Το μεγαλύτερο δέντρο του κόσμου τυλιγμένο με κουβέρτες - Ο λόγος είναι οικολογικός

Μαρία Ροδίτη
Το μεγαλύτερο δέντρο του κόσμου τυλιγμένο με κουβέρτες - Ο λόγος είναι οικολογικός

Το προσωπικό του δάσους Sequoia βρήκε τη λύση και προστάτευσε το πιο μεγάλο δέντρο σε όλο τον κόσμο από μια οικολογική καταστροφή!

Το General Sherman είναι το μεγαλύτερο δέντρο του κόσμου και βρίσκεται στο γιγάντιο δάσος Sequoia, στην κομητεία Tulare, στην πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Με ύψος πάνω από 83 μέτρα και διάμετρο πάνω από 10 μέτρα, το δέντρο είναι ψηλότερο από το Άγαλμα της Ελευθερίας και πραγματικά ένα αξιοθέατο της περιοχής. Βρίσκεται συγχρόνως, όμως, και σε κίνδυνο.

Eco royals! Ακόμα και η Βασίλισσα Ελισάβετ προσπαθεί να ζει οικολογικά

Το General Sherman υπό την απειλή πυρκαγιών

Η ευρύτερη περιοχή γύρω από το δάσος Sequoia πλήττεται από πυρκαγιές με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος φόβος να μην καεί το δέντρο General Sherman.

Για να προστατευθεί, λοιπόν, οι αρμόδιοι φορείς το τύλιξαν με κουβέρτες κατασκευασμένες από ανθεκτικά στην καύση υλικά, με βάση το αλουμίνιο.

Τα δύο- επικίνδυνα- είδη πυρκαγιών της περιοχής

Το θρυλικό δέντρο απειλείται από τις πυρκαγιές KNP Complex Fire, οι οποίες περιλαμβάνουν δύο είδη φλόγας: την Paradise Fire και την Colony Fire.

Η KNP Complex Fire έχει καταστρέψει πάνω από 23.000 στρέμματα μέχρι τώρα και έχει προκαλέσει το προσωρινό κλείσιμο του Εθνικού Πάρκου Sequoia, καθώς έφτασε σε μια μικρή περιοχή του Γιγάντιου Δάσους.

Ευτυχώς, ωστόσο, πριν το δάσος κινδυνεύσει, δασοφύλακες αφαίρεσαν καύσιμα, απομάκρυναν τα βαριά κούτσουρα και τύλιξαν τα δέντρα για να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο μια πιθανή καταστροφή.



Η ανησυχία, βέβαια, για τα δέντρα του δάσους Sequoia ακόμα υπάρχει. Δεν είναι μυστικό το πόσο καταστροφικές μπορούν να γίνουν οι συγκεκριμένες πυρκαγιές.

«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία της κοινότητας και πάντα αυτή θα είναι», λέει ο Clayton Jordan, επιθεωρητής των εθνικών πάρκων Sequoia και Kings Canyon.

«Και εκεί επικεντρώνονται οι περισσότερες προσπάθειες κατάσβεσης. Όμως, έχουμε μια ειδική ομάδα διαχειριστών πόρων με επικεφαλής το προσωπικό του πάρκου, η οποία επικεντρώνεται στην προστασία των δέντρων Sequoia, ενώ οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν την κύρια απειλή της πυρκαγιάς», προσθέτει.

Η απειλή για το δάσος Sequoias είναι πραγματική. Το 2020, περίπου 7.500 με 10.600 ώριμες σεκόγιες χάθηκαν λόγω της πυρκαγιάς Castle. Και, δυστυχώς, αυτό είναι το 10-14% αυτών των δέντρων σε όλο τον κόσμο.

Cover photo: @santi.es_