Οι στάχτες του Αμαζονίου γίνονται τώρα γκράφιτι - Το έργο εντυπωσιάζει!

Μαρία Ροδίτη
Οι στάχτες του Αμαζονίου γίνονται τώρα γκράφιτι - Το έργο εντυπωσιάζει!

Ο ακτιβιστής και καλλιτέχνης Mundano προσπαθεί μέσα από το έργο του να στείλει ένα σημαντικό μήνυμα για την προστασία του πλανήτη.

Με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την κλιματική αλλαγή, ο Βραζιλιάνος street artist, Mundano, δημιούργησε μια γιγάντια τοιχογραφία στο Σάο Πάολο, χρησιμοποιώντας στάχτες που είχαν μαζευτεί από το καμένο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Το τεράστιο γκράφιτι, 1000 τετραγωνικών μέτρων, με τίτλο «The Forest Firefighter» (aka ο πυροσβέστης του δάσους), παρουσιάζει μια ηρωική φιγούρα, αβοήθητη, στο έλεος μιας μανιασμένης πυρκαγιάς.

Στη Δανία βρήκαν τον πιο έξυπνο τρόπο να αξιοποιήσουν τις χαλασμένες ανεμογεννήτριες

Πώς προέκυψε η ιδέα και πώς το γκράφιτι υλοποιήθηκε

Ειδικότερα, στην τοιχογραφία φαίνεται ένας μάχιμος πυροσβέστης να προσπαθεί να σβήσει γιγάντιες φλόγες, ενώ δίπλα του διακρίνεται ο σκελετός ενός κροκόδειλου, ως ένδειξη της ανάγκης για προστασία της πανίδας.

Ολόκληρο το γκράφιτι είναι φτιαγμένο σε αποχρώσεις του γκρι και του μαύρου, όπως ακριβώς προέκυψαν από την ανάμειξη που έκανε ο Mundano σε νερό και στάχτες, και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πολύχρωμες τοιχογραφίες που κοσμούν το Σάο Πάολο.



«Η ιδέα προήλθε από την έλλειψη βοήθειας που βλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια. Για δεκαετίες, παρατηρούμε πώς η ζούγκλα καίγεται, ενώ τα τελευταία χρόνια οι πυρκαγιές έχουν ξεπεράσει κάθε ρεκόρ», λέει ο Mundano, ο οποίος αποκαλεί τον εαυτό του «artivist».

Ο 36χρονος καλλιτέχνης συγκέντρωσε 200 κιλά στάχτης από διαφορετικές περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές για να δημιουργήσει το γκράφιτι σε ένα κτήριο κοντά στην Avenida Paulista, τη μεγαλύτερη λεωφόρο που διασχίζει το Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Η στάχτη προήλθε από τη ζούγκλα του Αμαζονίου, τους υγρότοπους Pantanal, το Ατλαντικό δάσος και τη σαβάνα Cerrado.

Ο περιβαλλοντικός στόχος του Mundano

Ο Mundano ελπίζει πως η τοιχογραφία του θα ευαισθητοποιήσει τους πολίτες του Σάο Πάολο για τις τεράστιες πυρκαγιές που καταστρέφουν την πολύτιμη οικοσφαίρα της Βραζιλίας κάθε χρόνο.

graffiti9

«Κανένας δεν βλέπεις τις πυρκαγιές. Είναι πολύ μακριά στον Αμαζόνιο. Η ιδέα να φέρω εδώ τις στάχτες θεωρώ πως θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ενσυναίσθηση», δήλωσε ο Mundano.

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ο Mundano έζησε… για τα καλά τις πυρκαγιές όταν πήγε ο ίδιος να μαζέψει στάχτες. Ωστόσο, αυτό που τράβηξε την προσοχή του ήταν η αγωνία των πυροσβεστών να σβήσουν τις φωτιές, που έκαναν μεγάλη ζημιά στην πανίδα και χλωρίδα της Βραζιλίας.