Κάτι άλλαξε στους χάρτες της Google και είναι eco-friendly

Μαρία Ροδίτη
Κάτι άλλαξε στους χάρτες της Google και είναι eco-friendly

Ένα νέο χαρακτηριστικό κάνει τη διαδρομή σου απόλυτα οικολογική.

Τα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα φέρουν μεγάλη ευθύνη για τις εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα και για την κλιματική αλλαγή. Για αυτό ακριβώς, σε μια προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος, η Google Maps δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να επιλέγουν την πιο οικολογική διαδρομή.

Η εταιρεία δημιούργησε λειτουργίες στους χάρτες και στις πτήσεις Google για να δείξει πώς τα ταξιδιωτικά πλάνα μπορούν να περιορίσουν την κλιματική αλλαγή.

Ιταλία: Τώρα τα σπίτια γίνονται οικολογικά και το κράτος αναλαμβάνει το 110% του κόστους

Eco-friendly διαδρομές

Εκτός από το να εμφανίζει στον χρήστη την πιο σύντομη διαδρομή, η Google Maps πλέον ενημερώνει και για το ποια είναι η διαδρομή στην οποία θα χρησιμοποιηθούν λιγότερα καύσιμα.

Για να παρέχει τη νέα δυνατότητα, η Google ενσωμάτωσε δεδομένα από το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, το οποίο εκτιμά ότι η φιλική προς το περιβάλλον πορεία έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει τη διάχυση στην ατμόσφαιρα περισσότερων από ένα εκατομμύριο τόνων εκπομπών άνθρακα ετησίως. Αυτό ισοδυναμεί με την παύση κυκλοφορίας 200 αυτοκινήτων από τον δρόμο, ισχυρίζεται η Google.



Όσο για το πώς θα καταλάβεις ποια είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον διαδρομή; Στην εφαρμογή Google Maps θα εμφανίζεται ένα μικρό πράσινο φύλλο δίπλα στην οικολογική διαδρομή και θα περιλαμβάνει πληροφορίες για το πόσο θα διαρκέσει το ταξίδι και πόσα καύσιμα θα μπορούσε να εξοικονομήσει ο οδηγός.

Επιλογές και για ποδηλάτες

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ποδήλατο είναι ο πιο eco-friendly τρόπος μετακίνησης. Γι’ αυτό και οι οδηγίες για τους ποδηλάτες έχουν αυξηθεί στην Google Maps τον τελευταίο χρόνο κατά 98%, σύμφωνα με την Google.

via GIPHY

Η εταιρεία, μάλιστα, εστιάζει στην προσέλκυση ποδηλατών με ένα νέο χαρακτηριστικό, που ονομάζεται «lite navigation», και το οποίο δίνει στους ποδηλάτες σημαντικές λεπτομέρειες για τις διαδρομές τους. Πρόκειται για μια νέα λειτουργία, η οποία δημιουργήθηκε έπειτα από αίτημα των ποδηλατών, που είχαν βαρεθεί να κρατούν διαρκώς στα χέρια το τηλέφωνό τους να ακολουθούν βήμα-βήμα οδηγίες.

Με τη «lite navigation» τώρα οι ποδηλάτες θα μπορούν να βλέπουν λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδρομή τους χωρίς να χρειάζεται να κρατούν την οθόνη τους ενεργοποιημένη ή να κάνουν πλοήγηση ακόμα και στις στροφές. Και όχι μόνο…

Θα έχουν τη δυνατότητα, επίσης, να βλέπουν λεπτομέρειες σχετικά με το υψόμετρο της διαδρομής.

Πτήσεις με χαμηλές εκπομπές άνθρακα

Εκτός από τις πληροφορίες για την τιμή και τη διάρκεια του ταξιδιού, οι χρήστες του Google Flights θα μπορούν πλέον να βλέπουν τις εκτιμήσεις για τις εκπομπές άνθρακα σχεδόν για κάθε πτήση. Οι εκτιμήσεις είναι «συγκεκριμένες για τις πτήσεις» και «συγκεκριμένες για τη θέση», ανακοίνωσε η Google.

via GIPHY

«Τα καινούρια αεροσκάφη είναι γενικά λιγότερο ρυπογόνα από τα παλαιότερα αεροσκάφη», ανέφερε η εταιρεία σε δελτίο τύπου της. «Οι εκπομπές αυξάνονται για premium economy θέσεις και πρώτες θέσεις, επειδή καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο και έχουν περισσότερες εκπομπές», πρόσθεσε η Google.