Κοινωνική ντουλάπα: Μία ελπιδοφόρα προσπάθεια εμπνευσμένη από την κυκλική οικονομία

Κοινωνική ντουλάπα: Μία ελπιδοφόρα προσπάθεια εμπνευσμένη από την κυκλική οικονομία

Πώς μπορούμε να προσφέρουμε έναν δεύτερο κύκλο ζωής στα ρούχα μας.

Σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους, το φαινόμενο της «γρήγορης μόδας», δηλαδή το γεγονός πως παράγονται περισσότερα ρούχα από όσα μπορούμε να καταναλώσουμε, αποτελεί έναν εξαιρετικά επιβλαβή παράγοντα για το μέλλον του οικοσυστήματος, καθιστώντας τη βιομηχανία της μόδας τη δεύτερη πιο ρυπογόνα βιομηχανία, μετά τις διεθνείς πτήσεις και τη ναυτιλία μαζί. Αρκεί να αναλογιστούμε πως μόνο για την παραγωγή ενός βαμβακερού t-shirt καταναλώνονται περίπου 2.700 λίτρα νερού, δηλαδή μία ποσότητα που ισούται με τις ανάγκες πόσιμου νερού ενός ατόμου για δυόμιση χρόνια, για να συνειδητοποιήσουμε πως η γκαρνταρόμπα μας, είναι το σημείο από το οποίο αξίζει να ξεκινήσουμε την προσπάθειά μας, για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, μήπως αρκεί να γίνουμε πιο ευσυνείδητοι καταναλωτές, ώστε να περιορίσουμε τον όγκο απορριμμάτων που καταλήγει στις χωματερές και ο οποίος περιλαμβάνει ρούχα που είναι λειτουργικά; Σίγουρα, οι καταναλωτικές μας συνήθειες παίζουν καθοριστικό ρόλο. Ωστόσο, η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα βρίσκεται στη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας, δηλαδή στην επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, δύο εργαλεία που μας βοηθούν να βελτιώνουμε τις συνήθειες μας.

Μάλιστα, στο ίδιο πλαίσιο βασίζεται και η ελπιδοφόρα πρωτοβουλία «Κοινωνική Ντουλάπα Skip», η οποία μας καλεί να δώσουμε μία «δεύτερη ζωή» στα ρούχα μας, για να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη, αλλά και στο μεγάλο «σπίτι» που μας φιλοξενεί όλους, δηλαδή τον πλανήτη μας.

Πώς μπορούμε να προσφέρουμε έναν δεύτερο κύκλο ζωής στα ρούχα μας

Όλοι έχουμε πέσει στην «παγίδα» να ενδώσουμε σε κάποια τάσης της μόδας ή σε κάποια μοναδική προσφορά, αγοράζοντας ένα ρούχο, το οποίο κατέληξε να πιάνει απλώς χώρο στην ντουλάπα μας. Όλοι επιμένουμε να φυλάμε ρούχα που δεν αξιοποιούμε τακτικά και τα οποία γνωρίζουμε πως αργά ή γρήγορα θα καταλήξουν στον κάδο των σκουπιδιών. Ωστόσο, πριν προχωρήσουμε σε ένα αποφασιστικό ξεσκαρτάρισμα στην ντουλάπα μας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως πολλά από τα ρούχα που δεν χρησιμοποιούμε, πλέον έχουμε τη δυνατότητα να τα προσφέρουμε στις Κοινωνικές Ντουλάπες Skip, εκεί όπου τα ρούχα μας θα αποκτήσουν έναν δεύτερο κύκλο ζωής με σημαντικά οφέλη στο κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον. Πιο αναλυτικά, το απορρυπαντικό που για περισσότερα από 50 χρόνια φροντίζει τα ρούχα μας, μέσω της Κοινωνικής Ντουλάπας Skip, προχώρησε σε μία συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωσης Fabric Republic, η οποία συλλέγει ρούχα που δεν χρειάζονται οι ιδιοκτήτες τους και τα προσφέρει σε ευπαθείς ομάδες ή τα δίνει προς επαναξιοποίηση, με σκοπό τον σχεδιασμό και την κατασκευή upcycled δημιουργιών.

