Κι όμως! Το περιβάλλον μολύνεται με τη συχνή πλύση των ρούχων σου

Μαρία Ροδίτη
Κι όμως! Το περιβάλλον μολύνεται με τη συχνή πλύση των ρούχων σου

Μήπως να μειώσεις – επιτέλους – τα άσκοπα και σχεδόν άδεια πλυντήρια που βάζεις;

Δεν υπάρχει πιο ωραία αίσθηση από το να φοράς πεντακάθαρα, μοσχομυριστά ρούχα που μόλις έχουν βγει από το πλυντήριο.

Εμένα, προσωπικά, με τρελαίνει και η μυρωδιά φρεσκάδας, αλλά και η αίσθηση που έχω όταν κοιμάμαι σε πεντακάθαρα, φρεσκοπλυμένα σεντόνια. Οι ειδικοί, ωστόσο, φαίνεται να μη… βρίσκουν πολύ φιλική προς το περιβάλλον αυτήν τη συνήθεια- το συχνό πλύσιμο των ρούχων- και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

BTS: Αυτό δεν το περίμενες! Ο ΟΗΕ επιστρατεύει τους stars της K-pop για να σώσουν τον πλανήτη

Η έκθεση για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και το πλύσιμο ρούχων

Έκθεση από την εταιρεία χημικής βιομηχανίας αναφέρει ότι όσοι πλένουν τα ρούχα τους πολύ συχνά προκαλούν τεράστιο κακό στο περιβάλλον.

Οι ειδικοί που πραγματοποίησαν την έρευνα προτείνουν, μάλιστα, να πλένουμε τα jeans μας μόνο μια φορά τον μήνα, τα φούτερ μια φορά στις 15 μέρες και τις πιτζάμες μια φορά την εβδομάδα.

via GIPHY

Τα εσώρουχα και τα ρούχα γυμναστηρίου θα πρέπει να πλένονται μετά από κάθε χρήση, αλλά ιδανικά τα εσώρουχα καλό είναι να πλένονται στο χέρι αντί για το πλυντήριο.

Όσο για τα tops και τα σουτιέν; Τα μεν πρώτα πρέπει να πλένονται μετά την 5η φορά χρήσης, ενώ τα σουτιέν μια φορά την εβδομάδα.

Τα φορέματα καλό είναι να πλένονται μετά από 4-6 φορές που τα έχουμε βάλει.

Κι όλα αυτά, γιατί- όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί- ξοδεύεται εντελώς άσκοπα νερό και δημιουργείται μεγάλη ζημιά στον πλανήτη.

Λιγότερο πλύσιμο, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Το ξέρω! Μερικά από όσα σου είπα παραπάνω μπορεί να σου φαίνονται κάπως… ακραία, αλλά οι ειδικοί αυτά υποστηρίζουν.

Κι αν ο πλανήτης δεν είναι για σένα ένας βασικός λόγος, ώστε να περιορίσεις τη χρήση του πλυντηρίου σου, τότε η διάρκεια ζωής των ρούχων σου μπορεί να είναι.



Αυτό που θέλω να σου πω είναι ότι πλένοντας λιγότερο τα ρούχα σου θα τα έχεις για πολλά περισσότερα χρόνια κάνοντας έτσι οικονομία και στα χρήματά σου.

Μήπως, λοιπόν, να τα σκεφτείς καλύτερα όλα αυτά;