Τρεις λόγοι που η Κοινωνική Ντουλάπα Skip ενισχύει την προσπάθειά μας για ένα αισιόδοξο μέλλον

Πατούλια Κατερίνα
Τρεις λόγοι που η Κοινωνική Ντουλάπα Skip ενισχύει την προσπάθειά μας για ένα αισιόδοξο μέλλον

Αρκεί αυτή η καθημερινή προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για τις επόμενες γενιές;

Τα τελευταία χρόνια, έννοιες όπως η βιωσιμότητα, κερδίσουν όλο και περισσότερο έδαφος στον δημόσιο διάλογο, καθώς αποτελούν την πιο καίρια απάντηση στο οικολογικό πρόβλημα και την κλιματική κρίση. Λαμβάνοντας υπόψη μας ότι διανύουμε μία περίοδο που είναι εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον του πλανήτη, αρκετοί από εμάς έχουμε μπει στη διαδικασία να εντάξουμε τη συγκεκριμένη έννοια στην καθημερινότητά μας, διαμορφώνοντας έναν «πράσινο», πιο ευσυνείδητο τρόπο ζωής, ο οποίος θα έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Κάπου εδώ, βέβαια, προκύπτει το εξής ερώτημα: Αρκεί αυτή η καθημερινή προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για τις επόμενες γενιές; Αρκεί να κάνουμε ανακύκλωση, να εξοικονομούμε νερό και ενέργεια; Ομολογουμένως, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά το περιβαλλοντικό πρόβλημα, είναι απαραίτητο να συμμετέχουμε με κάθε τρόπο στην προσπάθεια που γίνεται για την προστασία του πλανήτη. Και ένας από αυτούς τους τρόπους είναι η πρωτοβουλία «Κοινωνική Ντουλάπα Skip», η οποία μας παρακινεί να δώσουμε μία «δεύτερη ζωή» στα αζήτητα ρούχα της ντουλάπας μας, μεριμνώντας για το οικοσύστημα, αλλά και τους ευάλωτους συνανθρώπους μας.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικούς λόγους που θα μας πείσουν να αναζητήσουμε άμεσα τις ακριβείς τοποθεσίες όπου έχουν εγκατασταθεί οι πρωτότυπες Κοινωνικές Ντουλάπες Skip σε σχήμα t-shirt, οι οποίες έχουν στολιστεί με δημιουργίες γνωστών street artists, ώστε να γίνουμε μέτοχοι σε μία μεγάλη προσπάθεια, η οποία ενισχύει το όραμά μας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Το φαινόμενο fast fashion ευθύνεται για το 10% του φαινόμενου του θερμοκηπίου

Για να καταλάβουμε πόσο επηρεάζει η βιομηχανία της μόδας και ειδικότερα το φαινόμενο «fast fashion» το περιβάλλον, αρκεί να αναφέρουμε πως μόνο στην Ευρώπη, το 87% των ρούχων, το οποίο αντιστοιχεί σε 11 κιλά ανά άτομο ετησίως, καταλήγει στα απορρίμματα, ενώ αν εξετάσουμε την ευρύτερη εικόνα, η ποσότητα αυτή προσεγγίζει τους 9 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Ακριβώς για αυτό, καλό θα ήταν την επόμενη φορά που θα αποφασίσουμε να επενδύσουμε σε ένα καινούργιο ρούχο, να είμαστε σίγουροι πως θα πιάσει «τόπο» και όχι απλώς χώρο στην ντουλάπα μας. Ωστόσο, ακόμη και αν διαθέτουμε ήδη στα ράφια και τις κρεμάστρες μας ρούχα τα οποία δεν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε, μπορούμε να τα δωρίσουμε ή να τα ανακυκλώσουμε, μέσω της Κοινωνικής Ντουλάπας Skip, η οποία λειτουργεί σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Fabric Republic και βασίζεται στην κυκλική οικονομία, δηλαδή στη διαδικασία επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, που αποτελεί μια από τις βασικές αρχές για τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Adv_Koinwnikh-Ntoylapa-Skip_2_CNN-Greece_html_374e749677f76dc4.jpg

