Πρίγκιπας William: Συνεργασία-έκπληξη με Βασίλισσα για τη διάσωση του πλανήτη

Μαρία Ροδίτη
Πρίγκιπας William: Συνεργασία-έκπληξη με Βασίλισσα για τη διάσωση του πλανήτη

Ο Δούκας του Cambridge δείχνει με κάθε ευκαιρία την οικολογική του συνείδηση.

Συνεργασίες-έκπληξη δεν γίνονται μόνο ανάμεσα σε διάσημους ηθοποιούς και τραγουδιστές, αλλά και ανάμεσα σε… royals.

Γι’ αυτό, λοιπόν, και ο Πρίγκιπας William, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την έρευνα που αλλάζει τον κόσμο, ξεκίνησε το The Earthshot Prize. Τι είναι αυτό;

Το Earthshot Prize είναι ένα βραβείο, που απονέμεται ετησίως, από το 2021 έως το 2030, σε πέντε νικητές, των οποίων οι λύσεις βοηθούν ουσιαστικά το περιβάλλον. Το βραβείο απονέμεται από το Royal Foundation, με έδρα στο Λονδίνο.

Στη Δανία βρήκαν τον πιο έξυπνο τρόπο να αξιοποιήσουν τις χαλασμένες ανεμογεννήτριες

Σε αυτό, λοιπόν, το «ταξίδι» ο Πρίγκιπας William δεν θα είναι μόνος. Θα έχει στο πλευρό του και μία άλλη royal προσωπικότητα.

Έμπνευση του William ο John Kennedy

Έμπνευση του Πρίγκιπα William για αυτήν τη δράση ήταν το Moonshot του Προέδρου John F.Kennedy, μια πρωτοβουλία που είχε στρέψει τον κόσμο προς έναν και μόνο στόχο: να στείλει τον άνθρωπο στο φεγγάρι (μέσω του βραβείου Earthshot).

Το βραβείο Earthshot απονέμει 1 εκατομμύριο λίρες Αγγλίας για πέντε δημιουργικές λύσεις κάθε χρόνο δίνοντας κίνητρα σε μια ολόκληρη κατηγορία επιχειρήσεων και ατόμων.

https://www.instagram.com/p/CVHlwKgo_pK/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

«Η Γη βρίσκεται σε σημείο καμπής και αντιμετωπίζουμε μια αυστηρή επιλογή: είτε συνεχίζουμε όπως είμαστε και βλάπτουμε ανεπανόρθωτα τον πλανήτη μας, είτε θυμόμαστε τη μοναδική μας δύναμη ως άνθρωποι και τη συνεχή ικανότητά μας να ηγούμαστε, να καινοτομούμε και να επιλύουμε προβλήματα», ανέφερε ο Δούκας του Cambridge για το εγχείρημά του.

Όσο για την κριτική επιτροπή που θα απονείμει το βραβείο; Ανάμεσά της βρίσκονται λαμπερά ονόματα, όπως ο Sir David Attenborough, η Shakira και η Cate Blanchett. Βρίσκεται, όμως, και η… βασίλισσα που σου είπα παραπάνω. Ο λόγος για τη… Ράνια της Ιορδανίας.

Η Βασίλισσα Ράνια στην κριτική επιτροπή για το Earthshot Prize

Μέσα στο 2021, συνεργείο του BBC κατέγραψε 15 φιναλίστ του Earthshot Prize και τις εμπνευσμένες λύσεις τους στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος και σήμερα θα ανακοινωθεί ποιος θα είναι ο νικητής του εν λόγω βραβείου σε τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στο Alexandra Palace του Λονδίνου.



Η Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, που είναι γνωστή για το πάθος της και τις πρωτοβουλίες της για την κλιματική αλλαγή και την προσφυγική κρίση, θα είναι μέλος της κριτικής επιτροπής για το The Earthshot Prize.

Η ίδια, σε συνέντευξή της στο περιοδικό Hello, είπε: «Το Earthshot Prize του Πρίγκιπα William, για το οποίο έχω την τιμή να βρίσκομαι στην κριτική επιτροπή, είναι μια βάση εκκίνησης για πρωτοποριακές πράσινες ιδέες… όταν πρόκειται να σώσουμε τον πλανήτη, η εγκατάλειψη δεν είναι απλά μια επιλογή».

Το post του Πρίγκιπα Καρόλου και η συγκίνηση για τον γιο του

Την οικολογική δράση του γιου του, William , δεν άφησε ασχολίαστη ο Πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος με ένα Instagram post μίλησε για την υπερηφάνεια που νιώθει για το παιδί του.

https://www.instagram.com/p/CVH1TyHgL5u/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

«Είμαι πολύ περήφανος για τον γιο μου, William, για την αυξανόμενη προσήλωσή του στο περιβάλλον και για την έντονη φιλοδοξία του για το Earthshot Prize.

Όλοι μας, πρέπει να ενωθούμε για να εμπνεύσουμε, να φανταστούμε ξανά και να «χτίσουμε» το βιώσιμο μέλλον που τόσο απελπισμένα χρειαζόμαστε. Στην επερχόμενη δεκαετία, με τις μελλοντικές γενιές κατά νου, το Earthshot Prize, και οι εμπνευσμένοι υποψήφιοι, θα μας βοηθήσουν να βρούμε καινοτόμες λύσεις.

Παράλληλα, μέσω της πρωτοβουλίας μου Terra Carta and Sustainable Markets Initiative, θα δουλέψουμε για να βρούμε τα τρισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για τη μετάβαση σε μια παγκόσμια οικονομία μέσα από μια βιώσιμη τροχιά».