Αιολική ενέργεια: 5 λόγοι για τους οποίους την επιλέγουμε για να διασφαλίσουμε βιώσιμο μέλλον

Αιολική ενέργεια: 5 λόγοι για τους οποίους την επιλέγουμε για να διασφαλίσουμε βιώσιμο μέλλον

Το ότι είναι απαραίτητο εδώ και τώρα να αλλάξουμε συνήθειες και μεθόδους για να προστατεύσουμε το περιβάλλον, είναι πλέον γνωστό και αποδεκτό από όλους.

Φαίνεται όμως πως πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά και το πώς θα γίνει αυτό. Εντοπίσαμε, δηλαδή, ποια είναι η αποδοτικότερη λύση, ώστε να σταματήσουμε να βλάπτουμε τον πλανήτη, αλλά ταυτόχρονα να απολαμβάνουμε τις υπηρεσίες που χρειαζόμαστε για το επίπεδο ζωής που έχουμε κατακτήσει.

Ο τομέας της ενέργειας είναι εξαιρετικά νευραλγικός για αυτή την αλλαγή, που ονομάζουμε «πράσινη μετάβαση». Μέχρι σήμερα, χρησιμοποιούσαμε κατά κύριο λόγο ενέργεια που προέρχεται από ορυκτά – μια πρακτική που αποδείχθηκε επιβλαβής για το περιβάλλον και για την τσέπη μας. Εδώ και χρόνια, η ανθρωπότητα συνολικά αλλά και κάθε κράτος ξεχωριστά, αναζητούν τους καλύτερους τρόπους παραγωγής ενέργειας εναλλακτικών μορφών. Πρόκειται για ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και η οποία χαρακτηρίζεται «καθαρή» και «πράσινη».

Picture15

Bίγλα Φλώρινας – Ηλίας Δημητρίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την υπογραφή της Πράσινης Συμφωνίας το 2019, δεσμεύτηκε να καταστήσει την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050. Αυτό σημαίνει ότι θα εκμηδενίσει τις εκπομπές άνθρακα, κάτι που για να επιτευχθεί, απαιτεί τη χρήση πράσινης ενέργειας σε μεγαλύτερο ποσοστό στο ενεργειακό μας μείγμα.

Picture16


Άγιος Γεώργιος – Γεώργιος Πολίτης

Τα πλεονεκτήματα χρήσης αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα

Η αιολική ενέργεια, δηλαδή η ενέργεια που προέρχεται από τον άνεμο, είναι η πιο διαδεδομένη παγκοσμίως. Ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για το 2020, το 37% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο ποσοστό αυτό, η αιολική ενέργεια ανήλθε στο 36%, με την υδροηλεκτρική να ακολουθεί με 33%. Ειδικά για τη χώρα μας, σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, το 35,9% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε το 2020 παρήχθη από ανανεώσιμες πηγές.

Στην Ελλάδα, η οποία λόγω της γεωμορφολογίας της και της γεωγραφικής της θέσης έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τη δύναμη του ανέμου, η αιολική ενέργεια θεωρείται αξιόπιστη και εξαιρετικά συμφέρουσα επιλογή, τόσο από την άποψη προστασίας της φύσης όσο και διότι παράγει τον πιο φθηνό ηλεκτρισμό.

Εν μέσω παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, το τελευταίο είναι και πολύ σημαντικό για τον καθένα μας, που προσπαθεί να βρει οικονομικές λύσεις για την ενεργειακή κάλυψη του ενεργειακών του αναγκών. Είναι καλό να γνωρίζουμε λοιπόν πως τα νέα αιολικά πάρκα, μαζί με τα φωτοβολταϊκά, παράγουν τον πιο φθηνό ηλεκτρισμό, που υπολογίζεται πως είναι τρεις με τέσσερις φορές φθηνότερος σε σχέση με εκείνον που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

Πέραν όμως από τα προφανή, το γεγονός δηλαδή πως η χώρα μας μπορεί να εκμεταλλευτεί τον άνεμο καθώς και το ότι ο ηλεκτρισμός που παράγεται από αιολικά πάρκα είναι οικονομικός, υπάρχουν ακόμα πέντε πολύ σημαντικοί λόγοι για να επιλέξουμε αιολική ενέργεια:

#1. Συμβάλλει στη σταθερότητα των τιμών ενέργειας. Η αιολική ενέργεια, πέραν του ότι παράγει φθηνό ηλεκτρισμό, είναι ανεξάρτητη από τα ορυκτά καύσιμα. Εφόσον λοιπόν δεν υπόκειται στις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών των καυσίμων αυτών, συμβάλλει στη διατήρηση μιας σταθερότητας στις τιμές, προς όφελος του τελικού καταναλωτή – δηλαδή προς δικό μας όφελος.

#2. Είναι μία από τις οικονομικότερες επιλογές για νέες εγκαταστάσεις. Η αιολική ενέργεια είναι μία από τις φθηνότερες επιλογές για νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρισμού. Ως εκ τούτου, η μαζική ανάπτυξή της μπορεί να αποτελέσει στήριγμα για την κοινωνία συνολικά, τη βιομηχανία της χώρας μας και τις επιχειρήσεις, αποτελώντας πυλώνα της εθνικής οικονομίας γενικότερα.

#3. Συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη. Τα αιολικά πάρκα, όπου κατασκευάζονται, συμβάλλουν τελικά στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, καθώς χρηματοδοτούν μια σειρά από έργα κατά τη διάρκεια όχι μόνο της κατασκευής τους, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Με απλά λόγια, είναι εγχώρια και δημιουργεί τοπική ανάπτυξη και απασχόληση.

#4. Αποτελεί μακροπρόθεσμα στρατηγική επένδυση. Ο μέσος όρος ζωής κάθε αιολικού πάρκου είναι τα 20-25 χρόνια, γεγονός που τα καθιστά μακροπρόθεσμη στρατηγική επένδυση, που αποδίδει το μέγιστο δυνατό τόσο για τους καταναλωτές ενέργειας, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος.

#5. Συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η αιολική ενέργεια είναι κατεξοχήν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, τον αέρα, δηλαδή και ως εκ τούτου έχει πολύ σημαντική συνεισφορά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό άλλωστε είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση από την ανθρωπότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση με επιτυχία.

Picture17

Τραγάνα – Παναγιώτης Βασιλόπουλος

Ειδικά όσον αφορά στον σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον, η αιολική ενέργεια θεωρείται κατεξοχήν επιλογή για την επίτευξη ενός βιώσιμου μέλλοντος. Η αιολική ενέργεια δεν είναι ρυπογόνα ή θορυβώδης και δεν προκαλεί υποήχους που ενδεχομένως θίγουν την ανθρώπινη υγεία ή και ψυχολογία. Παράλληλα, δεν θίγει την αναπαραγωγική ικανότητα των θηλαστικών που ζουν στο ευρύτερο περιβάλλον, τη μελισσοκομία ή την κτηνοτροφία και θεωρείται γενικά συμβατή με τον τουρισμό και την οικιστική ανάπτυξη.

Η αιολική ενέργεια είναι η επιλογή μας για το αύριο. Είναι η επιλογή της Ελλάδας για ένα βιώσιμο μέλλον με αειφορία και πράσινη ανάπτυξη, με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Για να μπορούμε ως καταναλωτές, να προστατεύουμε τον πλανήτη, απολαμβάνοντας τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που χρειαζόμαστε και έχουμε συνηθίσει αξιοποιώντας την φθηνή και καθαρή ενέργεια από τον άνεμο.