Ποια δέντρα είναι πιο ανθεκτικά στη φωτιά και μπορούμε να φυτέψουμε ως μέτρο πρόληψης;

Γεωργία Βλαχοπούλου
Ποια δέντρα είναι πιο ανθεκτικά στη φωτιά και μπορούμε να φυτέψουμε ως μέτρο πρόληψης;

Κι όμως υπάρχουν δέντρα που είναι πιο ανθεκτικά στη φωτιά και μπορούν να καθυστερήσουν την εξάπλωσή της.

O πλανήτης μας φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια εκπέμπει «sos» μιας και δεν είναι μόνο στη χώρα μας που παρατηρείται το φαινόμενο των συνεχόμενων πυρκαγιών, κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και σε χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως για παράδειγμα στον Καναδά, την Ιταλία, την Αυστραλία. Η κλιματική αλλαγή είναι «εδώ» με την αύξηση της θερμοκρασίας και την ξηρασία να παίζουν σημαντικό ρόλο στην μη αντιμετώπιση τους με αποτέλεσμα ολόκληρα στρέμματα δασών, ζώα, άνθρωποι και περιουσίες να γίνονται «στάχτη».

Έχει έρθει η ώρα, θα έλεγε λοιπόν κανείς, για μια κοινή παγκόσμια γραμμή ως προς την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ένας παράγοντας που θα μπορούσε να βοηθήσει και στο να μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο άμεσα και να μην εξαπλωθούν οι φωτιές σε ένα μέρος είναι το να φυτέψουμε δέντρα που είναι πιο ανθεκτικά στη φωτιά.

pexels-pixabay-50700.jpg

Ναι καλά διάβασες! Μπορεί όλα τα δέντρα να καίγονται, αφού μιλάμε για ξύλο, ωστόσο υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα είδη που είναι πιο ανθεκτικά στη φωτιά, καίγονται δηλαδή με πιο αργό ρυθμό απ' ότι άλλα. Με το να φυτέψουμε τέτοιου είδους δέντρα σαν αντιπυρική προστασία είτε γύρω από το σπίτι μας ή σε κομβικές τοποθεσίες, μπορούμε να σταματήσουμε ή να επιβραδύνουμε την εξάπλωση των πυρκαγιών, προστατεύοντας το οικοσύστημά μας, τις περιουσίες μας αλλά και την ίδια τη ζωή μας.

Ποια λοιπόν είδη δέντρων είναι πιο ανθεκτικά στη φωτιά;

Το κυπαρίσσι της Μεσογείου είναι ένα από αυτά. Ερευνητές ανακάλυψαν πως το συγκεκριμένο δέντρο μπορεί να αντέξει έως και 7 φορές περισσότερο τη φωτιά σε σχέση με άλλα δέντρα προτού καεί. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα παχιά φύλλα του δέντρου που μοιάζουν με λέπια. Διατηρούν εξαιρετικά καλά το νερό και έτσι το μεσογειακό κυπαρίσσι διατηρεί την υγρασία του, όταν άλλα φυτά και δέντρα θα είχαν ήδη ξεραθεί. Και τα πεσμένα φύλλα τους, όμως συγκρατούν το νερό προστατεύοντας τον χώρο γύρο από το δέντρο.

pexels-henrikas-mackevicius-4077087.jpg

Άλλα είδη δέντρων είναι η μουριά και συγκεκριμένα η λευκή μουριά, η ελιά, ο σαμπούκος, το κινέζικο φιστίκι, η χαρουπιά, τα εσπεριδοειδή - συμπεριλαμβανομένου του λεμονιού και του πορτοκαλιού - η καρυδιά, η λεύκα, η οξιά αλλά και οπωροφόρα δέντρα, όπως η μηλιά, η αχλαδιά κ.ά.

Kοινός παράγοντας που κάνει αυτά τα δέντρα πιο ανθεκτικά στη φωτιά είναι πως είναι κυρίως φυλλοβόλα, δηλαδή όχι κωνοφόρα, όπως για παράδειγμα το πεύκο. Τα φυλλοβόλα δέντρα τείνουν να έχουν πιο σαρκώδη και υδαρή φύλλα που συγκρατούν καλά την υγρασία. Κάποια από αυτά, επίσης έχουν παχύ φλοιό που παρέχει μόνωση στον κορμό από τη θερμότητα και τη φωτιά, ενώ τείνουν να μην έχουν κλαδιά χαμηλά στο έδαφος.

Και η βελανιδιά, όμως είναι ακόμα ένα ανθεκτικό στη φωτιά δέντρο, μιας και πέραν του ότι λόγω της έκτασης των ριζών της βοηθάει στην υπόγεια υδροφορία αλλά και μπορεί να αναγεννηθεί πολύ γρήγορα, ύστερα από μια φωτιά βοηθώντας έτσι την φυσική αναγέννηση μιας περιοχής.

pexels-pixabay-56875.jpg

Βέβαια, το πιο σωστό θα είναι να συμβουλευτεί κάθε χώρα ή και περιοχή κάποιον γεωπόνο για το συγκεκριμένο θέμα καθώς έχει αποδειχθεί ότι κάποιες φορές τα δέντρα που φυτρώνουν εξ αρχής σε έναν τόπο είναι πιο ανθεκτικά στη φωτιά από άλλα «ξένα» που μπορεί να φυτέψουμε.