Adv_Koinwnikh-Ntoylapa-Skip_1_CNN-Greece_html_41cd54572b43d9e3.jpg

Γινόμαστε μέτοχοι σε μία αλυσίδα προσφοράς για τον άνθρωπο και τον πλανήτη

Μόνο στην Ευρώπη, το 87% των ρούχων, το οποίο αντιστοιχεί σε 11 κιλά ανά άτομο ετησίως, παραμένει στα… αζήτητα κάποιας ντουλάπας, μέχρι να καταλήξει στον τελικό του προορισμό, δηλαδή σε κάποια χωματερή. Γιατί, λοιπόν, να μην αξιοποιήσουμε τα ρούχα που πιάνουν χώρο στην ντουλάπα μας, ώστε να λάβουμε μέρος σε δράσεις που ωφελούν τον πλανήτη και το κοινωνικό σύνολο, όπως η Κοινωνική Ντουλάπα Skip; Χάρη στο καινοτόμο και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πλεονάζοντος ρουχισμού, το οποίο έχει διαμορφώσει η Fabric Republic, μπορεί να συλλέγει ρούχα που δεν χρειαζόμαστε, να τα καθαρίζει σχολαστικά με απορρυπαντικά Skip, να τα απολυμαίνει και έπειτα, να τα προσφέρει καθαρά και ξεδιαλεγμένα σε κοινωφελείς οργανώσεις, εστιάζοντας στις κοινωνικές ανάγκες, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη. Μάλιστα, στόχος είναι μέσα σε έναν χρόνο να ανακυκλωθούν 10 τόνοι ρούχων και να βοηθηθούν 92 κοινωφελείς οργανώσεις, δηλαδή 12.000 άτομα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που παρουσιάζουν κάποια ευαλωτότητα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η Κοινωνική Ντουλάπα Skip αποτελεί μέρος της ευρύτερης δέσμευσης της Unilever για την προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτής, το υγρό απορρυπαντικό Skip στα λευκά μπουκάλια, το οποίο παράγεται στην Ελλάδα στο εργοστάσιο του Ρέντη, διαθέτει συσκευασίες φτιαγμένες από 35% ανακυκλωμένο πλαστικό*, 100% ανακυκλώσιμο μπουκάλι και μία σύνθεση από 100% φυσικής προέλευσης ένζυμα.

Adv_Koinwnikh-Ntoylapa-Skip_1_CNN-Greece_html_32561ceefe562ce8.png

Τέλος, όπως αναφέρει και η Brand Manager του Skip, Ιωάννα Τσάτσαρη, «γνωρίζοντας ότι όλοι έχουμε στην ντουλάπα μας κάποια ρούχα που δεν φοράμε πια, καλούμε το ευρύ κοινό να συμμετέχει στον σκοπό μας και να δώσει δεύτερη ζωή στα ρούχα αυτά, συμβάλλοντας με τη μικρή αυτή πράξη στο μεγάλο όραμα για έναν πιο καθαρό, βιώσιμο πλανήτη». Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, είναι να αναζητήσουμε τις ακριβείς τοποθεσίες που βρίσκονται τοποθετημένες οι πρωτότυπες, urban αισθητικής Κοινωνικές Ντουλάπες Skip σε σχήμα t-shirt, οι οποίες έχουν φιλοτεχνηθεί από γνωστούς street artists και να δώσουμε στα ρούχα μας μία «δεύτερη ζωή», η οποία θα έχει έναν σημαντικό αντίκτυπο για το μέλλον του πλανήτη.

Για περισσότερες πληροφορίες και για τις ακριβείς τοποθεσίες της Κοινωνικής Ντουλάπας Skip επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Skip, καθώς και το Facebook, το Instagram και το YouΤube.

#Recycle #KoinοnikiNtoulapaSkip #SkipGreece



*Εξαιρούνται το καπάκι και η ετικέτα.