Ιταλία: Τώρα τα σπίτια γίνονται οικολογικά και το κράτος αναλαμβάνει το 110% του κόστους

Μαρία Ροδίτη
Ιταλία: Τώρα τα σπίτια γίνονται οικολογικά και το κράτος αναλαμβάνει το 110% του κόστους

Μακάρι όλα τα κράτη να έδιναν ένα τέτοιο superbonus στους πολίτες για το καλό του πλανήτη!

Τη βαθιά οικολογική της συνείδηση δείχνει η Ιταλία με νέο ανταποδοτικό πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μέσω του προγράμματος αυτού, το γειτονικό κράτος δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να μετατρέψουν το σπίτι τους σε κατοικία φιλική προς το περιβάλλον και να συμβάλουν έτσι στη διάσωση του πλανήτη.

Πολύ μπροστά η Βαρκελώνη! Βάλε το αυτοκίνητο στο parking και θα έχεις δωρεάν μετακίνηση στην πόλη

Η ιταλική κυβέρνηση θα επιστρέψει το 110% της κατασκευής του σπιτιού

Η ιταλική κυβέρνηση προσφέρεται να επιστρέψει σε κάθε ιδιοκτήτη σπιτιού το 110% του κόστους κατασκευής για να μετατρέψει το υπάρχον σπίτι του σε eco-friendly κατοικία.

Με το όνομα «Superbonus», το ανταποδοτικό αυτό πρόγραμμα εισήχθη τον Νοέμβριο του 2020 για να βοηθήσει τους Ιταλούς και αλλοδαπούς ιδιοκτήτες ακινήτων να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση των σπιτιών τους και να μειώσουν τον σεισμικό τους κίνδυνο (τον κίνδυνο ζημιών λόγω σεισμών).



Η πρωτοβουλία έχει ανώτατο όριο 100.000 ευρώ ανά κατοικία και συμψηφίζεται με φόρους για τα επόμενα πέντε χρόνια. Μάλιστα, η ανταπόκριση στο πρόγραμμα ήταν τεράστια, με το συνολικό έργο να κοστίζει στην κυβέρνηση 9 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο το 2021.

Γιατί η ιταλική κυβέρνηση εισάγει αυτό το superbonus

Η κυβέρνηση της Ιταλίας εισήγαγε το πρόγραμμα μετατροπής των κατοικιών σε οικολογικές, καθώς πίστευε ότι οι κάτοικοι δεν θα προχωρούσαν σε καμία ενέργεια χωρίς μια τέτοιου είδους χρηματοδότηση.

Μάλιστα, υπουργοί του κράτους θεωρούσαν πως, ακόμα κι αν το κράτος έδινε ένα ποσό για μετατροπή των κατοικιών σε οικολογικές, πάλι οι Ιταλοί πολίτες δεν θα προχωρούσαν σε αλλαγές.

via GIPHY

Και για αυτό υπάρχει αιτιολογία. Επειδή ένα μεγάλο μέρος των οικοδομημάτων στην Ιταλία κατασκευάστηκαν πριν από τον 20ό αιώνα, θα χρειαζόταν πολλή δουλειά για να προσαρμοστούν σε σύγχρονα, φιλικά προς το περιβάλλον πρότυπα. Αυτόματα, αυτό σήμαινε πως ο κάθε ιδιοκτήτης θα έπρεπε να διαθέσει ένα τεράστιο ποσό για αυτόν τον σκοπό. Και, όπως καταλαβαίνεις, κανένας δεν θα το έκανε.

Όχι μόνο, όμως! Το ιταλικό κράτος χρησιμοποιεί αυτό το «υπέρ-bonus» ως μια πρωτοβουλία τόνωσης της οικονομίας μετά τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία του COVID-19. Μέσω αυτού του προγράμματος, δηλαδή, η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί πως θα υπάρξει ζήτηση για κατασκευαστές και υλικά και συνεπώς μια κινητικότητα σε αυτόν τον κλάδο.

Μη φύγεις! Στην gallery έχω κι άλλες πληροφορίες για αυτήν την ενέργεια της ιταλικής κυβέρνησης.