Κι όμως δεν ευθύνεται μόνο η κλιματική αλλαγή για τις πλημμύρες παγκοσμίως

Τζένη Ντεμιράι
Κι όμως δεν ευθύνεται μόνο η κλιματική αλλαγή για τις πλημμύρες παγκοσμίως

Το παρόν και το μέλλον για τις πλημμύρες στην Ελλάδα αλλά και τον κόσμο μοιάζει να είναι αρκετά ξεκάθαρο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μπαίνουν στον πειρασμό να αποδώσουν όλες τις ευθύνες των ακραίων καιρικών φαινομένων στην κλιματική αλλαγή. Μπορεί ο καιρός να επηρεάζεται από το κλίμα, αλλά πόσο μεγάλη ευθύνη έχει το κλίμα για τον καιρό;

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι η αλλαγή του κλίματος κάνει πιο συχνές τις ημέρες καύσωνα, είναι, όμως βέβαιοι ότι ισχύει το ίδιο και για τις πλημμύρες;

plimmira

Τι προκαλεί τις πλημμύρες;

Μία πλημμύρα μπορεί να προκληθεί μετά από έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες, από το ανέβασμα της στάθμης της θάλασσας ή από το λιώσιμο του χιονιού. Μπορεί, όμως να προκληθεί και μετά την υποχώρηση φραγμάτων και σε αυτή την περίπτωση οι συνέπειες είναι πολύ μεγάλες.

Το πιο σύνηθες στην Ελλάδα είναι οι πλημμύρες να οφείλονται σε καταρρακτώδεις βροχές, με μεγάλα ποσά βροχής σε πολύ σύντομο διάστημα. Οι ξαφνικές αυτές πλημμύρες που παρουσιάζονται στη χώρα μας, προκαλούνται από καταιγίδες που κινούνται πάνω από την ίδια περιοχή. Η ένταση της βροχής, η διάρκειά της, η τοπογραφία, οι συνθήκες του εδάφους, η φυτοκάλυψη, η καταστροφή των δασών καθώς και η αστικοποίηση είναι κάποιοι βασικοί παράγοντες που «οδηγούν» σε μία ξαφνική πλημμύρα.

Οι «ξαφνικές πλημμύρες» μπορούν με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε μεγάλες καταστροφές σε κατασκευές, όπως κτίρια, γέφυρες κλπ, να παρασύρουν αυτοκίνητα, να ξεριζώσουν δέντρα, αλλά και στην απώλεια ζωής ανθρώπων και ζώων.

Έχουν αυξηθεί οι πλημμύρες τις τελευταίες δεκαετίες;

Μπορεί η κλιματική αλλαγή να έχει κάνει συχνότερες τις έντονες βροχοπτώσεις, αλλά, απροσδόκητα, δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη αύξηση των πλημμυρικών φαινομένων.

Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 στο Nature διαπίστωσε ότι η κλιματική αλλαγή κάνει πιο έντονες τις μεγάλες πλημμύρες αλλά μειώνει τις λιγότερο έντονες πλημμύρες.

plimmira

Τι θα συμβεί στο μέλλον;

Οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι στο μέλλον οι ξαφνικές πλημμύρες θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς θα υπάρχουν περισσότερες έντονες βροχοπτώσεις. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την εξάτμιση τω υδάτων, διοχετεύοντας περισσότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα, η οποία στη συνέχεια απελευθερώνεται ως βροχή ή χιονόπτωση.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι ερευνητές αναμένουν επίσης ότι, καθώς το κλίμα θερμαίνεται, οι ξαφνικές πλημμύρες θα γίνουν ακόμα πιο «ξαφνικές», πράγμα που σημαίνει ότι ο χρόνος που θα διαρκεί μία πλημμύρα θα γίνεται συντομότερος και το μέγεθος θα γίνεται μεγαλύτερο.

Ποια δέντρα είναι πιο ανθεκτικά στη φωτιά και μπορούμε να φυτέψουμε ως μέτρο πρόληψης;