Η έκρηξη της Greta Thunberg για το COP26 και την κλιματική αλλαγή – Η απόφαση που αλλάζει τον κόσμο

Μαρία Ροδίτη
Η έκρηξη της Greta Thunberg για το COP26 και την κλιματική αλλαγή – Η απόφαση που αλλάζει τον κόσμο

Η Σουηδή ακτιβίστρια παρευρέθηκε σε διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή και εκφράστηκε με υβριστικούς χαρακτηρισμούς προς τους ηγέτες των χωρών του πλανήτη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η COP26, η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή του 2021, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή 31 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου.

Σύσσωμοι οι ισχυροί ηγέτες του πλανήτη ταξίδεψαν στη Γλασκώβη της Σκωτίας για να συζητήσουν και να επιλύσουν προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον και την προστασία του.

Ήδη, σήμερα, πάρθηκε μια μεγάλης σημασίας απόφαση, που δίνει μια χαραμάδα ελπίδας για τα επόμενα χρόνια αναφορικά με τη διάσωση του πλανήτη. Συγκεκριμένα, 100 χώρες δεσμεύτηκαν να τερματίσουν την αποψίλωση των δασών την επόμενη δεκαετία.

Όπως, βέβαια, συμβαίνει σε πολλές τέτοιες διοργανώσεις, δεν έλειπαν και… τα παρατράγουδα. Την ώρα που οι διασκέψεις των ηγετών – ανάμεσά τους οι Joe Biden, Boris Johnson και Angela Merkel- βρίσκονταν σε εξέλιξη τη Δευτέρα (1/11), η ακτιβίστρια Greta Thunberg, δεν δίστασε να ηγηθεί μιας διαδήλωσης και να εκφραστεί με ύβρεις προς αυτούς.

Η πιο οικολογική πόλη μόλις σχεδιάστηκε! Οι Φιλιππίνες κατέχουν το προνόμιο

Η έκρηξη της Greta Thunberg για το συνέδριο COP26

Μπορεί η Greta Thunberg να μην ήταν προσκεκλημένη στην COP26, όμως… η ίδια αποφάσισε να παρευρεθεί και να κάνει αισθητή την παρουσία της με τον δικό της, μοναδικό τρόπο.

Η ακτιβίστρια ταξίδεψε στη Γλασκώβη και, μάλιστα, ήρθε αντιμέτωπη με τη θερμή υποδοχή οπαδών της, οι οποίοι την περίμεναν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πρωτεύουσας της Σκωτίας, το βράδυ του Σαββάτου (30/10).



Βλέπεις, η Greta Thunberg είναι το κεντρικό πρόσωπο των διαδηλώσεων για το κλίμα που γίνονται στη Γλασκώβη, στην οποία έχουν ταξιδέψει χιλιάδες ακτιβιστές (πάνω από 150.000) από κάθε γωνιά της Γης.

Η 18χρονη, λοιπόν, ηγήθηκε της διαδήλωσης που έγινε τη Δευτέρα (1/11) και εκφράστηκε με υβριστικούς χαρακτηρισμούς για τους ηγέτες του πλανήτη στον λόγο που εκφώνησε.

greta

«Μέσα στο COP26 βρίσκονται πολιτικοί και άνθρωποι με εξουσία, οι οποίοι προσποιούνται ότι παίρνουν το μέλλον μας στα σοβαρά. Όχι άλλο μπλα, μπλα, μπλα, όχι άλλες…. που κάνουν εκεί μέσα», είπε μεταξύ άλλων η Greta Thunberg.

Και πρόσθεσε κατηγορώντας ανοιχτά τους ηγέτες των κρατών: «Εσείς ωθήσατε την κλιματική κρίση σε αυτά τα επίπεδα».

Η ιστορική απόφαση που πάρθηκε σήμερα

Περισσότερες από 100 χώρες δεσμεύτηκαν σήμερα να τερματίσουν την αποψίλωση των δασών την επόμενη δεκαετία, μια απόφαση που – σύμφωνα με τους ειδικούς- είναι κρίσιμη για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και μια απόφαση, που έχει παρθεί ξανά στο παρελθόν.

Η Βρετανία αποκάλεσε τη συγκεκριμένη απόφαση ως «το πρώτο μεγάλο επίτευγμα της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών που συμβαίνει στη Γλασκώβη της Σκωτίας».



Μάλιστα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι έχει λάβει δεσμεύσεις από ηγέτες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 85% των δασών του κόσμου να σταματήσει και να αντιστραφεί η αποψίλωση των δασών μέχρι το 2030. Ανάμεσά τους είναι αρκετές χώρες με τεράστια δάση, όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Κολομβία, το Κονγκό, η Ινδονησία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Για να επιτευχθεί το συγκεκριμένο σχέδιο έχουν δεσμευτεί περισσότερα από 19 δισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Boris Johnson, είπε ότι «με τις σημερινές πρωτοφανείς δεσμεύσεις, θα έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε ένα τέλος στη μακρά ιστορία της ανθρωπότητας ως κατακτητή της φύσης και αντ’ αυτού να γίνουμε θεματοφύλακές της».