Τα ρούχα που πιάνουν χώρο στην ντουλάπα μας καταλήγουν στα κατάλληλα χέρια

Αρκεί να αναλογιστούμε πόσοι συνάνθρωποί μας στερούνται καθημερινά κάποια βασικά αγαθά, όπως η ένδυση, για να καταλάβουμε ότι με τη συμμετοχή μας στην Κοινωνική Ντουλάπα Skip, όχι μόνο προστατεύουμε το περιβάλλον, αλλά εξασφαλίζουμε μία καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Πιο αναλυτικά, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Fabric Republic είναι αυτός που αναλαμβάνει να πλύνει με απορρυπαντικά Skip τα ρούχα που θα συγκεντρωθούν, να τα απολυμάνει και έπειτα, να τα διαθέσει καθαρά και ξεδιαλεγμένα σε κοινωφελείς οργανώσεις, δηλαδή σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά με ευαλωτότητα. Μάλιστα, όπως αναφέρει και η Υπεύθυνη Προγράμματος του Fabric Republic, Αθηνά Πηλιτζίδου, «το πρόγραμμα μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 500 τόνους ρούχων, έχει στηρίξει περισσότερους από 100 φορείς και σωματεία και έχει εξοικονομήσει για την ατμόσφαιρα και τον πλανήτη μας πάνω από 1.000.000 κιλά διοξειδίου του άνθρακα. Η συνεργασία μας με το Skip μας δίνει νέα δυναμική και συμβάλλει στο να ενισχύσουμε τη δράση μας, αγκαλιάζοντας περισσότερους ανθρώπους».

Γινόμαστε το παράδειγμα που θέλουμε να ακολουθήσει και ο περίγυρός μας

Ένας ακόμη λόγος που αξίζει να συμμετέχουμε ενεργά στην πρωτοβουλία «Κοινωνική Ντουλάπα Skip», είναι πως μέσα από αυτήν την κίνηση δείχνουμε έμπρακτα στον περίγυρό μας το παράδειγμα που αξίζει να ακολουθήσει. Διότι ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί, μπορούμε να εξασφαλίζουμε ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές, μέσα από απλές πράξεις, όπως η ανακύκλωση των ρούχων που δεν χρησιμοποιούμε. Σε αυτήν την προσπάθεια, βέβαια, δεν είμαστε μόνοι, καθώς το Skip που για περισσότερα από 50 χρόνια φροντίζει και αναζωογονεί τα ρούχα μας, παράγει στο εργοστάσιο του Ρέντη το υγρό απορρυπαντικό, το οποίο διαθέτει συσκευασίες φτιαγμένες από 35% ανακυκλωμένο πλαστικό*, 100% ανακυκλώσιμο μπουκάλι και μία σύνθεση από 100% φυσικής προέλευσης ένζυμα. Με αυτόν τον τρόπο, αποτελεί ένα μέρος της δέσμευσης της Unilever για την προστασία του περιβάλλοντος.

Adv_Koinwnikh-Ntoylapa-Skip_2_CNN-Greece_html_1099e0260153b3cb.jpg

Αν θέλουμε, λοιπόν, να συμμετέχουμε πιο ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος, αξίζει να ξεκινήσουμε από την ντουλάπα μας. Αναζητώντας τις ακριβείς τοποθεσίες στις οποίες βρίσκεται η Κοινωνική Ντουλάπα Skip και δωρίζοντας τα ρούχα που πιάνουν χώρο στη γκαρνταρόμπα μας, θα τους προσφέρουμε μία «δεύτερη ζωή» η οποία περιορίζει την επιβάρυνση του πλανήτη και συγχρόνως, εξασφαλίζει μία καλύτερη ζωή για χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Για περισσότερες πληροφορίες και για τις ακριβείς τοποθεσίες της Κοινωνικής Ντουλάπας Skip επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Skip, καθώς και το Facebook, το Instagram και το YouΤube.

#Recycle #KoinοnikiNtoulapaSkip #SkipGreece



*Εξαιρούνται το καπάκι και η ετικέτα.