Λατρεύουμε τα υγρά μαντηλάκια! Προσοχή όμως μη βλάψεις το περιβάλλον

Μαρία Ροδίτη
Λατρεύουμε τα υγρά μαντηλάκια! Προσοχή όμως μη βλάψεις το περιβάλλον

Η σωστή χρήση τους θα σε κάνει να τα απολαύσεις και να μην προκαλέσεις κανένα κακό στον πλανήτη. 

Την ώρα που στη Γλασκώβη της Σκωτίας βρίσκεται σε εξέλιξη η COP26, η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, το Εργατικό κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας θέτει ένα ακόμη περιβαλλοντικό ζήτημα που δεν είναι άλλο από τα υγρά μαντηλάκια και την υπερβολική χρήση τους.

Θα μου πεις… Πώς συνδέονται τα υγρά μαντηλάκια με την καταστροφή του πλανήτη; Κι, όμως, υπάρχει άμεση συσχέτιση και θα σου τα εξηγήσω όλα ευθύς αμέσως.

Η έκρηξη της Greta Thunberg για το COP26 και την κλιματική αλλαγή – Η απόφαση που αλλάζει τον κόσμο

Η πρόταση νομοσχεδίου για τα υγρά μαντηλάκια

Η Βουλευτής των Εργατικών της Μεγάλης Βρετανίας, Fleur Anderson, είναι μια γυναίκα εξαιρετικά ευαισθητοποιημένη με θέματα που αφορούν το περιβάλλον και αυτό φαίνεται στην πράξη. Η Anderson είναι μέρος της καμπάνιας #BanPlasticInWetWipes στα social media, ενώ την Τρίτη (2/11) ζήτησε να απαγορευτούν τα υγρά μαντηλάκια που περιέχουν πλαστικό.

https://www.instagram.com/p/CKyu2r4pKAm/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, η βουλευτής πρότεινε ένα νομοσχέδιο ζητώντας την αφαίρεση του πλαστικού από το προϊόν.

Τα υγρά μαντηλάκια και το κακό που προκαλούν στο περιβάλλον

Τα υγρά μαντηλάκια είναι ένα χρήσιμο εργαλείο της καθημερινότητας για πολλούς και συμβάλλουν σε μια σειρά από οικιακές (και όχι μόνο) εργασίες. Τα χρησιμοποιούμε όλοι για να καθαρίσουμε μια επιφάνεια στο σπίτι μέχρι να απολυμάνουμε και τα χέρια μας. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι είναι φθηνά και εύχρηστα και συχνά είναι πιο αποτελεσματικά από ένα χαρτί κουζίνας ή μια πετσέτα.

Το αρνητικό, όμως, είναι ότι τα υγρά μαντηλάκια προκαλούν κακό στο περιβάλλον, αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά. Κι αυτό, γιατί τα υγρά μαντηλάκια περιέχουν στη σύνθεσή τους και πλαστικό.



Θα σου τα εξηγήσω όλα... Αν χρησιμοποιήσεις ένα υγρό μαντηλάκι και το πετάξεις στη λεκάνη της τουαλέτας ή το χρησιμοποιήσεις σαν χαρτί, τα μικροσωματίδια πλαστικού που περιέχει, θα βλάψουν το περιβάλλον και την πανίδα του. Σκέψου ότι μπορεί να φτάσουν μέχρι τις παραλίες και να παραμείνουν εκεί, όπως επίσης σε κοίτες ποταμών, αλλά και να φράξουν τα συστήματα αποχέτευσης.

Σύμφωνα με την Anderson, «το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιεί περίπου 11 εκατομμύρια υγρά μαντηλάκια ετησίως και το 90% αυτών περιέχουν πλαστικό. Αυτό προκαλεί ανείπωτη ζημιά στα συστήματα νερού και στο θαλάσσιο περιβάλλον».

Τι χρειάζεται να αλλάξει

Η Fleur Anderson δήλωσε για τα υγρά μαντηλάκια: «Ως μητέρα τεσσάρων παιδιών, καταλαβαίνω απόλυτα τις πιέσεις που δέχονται οι γονείς και τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια μείωσης της χρήσης πλαστικού και των σωστών επιλογών για το περιβάλλον. Ξέρω, όμως, ότι οι γονείς θα κάνουν το σωστό και το σωστό είναι να μειώσουμε στην καθημερινότητά μας τα υγρά μαντηλάκια που χρησιμοποιούμε».



Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι να μειωθεί η χρήση υγρών μαντηλιών ή να γίνεται με τον σωστό τρόπο. ««Μέσα από το 25ετές περιβαλλοντικό μας σχέδιο έχουμε ξεκάθαρη δέσμευση να εξαλείψουμε τα πλαστικά απόβλητα που μπορούν να αποφευχθούν. Συνεργαζόμαστε με κατασκευαστές και εταιρείες ύδρευσης για να διασφαλίσουμε ότι η σήμανση είναι σαφής στα υγρά μαντηλάκια, αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε για το πώς να τα πετάξουμε σωστά», δήλωσε η βρετανική κυβέρνηση στο BBC.

Μη φύγεις! Στην gallery θα δεις γιατί -παρ' όλα αυτά- λατρεύουμε να χρησιμοποιούμε (πάντα σωστά) τα υγρά μαντηλάκια.

Cover photo: @ahmart_