδόν καθημερινά, ολοένα και περισσότεροι κλάδοι στρέφονται σε οικολογικές μεθόδους ανάπτυξης και εργασίας.

Ένας κλάδος είναι και η γεωργία με πολλούς αγρότες τα τελευταία χρόνια να επιλέγουν τις βιολογικές καλλιέργειες για να σώσουν το περιβάλλον, αλλά… και την υγεία των κατοίκων της Γης.

Τι, δεν το ήξερες; Τα βιολογικά τρόφιμα και οι βιολογικές καλλιέργειες είναι ένα μεγάλο κομμάτι του sustainable living και αν την ακολουθείς πιστά, απλά... συγχαρητήρια!

Έρευνα: Οι νέοι αγχώνονται για το μέλλον τους λόγω της κλιματικής αλλαγής

Τι είναι οι βιολογικές τροφές

Βιολογικές τροφές είναι οι τροφές υψηλής ποιότητας που παράγονται με τη χρήση μεθόδων, οι οποίες παρέχουν ένα ευρύ φάσμα ωφελειών.

Αυτό σημαίνει ότι οι βιολογικές τροφές ωφελούν σημαντικά τον ίδιο τον άνθρωπο, τον πλανήτη, τα φυτά και την ευημερία των ζώων.

Ειδικότερα, ένα τρόφιμο μπορεί να πιστοποιηθεί ως βιολογικό μόνο αν οι αγρότες δεν έχουν χρησιμοποιήσει τα ακόλουθα στην παραγωγή του:

  • Συνθετικά (τεχνητές ουσίες)
  • GMOs (γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί)
  • Λύματα για λίπασμα
  • Ακτινοβολία

via GIPHY

Οι γεωργοί πρέπει επίσης να:

  • Χρησιμοποιούν φυτικό λίπασμα
  • Κάνουν περιστροφή (δηλαδή να εναλλάσσουν) τα κτήματα παραγωγής
  • Χρησιμοποιούν μόνο μη τοξικά φυτοφάρμακα

Η σημασία τού να τρέφεσαι με βιολογικά προϊόντα

Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση βιολογικών τροφών μπορεί να είναι ευεργετική τόσο για το σώμα όσο και για το περιβάλλον.

#1 Τα βιολογικά τρόφιμα περιέχουν λιγότερα φυτοφάρμακα

Επιλέγοντάς τα, λοιπόν, κάνεις καλό και στην υγεία σου, αλλά και στο περιβάλλον. Μπορείς να διανοηθείς πόσο κακό προκαλείται στην ατμόσφαιρα από τους ψεκασμούς φυτοφαρμάκων; Αυτό σκέψου μόνο!#2 Τα βιολογικά τρόφιμα σέβονται τα πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων

Αν σου αρέσει το κρέας, επίλεξε να καταναλώνεις βιολογικό κρέας. Ξέρεις γιατί;

Διότι η παραγωγή οργανικού κρέατος περιλαμβάνει υψηλά πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων και πολύ μειωμένης χρήσης αντιβιοτικών. Για την ακρίβεια, οι βιοκαλλιεργητές χρησιμοποιούν αντιβιοτικά στα ζώα μόνο ως έσχατη λύση.

#3 Τα βιολογικά τρόφιμα υφίστανται ελάχιστη επεξεργασία

Δεν περιέχουν, λοιπόν, βλαβερές πρόσθετες ουσίες ούτε και συντηρητικά.#4 Τα βιολογικά τρόφιμα περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά

Σύμφωνα με εξαετή έρευνα του Journal of Agricultural and Food Chemistry, τα βιολογικά κρεμμύδια είχαν 20% περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σχέση με τα συμβατικά αναπτυγμένα κρεμμύδια. Not bad!

Μη φύγεις! Στην gallery σού έχω κι άλλα πράγματα που χρειάζεται να ξέρεις για τα βιολογικά τρόφιμα!

DPG Network