Η πιο οικολογική πόλη μόλις σχεδιάστηκε! Οι Φιλιππίνες κατέχουν το προνόμιο

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Η πιο οικολογική πόλη μόλις σχεδιάστηκε! Οι Φιλιππίνες κατέχουν το προνόμιο

Η οικολογική πόλη του μέλλοντος αποτελείται από μικρούς πύργους και περιστρέφονται για την καλύτερη πρόσβαση στο φως του ήλιου όλη την ημέρα.

Έχεις ποτέ ακούσει τον όρο «αρχολογία» (arcology); Αναπτύχθηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Paolo Soleri και ορίζει μια ολοένα και πιο δημοφιλή σχεδιαστική ιδέα: η αρχιτεκτονική και η οικολογία συνδυάζονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Το Nautilus Eco-Resort της Vincent Callebaut Architectures περιγράφει τέλεια τις δυνατότητες αυτής της ιδέας περιβαλλοντικού σχεδιασμού. «Σε έναν κόσμο που συρρικνώνεται, το έργο Nautilus Eco-Resort θέλει να επεκτείνει το πεδίο δράσης ενός τριπλού μηδενικού οικοτουρισμού: μηδενικές εκπομπές, μηδενικά απόβλητα, μηδενική φτώχεια», εξηγεί ο αρχιτέκτονας Vincent Callebaut. «Ανακαλύψτε τον κόσμο χωρίς να τον καταστρέφετε. Αναζωογονήστε τα οικοσυστήματα αντί να τα φτωχαίνετε και να τα ρυπαίνετε. Συμμετέχετε ενεργά στην αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Δες πώς θα ήταν το Παρίσι σε ένα άκρως οικολογικό περιβάλλον

Αυτή η μοναδική ανάπτυξη οικοτουρισμού αποτελείται από μερικά σχεδιαστικά στοιχεία που μιμούνται φυσικές διαδικασίες και φόρμες, ακολουθώντας τη σχεδίαση της χρυσής τομής.

Πώς είναι σχεδιασμένη και δομημένη η πόλη

Η οικολογική πόλη του μέλλοντος αποτελείται από μικρούς πύργους οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε τρεις κλάδους με θέα προς το τοπίο και στρέφονται για την καλύτερη πρόσβαση στο φως του ήλιου όλη την ημέρα. Υπόστεγα που μοιάζουν με πέταλα και κοράλλια κοσμούν το κέντρο της πόλης και παρέχουν έναν ειδικό χώρο για τους επιστήμονες να εργαστούν μελετώντας τη θαλάσσια ζωή για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας. Στο κέντρο της λιμνοθάλασσας, ένα βουνό origami περιέχει εργαστήρια και χώρους κολύμβησης με την ελπίδα να ενθαρρύνει τους τουρίστες και τους επιστήμονες να αλληλεπιδράσουν.


https://www.instagram.com/p/CVsgAJett6x

Τα τεράστια πράσινα κοχύλια λειτουργούν ως μικρά ξενοδοχεία με εκθέσεις που επικεντρώνονται στο τοπικό κλίμα και τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η ιδέα είναι ιδιαίτερα σχετική με τις Φιλιππίνες επειδή αντιμετωπίζουν πολλές περιβαλλοντικές προκλήσεις που σχετίζονται με την υπεραλίευση αλλά και τις ασταθείς καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, αυτό το έργο είναι συνυφασμένο με την έννοια της περιβαλλοντικής αντίστασης και προασπίζεται την υγεία των ανθρώπων και τη διάσωση του πλανήτη».

Αν δεν έχεις εντυπωσιαστεί ακόμη με το νέο αυτό project, οι φωτογραφίες θα σε πείσουν!

Πηγή φωτογραφιών: instagram.com/vincentcallebautarchitectures/